Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
TO koukám, že někde ještě nutí do jídla. U nás musí dítko ochutnat a pak se rozhodne, když nechce jíst, nemusí, jiného nic nedostane. Ale já mám třeba s A. opačný problém
Oběd si chodí téměř pravidelně přidávat, přes zimu se vytáhla o 13cm a tak s prominutím „žere za dva“ ![]()
Promluv si s učitelkou, že si nepřeješ, aby ho do jítla nutili. A se synem se domluv, že jídlo aspoň ochutná.
10 dní chození do školky je velmi krátká doba,zkus jěště jednou s učitelkou promluvit
A jak svačiny?Ty jí?jak psala Bohunka,je nucení a nucení
Jak jsem psala zkus promluvit i se synem,proč nejí.Zda nemá hlad ![]()
AQsi bych odbourala doma i ten chleba,když něco nechce.Píšu jak bych to dělala já.Musí mít nějaký režim,což ve školce dodržují.
já jak si nepamatuju ze školky vlastně nic, tak to, jak mě nutili jíst žampiony si teda pamatuju doteď (taky sem pozvracela paní učitelku)… a je fakt, že je nejím doteď ( i když jako dospělá už sem je ochutnala a v malém množství jsem schopna je sníst, ale vždycky si na tu školku vzpomenu…)
jinak jsem v jídle poměrně vybíravá a už od dětství některý jídla nejím… pamatuju si, jak mě mamka nechala jednou sedět nad koprovkou a já ji stejně odmítla sníst, myslím, že někdy v té době začalo to, že při jídle, který jsem vyloženě nejedla, jsem dostávala něco jiného… hlavně proto, že jako dítě jsem byla opravdu hubená, tak abych aspoň něco jedla… takže za mě, co nechce, nenutit, pokud odmítá ve školce všechno, zkusit zjistit, proč a nechat to postupně, až si zvykne, jídlo chválit, jak je dobré atd.
Ahoj u nás se nenutí.Kuba nejí maso a paní učitelku jsem poprosila,aby ho nenutila ho jíst.A nenutí.
Já bych si trvala na tom,ať ho nenutí !Držím palce ![]()
Děkuju moc za vaše zkušenosti, začnu co nejvíc chválit jídlo a že bez jídla nebudou svaly na kolo, třeba to zabere (chválení jsem použila i před školkou, načetla jsem tady spoustu příspěvků - říkat, jak je to tam super). Syn je tam opravdu pár dnů, jen se strašně bojím, aby to nepřerostlo v něco většího - nějaké zvracení atd. nebo aby se „nekousnul“ a bude těžké s tím něco dělat. Zatím bych ho nechtěla vyzvedávat před obědem, nechci jejich systém narušovat, na nějaké velké humbuky taky nemám povahu. Zkusím ráno zase promluvit s učitelkou. Jídlo je tam určitě jiné - např. kmínovou ani mlíkovou polévku jsem doma nevařila (skoro vždycky dělám zeleninovou nebo masový vývar), některé pomazánky taky neznám, hlavní jídla mi připadají celkem v pohodě. Syn má rád těstoviny i špagety, ale zrovna u špaget začal brečet, nevím, jestli to může mít tak jinou chuť. Tento týden mají navíc přísnější učitelku, která na ně hodně křičí, možná že po vystřídání s tou hodnější se to zlepší.
A je ten brek určitě jen jídlem? Nemůže to mít spojené s tím, že ty po obědě příjdeš, proto nechce jíst a už brečí, protože se na tebe těší? To že začátek školky poběhl hladce, bohužel není směroplatné, společenské dítě zkraje školka děsně baví a až když zjistí, že je to napořád, tak začne brečet, to jsem měla s mojí dcerou, kterou jsem zkraje páčila ze školky násilím.
Jinak za sebe musím napsat, že nejedení ve školce je opravdu „přenosné“. Dcera byla velký žrout, jedla všechno krom jater, než šla do školky. A po chvíli ve školce mi začala chodit hladová. Mám tam kamarádku, tak jsem jí poprosila, ať jí pohlídá a ona zjistila, že okoukla praktiky nepapavých dětí a jídlo rovnou odnáší
Navíc zničehonic přestala jíst mrkev, houby, milovaný hrášek, rozinky, špenát, koprovku, polívky celkově a to je měla taky moc ráda, prostě kde co, byla jsem dost nešťastná z toho. Naštěstí ve škole asi krafe s kámoškama a co kdo jí nebo nejí se asi tolik neřeší, takže už zas celkem není problém.
Ale je mi jasný, že nucením dětí nepapavých se to nevyřeší. Možná podnět pro školky - děti rozdělovat do tříd podle přístupu k jídlu, nebo je v jídelně rozdělit nízkými paravany a zasedací pořádek u stolečků zase jedlé spolu a nejedlé taky
Jenže v našem školství něco měnit…
![]()
Omlouvám se za hloupé OT, ale ty paravany mě pobavily
V dobrém
Nejenže by to nebylo moc kulturní, ale myslím si, že by děti už jen proto, že to tam mají, nejedly tuplem(ze zvědavosti).
Ale co se týče zasedacího pořádku, v lázních a dětských ozdravovnách se dodržuje podle jedlíků a nejedlíků, podle typu diet. Už za nás normálně v jídelně mezi stoly chodila dietní sestra, vysledovala, přesadila. Tak by to mělo být. Ale na toto jsem se nikdy učitelek neptala. Vím jen, že moje dítě dojídá většinou poslední, pokud není omáčka s knedlíkem nebo sladký oběd ![]()
Dobrý den, děkuji za příspěvky, za posledních pár dnů se to nějak samo uklidnilo. Myslím si, že na to mělo vliv ještě i zvykání jak psala Kadlina, syn ve školce už nebrečí, ví, že si pro něj přijdu po jídle. A pokud mu jídlo nechutná, tak ho nikdo nedonutí. Učitelka řekla, že vždycky sní co uzná za vhodné.
Jako ředitelka MŠ bych poradila rodičům být přítomna při obědě. Pokud se zde neděje nic špatného, nemají učitelky důvod nevyhovět. Pokud zastávají autoritu a kázeň jako jedinou výchovnou metodu, je to problém. V tom případě nezbývá nic jiného, než diskutovat s učitelkami a nenechat se odbýt ani odradit. Přeji hodně štěstí. Kamka
Ahoj ženy,
dcera všeobecně není velký jedlík, ale není hubená. Nesnáší sýr, některé pomazánky bohužel taky nedá (luštěninová, tvarohová). A to tak, že se jí chce zvracet. Jakákoli pomazánka smíchaná se sýrem je pro ni neštěstí. Je předškolák. Vodím jí do školky kolem osmé. Několikrát jsem upozorňovala, že hlídám jídelníček, aby jí to nenutili. Že doma před odchodem dostane větší snídani.
Dcera se mě ráno pravidelně nervózně ptá, co je k jídlu. Ať jí to přečtu a ať nahlásím, že přišla najedená. Řekla mi, že se jí stalo, že u jídla seděla, klepala se a bylo jí špatně. Chtělo se jí brečet (teď se chce z toho brečet mně). To už podle mě bylo z psychiky. Nemyslím si, že by na ní byli zlí. Spíš se neodvážila odporovat a špatně to nesla.
Dneska se od učitelky dozvěděla, že jí nutí sníst aspoň půlku. Vyjádřila se mi k tomu tak, že se dcera musí podřídit kolektivu a režimu v něm
Ale že už jí teď teda nutit nebude…
Tohle bylo v MS prvni dcery a hruza. Naopak u mladsi vzdy bylo nakrajene pecivo na „ovecky“, aby dite melo moznost ochutnat pomazanku a rozhodnout se. Pokud dite nechtelo, melo moznost vzit si jen pecivo a ovoce ci zeleninu. Stejne tak s polevkou, dostavali sberacku na ochutnani, u hlavniho jidla jim davali jen to, co deti jedi.
@vonajebohyne u nás možnost aspoň suchého pečiva s čajem není
To je jak za komančů. Jsem zklamaná. Mrzí mě, že nešla do soukromý MŠ, kam teď půjde syn.
@MeloryNox píše:
@vonajebohyne u nás možnost aspoň suchého pečiva s čajem neníTo je jak za komančů. Jsem zklamaná. Mrzí mě, že nešla do soukromý MŠ, kam teď půjde syn.
To je skoda. Musim rict, ze dcera byla vzdy v jidle hrozne konzervativni, ale ten pristup ochutnat „ovecku“ a eventualne odmitnout, se ukazal byt napomocnym i pro nas doma, kdy k jidlu zacala pristupovat jinak. Tohle byla obycejna statni MS.
Bylo fajn, ze tou moznosti vzit si kousek peciva (dle chuti) a napoj nebylo zadne dite vyclenene a zaroven odpadl stres z jidla.
Ráda bych podotkla, že mojí kuchyni normálně jí. Běžná vařená jídla. Všechny druhy masa, příloh, zeleniny… Zdá se jim vybíravá. Za to přeci nemůže.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.