Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den, chodíme zhruba měsíc do školky a strašně by mě zajímalo, jaký program mají vaše děti ve školkách. Ta naše je malá vesnická školka a musím říct, že jsem trošku zklamaná. Se synem jsem odmalička zpívala, učila ho básničky, chodila s ním na cvičení. Ale jsem třeba nešikovná na malování a ruční výrobu, to jsem myslela, že hodně odkouká ve školce. Tady se ale nezpívá, děti se neučí básničky, jen zhruba každý 3. den mají vystavené malované obrázky, 1× modelovaly. Vím, že to také záleží na penězích, ale spousta výrobků se dá udělat třeba z ruliček od toaleťáku, jen na to mít trošku talentu. Do svačiny si tam děti hrají živelně spíš jako v herně, po svačině mají něco přes půl hodiny na nějakou tvorbu, pak už chodí ven.
Mám kamarádku v Belgii se stejně starým synem, chodí do té jejich klasické školky, jak už tady taky proběhla diskuze - žádné přezouvání, jedno oblečení na celý den včetně spánku, vše jedí z misky lžící, plíny do 4 let, ale zase mají neuvěřitelně bohatý program, seznamují se s hudebními nástroji, často zpívají, učí se básničky, mají sportovní program, klučina se jí tam neuvěřitelně rozumluvil a vykuleně vypráví, co všechno dělali.
Můj syn se naučí rychle a na povel přezouvat do bačkůrek, převlíknout tepláky a jíst příborem. Litovala jsem kamarádku, že belgické školky jsou hrůza, ale teď nějak bych možná brala i jedno oblečení na celý den, pokud by syna školka obohatila nějak víc duševně.
Můžete mi prosím napsat, jak to chodí ve vašich školkách? Nemám jiné zkušenosti, taky vím, že nemůžu srovnávat soukromé placené školky a nebo jsem třeba moc náročná. Děkuji za vaše názory.
Ahoj, tak u nás to bylo lonský školní rok - pro nás první - podobný jak u vás. Nic se nedělo, jen pár básniček. Po cca 3/4 roce se dceři změnila učitelka a dneska je to spousta básniček, spousta výtvarných děl. Minimálně 1 měsíčně jdou do divadla nebo do kina. Byly v knihovně, je to asi 14 dnů, co byly ve školce policajti s přednáškou apod. Ted v dubnu jim přijde dentistka. Takže to není jen o penězích, ale hlavně o učitelích.
Ahojky
Tak u nás ve školce se zpívá často,i říkají básničky.vytváří taky tak 2× do týdne-ať z modelíny,z papíru atd.
Jsme taky malý městečko,ale program je vcelku OK.často malují děti i sami ve volném programu..než se děti ráno sejdou-učitelka jim pomáhá.Náš prcek se dost v malování zlepšil ![]()
tak u nás ve školce zpívají, učí se básničky, malují i vytváří různé věci z papíru. jedou tématicky podle ročních období, takže nedávno měli vítání jara - malovali jarní kytičky, učili se básničky a říkadla k vyhánění zimy a uvítání jara, chodili ve žlutém
teď začínají velikonoční tématiku. budou malovat velikonoční vajíčka, do školky jsem nesla misku na osení, malují a vystřuhují kuřátka atd. fakt toho mají hodně. jinak mají minimálně jednou do měsíce divadýlko ve školce, měli tam i cirkus a nebo kouzelníka. navíc klárce ještě platím roužek keramiky. fakt jsem spokojená.
Ahoj,
myslím si,že taky dost záleží na ředitelce,co se týká programu celé školky…u nás je pořád něco,velikonoční dílny,čarodějnice s opékáním buřtů,děti chodí do kina,divadla,do hvězdárny atd…v květnu mají celodenní výlet a starší syn jede v červnu na školku v přírodě.Jinak ve třídě zpívají,mají angličtinu,hodně tvoří,učí se písničky a hrají různé hry.Musím říct,že jsem moc spokojená!
No já belgickou školku zažila, tvořili hodně, ale nepřezouvání, nepřevlíkání a spol. bych vyměnila i za méně bohatý program na fleku ![]()
Eliška píše:
No já belgickou školku zažila, tvořili hodně, ale nepřezouvání, nepřevlíkání a spol. bych vyměnila i za méně bohatý program na fleku
Tak nějak, ted o tom čtu poprvé a připadá mi to fakt hrozný.
Jinak jaký program má školky, záleží na ředitelce/řediteli. Já si třeba nemůžu stěžovat, připadá mi, že opravdu v naší školce s edětem věnují. Že si děti hrají ráno, je normální, potom by měla přijít ta řízená činnost, že jdou ven, je fajn.Některé školky třeba dopoledne ven moc neberou- ikdyž je hezky, to by mi vadilo.
Taky samozřejmě záleží na učitelce, co s dětmi vyrábí, zkus si s ní pormluvit, navrhnout, a taky z vlastní zkušenosti vím, že občas děti doma nic neřeknou, ikdyž program měly bohatý.
Pokud ti něco vadí, promluv s učitelkou nebo ředitelkou
já jsem taky moc spokojená s plánem školky.
Malují, modelují,dělají výrobky právě ze zmíněných ruliček od toaletního papíru,vystřihují.Dokonce teď vítali jaro.Malovali motýli,na křídla jim nalepovali barevné krepové papírky o průměru 1×1 cm,vystřihli,domalovali a mají to jako dekoraci za oknem.Mají tam udělané i berušky s roztaženými krovkami, ty jsou úžasný a stačil na to jen barevný papír a lepidlo.
Na zahradě mají koutek, kde zaseli trávu a semínka kytiček,pro motýli.Až tráva a kytičky vyrostou, budou pozorovat včely atd.Mají každý měsíc ve školce divadlo,nebo jdou do divadla,kina.
Zrovna dnes jdou na Policii,bude to takové seznámení s policejní služebnou a psovodem.Mají za sebou chození do Solné jeskyně,čeká je seznámení s dravci,zavítají i do městské knihovny.Učí se písničky,říkanky, básničky, které hodně používají na nějaké představení pro rodiče.Mají prostě nabitý program.Jednou asi tak za čtvrt roku jedou do lesa nebo někam jinam a učí se poznávat les,stromy,zvířátka.
Myslím že se děti nenudí a jsou spokojené.
Myslím, že to záleží na vedení školky a učitelce samotné, někomu se nechce, někoho to s dětmi prostě baví. Popisovat nebudu, jsme v soukromé a náplň času skvělá. Ale bydlíme na vesnici a do místní školky bych dítě nedala právě proto, co popisuješ, je to spíš hlídání dětí než školka, která rozvíjí. Tak vozíme celkem daleko, ale stojí to za to.
U nás ráno rodič s dítětem dělá tzv. ranní úkol. Např. minulý týden jsme dělali ptáčka z ponožky. V pondělí jsme vycpali ponožku molitan. drtí, v úterý svázali, ve středu vystřihli a nalepili křidýlka, ve čtvrtek vystřihli zobáček, vybrali knoflíky jako oči, nalepili, v pátek jsme do ocásku zastrčili ptačí pírko. Potom si děti hrají. Kolem půl deváté cvičí, v devět je svačinka, do desíti mají program „v kruhu“ - popovídají si o tématu, potom si každé dítě vybere jedno z 8mi pracovišť (divadlo, doprava, výtvarka, …) a jde plnit úkoly k tématu. Potom většinou chodí ven. Před obědem si zpívají. Po obědě spánek, svačinka a hraní si.
Když to takhle napíšu, vzdělávací aktivity jsou maximálně na hodinu, plus venku si povídají o aktuálním tématu. Takže nic moc, ale myslím, že pro mýho tříleťáka je to až až. Podle řeči předškoláky učitelky „týrají“ mnohem víc. Pokud nespí, vypl%nují pracovní listy, pracují na výzdobě školky.
Učitelky tvoří téma/program na celý týden. Teď zrovna je téma Lesní zvířata, před tím Ptáci, Kytky, zažila jsem i Egypt a Středověk, Vesmír. Maty toho ve školce zatím moc nestrávil, začínal v prosinci a byl dost nemocnej
Ale obecně můžu říct, že jsem spokojená.
Každý týden mají novou nástěnku vždycky z výtvorů dětí. Vystavené bývají i ranní úkoly.
Ywett, to ráno přivedeš dítě a začneš s ním tvořit? A co ti, co třeba chodí do práce? To jsem ještě neslyšela.
Já občas dítě odevzdám mezi dveřmi učitelce a utíkám dál. ![]()
V naší školce je program Začít spolu. Děti se ráno schází a hrají si, po svačině je opůl deváté Ranní kruh - povídají si o tom jak se dnes kdo má, co dělal včera, co má v plánu atd.. Následují činnosti v Centrech - mají jich tuším 10 (hudební, výtvarné, pískoviště, kuchyňka, dílna, přírodověda s křečkem, dramatizace, sport - lezecká stěna, knihy a abstrakce - stavebnice a hry), každé dítě si vybere co chce právě dělat, za dopoledne stihnou dvě. Jednou týdně tělocvična (ve školce jsou 4 třídy tak se střídají), když je slušně tak na zahradu nebo na procházku. Po obědě odpočinek (kdou nechce ležet může dělat něco tichého), pak hraní a postupný rozchod domů. Komu je to málo, může chodit do jednoho z pěti kroužků (výtvarka včetně keramické pece, sbor, flétna, šachy a jóga). Tak jednou měsíčně výlet (divadlo, vlakem do hor, na hvězdárnu, k hasičům…), každou chvíli nějaká dílna (teď bude Velikonoční, pak besídka ke dni matek, už byla tatínkovská, na konci roku bude dětský den). Podle mně to stačí, nestěžuju si.
BaraF, ta vaše školka je soukromá? To je úplně neskutečný, jaký tam mají děti možnosti. Nejlíp to vystihla Nelisa, asi je to víceméně jen o hlídání dětí. Promluvit si tam s učitelkou nemá vůbec smysl. Na nástěnce není nic nového, měsíc tam visí nějaké staré oznámení a pak zažloutlý školní řád. Myslela jsem, že budeme jako rodiče víc zapojeni, ať něco doneseme, připravíme doma, naučíme se, ale to se tam nevyžaduje. Bohužel tady je se školkama špatná situace, jsem ráda, že jsme se dostali sem, jinam není šance. Četla jsem názory, že vesnická školka nemusí být špatná, že nedostatek peněz může naopak vyvážit rodinný přístup učitelek atd. Tady asi není ani jedno. Spíš jsem ani neměla tuto diskuzi zakládat, nakonec mi to bude líto, někde to jde a jinde ne.
Nelisa, přesně tak, přijdu s dítětem, pár minut tvoříme a pak odcházím. Ale není to povinné, jen doporučené, rodiče, kteří nestíhají, ranní úkoly nedělají.
Máme taky program Začít spolu, jak psala BaraF. Jen u nás děti stihnou jen jedno pracoviště.
Taky čas od času nějaká dílnička i pro rodiče, divadýlko, kouzelník, … Měli i karneval, dopoledne tří králů, … ![]()
„Naše“ školka je městská (státní) - Beruška ve Frýdku-Místku. Opravdu záleží na personálu. U nás je ředitelka-odbornice-babička-nadšenkyně, učitelky jsou opravdu učitelky se vzděláním, funguje i Sdružení rodičů (taky ledacos pořádá). A máme školkového psa (přes den je ve školce, jinak bydlí u pí. ředitelky), křečka a jezírko s rybkama.
Obě dcery se do školky dostaly tak, že jsme je přihlásili, nic víc. Výhoda menších měst kde dlouhodobě vládnou socani (asi jediná), školek poměrně dost.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.