Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
A kvůli 2- ji chceš nasadit denní diktáty? To je jako špatná známka? Čekala jsem třeba 4 že dostala…
Trénujte. Ze zacatku staci treba kazdy den jedna veta, casem můžeš dve tri. Musi si zvyknout, zrychlit. (Diktovat, ne opisovat).
@KiliSmells píše: Více
tak spíše nee kvůli 2- ale tak nějak do budoucna… prostě si myslím že to pomalé psaní bude problém… a ve třetí třídě mi 2- nepříjde zase jako super známka… ještě prostě mi to spíše příjde líto, že to umí.. že ví jak to napsat vše… délky, i, y… bylo na vyjmenovaná slova, že tu teorií zvláda… jen že to je na ní rychle tak má dvojky z diktátu a tedy na pololetí taky bude mít za dvě z češtiny.
Natrénuješ vše. Rychlé psaní bude potřebovat dlouho, začnou i psát delší poznámky do sešitu, tak ať stíhá.
Myslím, že by s tím mohlo pomoct čtení a poslouchání různých pořadů. Čtení pomůže si zvyknout na to, jak se slova píšou a vážou na sebe do vět, poslechy naopak naučí vnímat různé lidi s různým tempem a způsobem projevu. Samozřejmě to musí být knihy a pořady, které ji zajímají. Můžeš si s ní pak povídat o tom, co se dozvěděla a ověřit si tak, že rozumí tomu, co slyší/čte. Ona se špatně pamatuje věta, které nerozumíš.
Rozhodně bych ji nenutila do denních diktátů, pokud jí to nechceš ještě víc znechutit. To ať raději vyplňuje nějaké pracovní sešity.
Můžete zkusit hrát nějaké hry, kde se píše a je to i trochu o rychlosti. Třeba „Země, město“, „Kdo, co, kde, s kým“, apod.
Neupírala bych se na to, že jí nejdou diktáty, tak budeme trénovat diktáty. Potřebuje umět rychle přenést to, co slyší, na papír.
Ano, dá se to do určité míry natrénovat. Jako nemusí denně, ale třeba obden nějaký kratší text 3 nebo 4 věty nevidím jako problém.
neořetěžuj ji, ale je fakt, že rychlost je součástí řešení testu- zvlášť u zdravého dítěte.
Já měla z diktátů 3-5 i v páté /šesté třídě… Prostě na mě učitel diktoval opravdu rychle. Ostatní stíhali v pohodě. Já mám pravděpodobně nějakou poruchu učení, ale moje máma odmítala jakoukoli diagnostiku. Doma jsem pomaličku psala taky bez chyb, rychle ve škole prostě ne. Matematika taky tenkrát za 1, bez problémů. Stejně tak jsme pak dostvala špatné známky z cizích jazyků, prostě jsem to včas nenapsala. A žiju ![]()
Spolužák to dělal schválně. Nesnášel je a tak psal pomalu,.pomalu… My všichni byli téměř v půlce a on vykresloval druhou větu. Poznámky pak v další ročnících opsal nebo si je od někoho jenom přečetl.
Diktaty jsou nejnesmyslnejsi overovani znalosti, divim se, ze je porad jeste nekde praktikuji. Nedelala bych nic. Zvlast u tak malych deti. Dceri bych vysvetlila, ze znamky jsou nicnerikajici cisla a miluju ji porad stejne bez ohledu na to, jaka cisla ze skoly nosi. Kdyz se uklidni, tak ji to pak treba pujde lip.
@Anonymní píše: Více
Moje dcera je ve 4tr a z diktátu má taky od 3 třídy většinou dvojku. Neřeším, jedničky nasbírá za něco jiného a průměr ji vychází na jedna.
Doporučuji navštívit pedagogickou poradnu. Ne že bych chtěla diagnózu, ale poradit jak trénovat. My chodíme a vždy dobře poradily. Ale poradily tak, jak by si člověk nemyslel- ty máš pocit, ze musíš hodně trénovat diktáty. V poradně ale možná uslyšíš, ze píše pomalu protože si nepamatuje jak se píšou psací písmenka. Takže trénovat jen písmenka samostatně ji to psaní výrazně zrychlí…třeba.
@VitaminC píše: Více
Píše někdo, kdo nezná diakritiku
Pane bože, jako fakt? ![]()
@VitaminC píše: Více
Diktáty jsou komplexní cvičení. Neověřují jen znalosti, ale i schopnost zapamatovat si krátkou informaci bez ztrát a schopnost rychle psát, tedy i schopnost zvládat více věcí najednou. Je to jako hardcore tichá pošta.
Souhlasím ale, že není důvod hrotit známky zrovna z diktátů. Do budoucna bude mnohem důležitější schopnost získat z předané informace jen to důležité a zaznamenat to bez změny významu.
Známka z diktátu by podle mě neměla mít zásadní váhu pro finální známku z předmětu. Měla by pouze sloužit žákům k tomu, aby dokázali sledovat svůj postup.
Dávám anonymně.
Dcera je ve třetí třídě. Není žádny genius, tak nějak normál. V matice samé jedničky. Co je kámen úrazu tak diktáty… včera psali diktát, dokonce věděli přesně z čeho diktát bude. Takže to doma opisovala.. v pohodě. Pak já ji to dala jako diktát.. noo ale seděla jsem vedle ni, psala fakt pomaličku… ale naprosto bez chyb. A ve škole 2-.
Prý paní učitelka diktuje moc rychle a ona nestíhá… je pravda že se mi zdálo že píše strašně pomaličku. Jde toto natrénovat? Denní psaní? Denní diktáty? Ona i dost tlačí při psaní..může to taky být problém???