Přijímačky 2025

415
7.1.25 11:35

přijímačky 2025

Zdravím všechny rodiče deváťáků. Co si pokecat a podpořit se navzájem? Už se vaše ratolesti chystají a učí na přijímačky? A mají jasno, kam půjdou?
Loni tu byla fajn diskuze mezi rodiči deváťáků. Sledovala jsem ji, abych byla letos (když už je to aktuální) v obraze. Bylo by fajn, kdyby to bylo i letos. Přidejte se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
919
7.1.25 11:55

Tak dcera má vybranou jednu školu, kam vážně chce. Tam jsme byly i na dní otevrenych dveří. Další dvě školy jsou zatím nerozhodnuté. Jinak od ledna jim ve škole začínají přípravné kurzy (placené) z matematiky a češtiny k přijímackam, kam začala chodit. Ač se školou nemá problémy a má. stale samé jedničky, tak po prvním přípravném kurzu přišla pomalu se slzami. v očích, že to nezvládne. delali tam příklady přímo z přijímaček a bylo to pod časovým presem. Ale to je asi normální, když se setká s realitou. Věřím, že to překoná a zvládne. Ono ve škole na ně dle mého nejsou kladeny ani zdaleka takové požadavky, jako kdysi na nás, tak je z toho asi v šoku, co se to deje :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
415
7.1.25 11:59

Dcera má vybraný jeden obor a jiný nechce. Takž ho zkusí na různých školách. Přípravu má také placenou. Má za sebou 4 testy a zatím se plácá pořád stejně a není to nic moc. Teď ji nechávám být, aby dotáhla pololetní vysvědčení, ale pak bude muset máknout.

Edit smazala jsem název přípravy - došlo mi, že by to mohlo být bráno jako reklama, což nebyl záměr.

Příspěvek upraven 07.01.25 v 12:01

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
415
7.1.25 12:00

Ono smutné je, že škola je na ty testy nepřipraví. Budou u Vás také psát 28.1. alespoň jeden test nanečisto?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16162
7.1.25 12:26

@Silvianna Já teda mám páťáka, který dělá na 8G, tam jsou ty Cermaty obecně ještě náročnější, a brečel mi u nich už několikrát. Škola je postavená tak, že když se učíš a umíš, tak v testu vyřešíš všechno a nic tě nezaskočí. První Cermaty zaskočí podle mě 99% všech, a spousta dětí se poprvé setká s tím, že neví, nerozumí, nechápe. Ale stačí to jet dokola a pochopit princip, a úlohu poprvé na 10min. dají najednou za 2min., a s tím získaným časem je prostor pro řešení dalších úloh a body půjdou nahoru. U deváťáků je míň toho extrémně těžkého, cvikem se dá dostat na víc bodů, než u těch páťáků. To bude dobrý, neboj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
919
7.1.25 12:55
@zrcadlo píše: Více

Děkuji. Já taky myslím, že to jsou jen ty prvotní šoky. A že když to pojedou pořád dokola a dokola, tak budou připraveni. Akorát ona je od začátku víc na matematiku a zrovna z té byla včera tak rozložená. Jsem zvědavá, co bude říkat dnes, po češtině. :) Tu rada moc nemá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
919
7.1.25 12:57

@paja120
To netuším, je možné, že o tom učitelka na schůzkách mluvila, ale teď mám okno..a to funguje jak?
Oni na těch přípravkach jedou testy z loňských let a podle ucitelky se to každý rok víceméně opakuje, takže by je to mělo min. pripravit na typy těch úloh..aby věděli, co s nima. Otázkou je, jak to bude v praxi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
415
7.1.25 13:02

@Silvianna Myslíš ty testy 28.1.?
Je to nějaký celorepublikový projekt. Základní školy se do něj zapojit mohou a nemusí. Děti si prostě dopoledne napíší test z M i ČJ a dostanou vyhodnocení. Je to první rok. Vloni tuto možnost deváťáci neměli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
919
7.1.25 13:11

@paja120
Tak to se snad zapojí taky, byla by škoda, kdyby ne. 8)
A jaky obor má dcera vybraný? Moje má pedagogické lyceum, mě se to moc nepozdava, ale nechci ji do toho mluvit. Taky si ho asi dá min. ještě na jednu školu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
415
7.1.25 13:16

Dcera 2× předškolní a mimoškolní pedagogiku na různých školách a 1× má také pedagogické lyceum, protože další škola kde by byla ta pedagogika už je fakt daleko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16162
7.1.25 13:19
@Silvianna píše: Více

Můj syn si taky myslel, že mu jde víc matematika, a první test napsal hluboko pod 20b, češtinu asi kolem 25, a ve skupince 14 dětí na kurzu (jedničkáři všichni) byl s tímto druhý nejlepší :mrgreen: Kolegyně poslala svoji premiantku loni v devítce taky na kurz, ze kterého holka přišla ubrečená, že to nemůže v životě napsat ani nad třicet, nakonec měla dohromady 84b. Uvidíš, že koncem února už budete úplně někde jinde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
415
7.1.25 13:22

Můžu se zeptat, co se Ti na tom lyceu nezdá?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
415
7.1.25 13:24

@zrcadlo Asi to mají podobně všichni. Dcera má dvojky a první test napsala na 13 bodů z M a 31 bodů z ČJ. Z matematiky bylo těch 13 bodů nadprůměrných :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
919
7.1.25 13:30
@paja120 píše: Více

Lyceum jako takové by mi nevadilo, nemám obecně nic proti. Jde o to, že dcera chce potom studovat na VS psychologii. A já jsem toho názoru, že ji na to nejlépe připraví gymnázium a ne ped..lyceum. ale ona je zásadně proti gymnáziu. Přitom prospěch i hlavu by na to za mě měla. Jen by už asi pak nebyla premiantka. Min..ne tak lacino, jako ted :) ale zase výhodou toho lycea bude, že když si to rozmyslí, tak už aspoň něco „bude“, případně, když se nedostane na psychologii, což je co si budem povídat mazec, tak může zkusit třeba speciální pedagogiku nebo něco takoveho.
Tvoje dcera chce učit ve školce?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
415
7.1.25 13:36

@Silvianna Jasný, to chápu. Dcera chce do MŠ případně na první stupeň základky. Takže jí vysoká stejně nejspíš nemine. Tedy, jestli jí to půjde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí