Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Petra1003 Myslím a předpokládám, že loni platila stejná pravidla, tzn., dítě nevzali za podmínky, že nedosáhlo bodově na požadované minimum pro přijetí nad čarou z 1., 2., ani 3. místa. Pokud někoho nevzali se 76 body, ač poslední přijatý měl 64 bodů, pak se takový uchazeč pravděpodobně hlásil s vyšší prioritou někam jinam a dostal se. Pokud dítě dosáhne na body na 1. zvolené prioritě, je přijato, i kdyby na 2. a 3. prioritě dosáhlo lepšího výsledku v rámci seřazených přijatých. Když nedosáhne na 1. prioritu, ale na 2. ano, je přijato na druhou. Když nedosáhne ani na druhou, ale na 3. ano, je přijato na 3. Rozhodující jsou vždy body, proto se může dostat i dítě z 2. či 3. priority před dítě, které má školu jako 1. prioritu, ale dosáhlo méně bodů.
Z mého pohledu bych vždy nevěřila tomu, co „jedna paní povídala“, i když může se samozřejmě stát i chyba, ale že by to bylo hned ve dvou případech je trošku přitažené za vlasy. ![]()
@Fiba71 píše: Více
Jen tedy vím o pár lidech, osobně kteří ten systém úplně nepochopili, nejspíš se o to ani moc nesnažili -dítě se dostalo na první školu, z nějakého důvodu tam ale nechtělo a chtělo na druhou v pořadí, na které bylo ve výsledkové tabulce úplně nahoře a rodiče se rozčilovali, „proč to nejde, tam nastoupit“.
@Fiba71 ano,jedno byla Dušní OA v Praze a prý měl 73 bodů (vzhledem k tomu že se tam také hlasime tak vím, že poslední měl asi 64).ale je možné, že těch 73 bylo i včetně vysvědčení což tam dělá i 25 bodů…tak to už jsem asi doma…i tak děkuji za odpoved
@Petra1003 Ještě mě napadlo, že někde bylo i školní kolo zkoušky, což se pak bodově připočítávalo, takže třeba cermat dítě napsalo dobře, ale školní zkouška už se mu tak nepovedla, a tak bodovým součtem propadlo pod dítě s nižším cermatem.
@Francis6 ano…myslim,že nemá logiku dávat na druhou a třetí misto horší školy, nebo lépe řečeno školy kde stačilo méně bodů…tzn pokud se nedostane na první, odstřeli si druhou i třetí…ale to už je na rodičích, informací mají myslím více než dost ![]()
@Fiba71 píše: Více
tady je seznam gymplů. kde vypisovali druhé kolo. Rozhodně to nejsou jenom zastrčená města.
https://tn.nova.cz/…i-o-gymnazia
@Bayley to bude asi tím připočtenym vysvědčením…ale bavili jsme se o Cermat testech…
@Petra1003 Logiku to má v případě, že to dítě opravdu nejvíc chce na tu první školu.
Stávalo se loni, že se někteří rodiče řídili logikou, že na první místo je třeba dát tu nejnáročnější školu, co se požadovaných bodů týče. A nepochopili právě, že na první míst musí dát v každém případě tu školu, na kterou si to dítě přeje dostat nejvíc.
@Petra1003 píše: Více
Mně přijde smysluplné dát na první prioritu školu, kam chci nejvíc, na druhou kam chci, když mě nevezmou na tu vysněnou a na třetí místo mou 3. nejoblíbenější školu. Výběr škol udělám selským rozumem podle toho, jak na tom dítě je s přípravou - např. nevyberu v Praze Kepplera, pokud mi dítě píše doma zkušebně Cermat jen na 60 bodů…
@Francis6 ano první místo kam chce a druhé a třetí rozhodně horší školy než kam chce. logika
![]()
@Petra1003 píše: Více
Ano, i vysvědčení s výsledky mohlo zahýbat.
@Bayley já jsem to napsala špatně…nemá logiku dávat druhé a třetí místo lepší školy než tu první co opravdu chce…jsem se do toho trochu sama zamotala ![]()
@Fiba71 mohu poprosit až někdo objevíte že to tam je, napíšete to sem? Dekujeme ![]()