Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Francis6 píše: Více
Tady byla taky priorita jasná 1 za sourozencem.
Jasně že loni to bylo výsledkově víc, ale psalo všechny přípravy „nahoře“ tak se dalo předpokládat, že bude mít i v ostrých testech vyšší bodový zisk.
@Francis6 to je dobře, že si vybrala dcera…znám spousty rodičů co to dětem sami určí, ač dítě má jiný názor…my dali 1 školu, na kterou se zřejmě nedostane, nebo by se musel stát zázrak 🙏, takže podle mě vyhozena přihláška, ale…syn ji bezmezně chce…záleží strašně na tom, jak jim to sedne…syn doma dělá i 80 bodů, ale jak jde do té skoly na TO DAS, tak říká že má nervy a dává 50-60 a nějak závratné to tedy nahoru nejde. pritom jednickar ![]()
@Fiba71 píše: Více
Dcera měla 97 bodů a byla naštvaná, protože ty tři bodíky byly fakt hloupý body z nepřečtení zadání:-)
Ale musím říct, že jindy by prostě matiku na 50 nenapsala.:-)
Teď si dobrovolně zkusila tu češtinu cermat nanečisto a matiku odmítla:-)
Ono se jim to většinou všem povede, hlavně že už není to ponižující odvolání. a čekání.
Loni se naprostá většina dětí dostala hned v prvním kole.
@Petra1003 píše: Více
To dáš je spíš sociální nácvik, je celkem běžný, že je nedělá na tolik, kolik doma cermaty.Ty testy se přece jen liší.
Dcera ten výběr strašně prožívala, víc než samotné přijímačky. Pořád nevěděla, vybírala, přehazovala pořadí. Vůbec jsem do toho nechtěla mluvit, protože by mi to mohla třeba někdy předhodit:-)
Tak budu držet palce!!
Blbé to má ten, kdo má jako vysněnou školu nějakou lehčí, to pak třeba tady v Praze se těžko hledají priority 2 a 3, protože logicky by měly být ještě lehčí, aby se na ně dalo bodově propadnout při neúspěchu č. 1. Selským rozumem nedává smysl dávat na tyto pozice něco bodově náročnějšího, protože pak se nedostanu vůbec nikam…
Každopádně je to stejně všechno sázka do loterie, jak to letos dopadne, kdo se kam bude hlásit, kdo to jak napíše…těch proměnných je tolik, že by snad nepomohla ani věštecká koule… ![]()
@Francis6 ty letošní Cermat tedy byly opravdu slušně řečeno nešťastné…to se jim zase něco povedlo, akorát ještě více dětí vystresovali…nechci být sprosta ![]()
@Bayley píše: Více
Dcera to fakt podle bodů nedělala, prioritu si seřadila podle svých vlastních preferencí. Myslela jsem, že to třetí gymnáziu, je tak trochu „záchranné“, nakonec se ukázalo, že záchranná by nebyla ani jedna škola ![]()
Ale říkala jsem jí, že si má prostě vybrat tři školy, kam by fakt chtěla. a to tak, že až pak otevře Dipsy a bude vidět výsledek, bude mít radost z jakéhokoli výsledku, z těch tří.
Já myslím, že naopak ten letošní výsledek cermat testů nanečisto ukázal připravenost daleko víc než právě třeba To dáš. Čeština byla naprosto obvyklá (připravuju děti na češtinu, tak vím, jak to napsaly) a matika byla o něco těžší, vrátili tam logickou úlohu, kterou málokdo mí řešit a dali tam víc počítání. Každopádně celkem z 15 úloh bylo použito 9 úkolů ze starých testů, takže úplně mimo ta matika fakt nebyla.
A ve výsledku je obtížnost testů fakt jedno, jde o soutěž.
Prostě budou mít těch bodů celkově letos o něco míň. Ale pro přijetí to nehraje roli, jen si ty školy děti líp rozřadí než loni. Loni to byl trochu průšvih.
Sourozenec byl poslední rok bez Dipsy a musím říct, že hrůza.
Dostal se sice na obě nic jsme řešit nemuseli, ale pro další to bylo nekonečné peklo. Někteří věděli až ke konci června a to si teda myslím, že byl děs.
Děkuji za Krejčího a jeho tým!
Jo, květen, to se těším…ale u nás se pořád něco děje, takže to zas taková změna nebude.
Čtu Praha východ, nebude to daleké dojíždění? Ale zase chápu těch 42 bodů je 42 bodů.
@Francis6 no myslela jsem tu matiku…spoustu dětí co se chtěli hlásit na střední školy pohorely a zvažují ucnaky, ještě více je to znejistelo… z okolí slýcham tyto názory…průměr na synove třídě pod 20 bodu
Bylo těch bodů míň, to jo. Ale oni ty testy psali moc brzy, ještě je čas. Navíc-je třeba jim vysvětlit, že je to fakt soutěž, nejde o ty body, ale o prvních ca 30.60, 90 lidí v té dané škole. Takže ať jsou ty testy těžší nebo. lehčí, vždycky vezmou těch prvních třicet, šedesát…
@Bayley nebude,jsme z kraje Prahy, vlakem 15 minut ![]()
To bude případně déle jezdit do centra, kdyby se dostal…
Tady se také pořád něco děje, ale ten vnitřní stres mě ubíjí…a ještě nedat najevo mou nervozitu ![]()
Taky mám názor, že jim to nastavilo zrcadlo a jedině dobře.
Mají ještě dva měsíce a donutí je to něco dělat.
@Francis6 ano to je pravda…letos se asi dostanou děti s méně body než min.rok