Přijímačky 2025

Napsat příspěvek
Velikost písma:
403
18.2.25 18:40
@cancerka píše: Více

Už to tady prošlo několikrát, ale myslím ten status, že jen s gymplem bez VŠ je člověk „nic“ snad někdo záměrně mediálně šíří, jinak to nechápu.

Určitě jsou obory SŠ a následně k nim jasné profese, ale dovoluji si tvrdit, že SŠ s gymplem může až na výjimky dělat cokoli. Co tak zázračného umí ze SŠ? Ano někde potřebuje třeba rekvalifikaci, ale já znám tolik lidí co po vystudování odborné SŠ měnili profesně obor, že je to fakt jedno.

A to, že z odborné SŠ je pak jednodušší VŠ stejného směru je taky mýtus. Ukazuje se, že ani lycea nejsou ideál třeba ve spojení s medicínou. Nároky na SZŠ nikdy nejsou shodné s gymnázii, ale určitě se najdou výjimky.

Vzdělaní rodiče nejsou „hloupí“ a proto se snaží pro svoje děti najít tu nejideálnější cestu k maximálnímu vzdělání. Tímto nechci hanit odborné školy, to vůbec ne, ale není to cesta k VŠ pro každého. Já jsem jí osobně podstoupila a pro svoje děti bych to nechtěla, teď záleží jak se k tomu postaví ony.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2986
19.2.25 08:39

Díky všem za pohled i zkušenost k tématu jen gymnázium a pak práce

Mám spíše zkušenost (ne vlastní, ale ve svém okolí) takovou, že pouze s gymnáziem pak při pohovorech nad člověkem ohrnují nos. Věřím, že pokud je člověk povahou iniciativní, průbojný a rozvíjí se i v oblastech mimo školu, že může lépe zaujmout, ale myslím si, že tito lidé se spíše nestávají zaměstnanci, ale začnou podnikat na vlastní triko.
Možná je to i o lokalitě, kde člověk žije a pracuje. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2986
19.2.25 08:43
@Anonymní píše: Více

Ono to bude tím, že jsou teď poslední dny a spousta lidí to nechává na poslední chvíli.
V minulých týdnech nebyl žádný problém se tam dostat, vše fungovalo rychle a bez problémů.

Docela by mě zajímalo, kolik lidí se setkalo s tím, že se jim v systému neukázalo dítě nebo škola/obor a jak dlouho to dipsy řešilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
202
19.2.25 09:22

Jste tu někdo, kdo už má dítě na gymnáziu? Ideálně Praha. Jak dlouhé mají děti v primě vyučování? Dcera je zvyklá na hodně kroužků, tak přemýšlím, jestli to vůbec půjde skloubit?
Ještě ohledně angličtiny - jsou vaše děti v angličtině dál než na základce? Dcera chodí od 6 let na Helen Doron angličtinu a už si udělala i jednu Cambridge zkoužku a na základce se vysloveně nudí, jediná ze třídy má vždycky správně poslech při písemce, kterému ostatní nerozumějí. Angličtina na základce nám přijde strašně slabá, v podstatě se učí jen slovíčka a primitivní věty na úrovni 2-3letých dětí, což mě mrzí, protože dceru nikam nerozvíjí. Navíc to děti samozřejmě nebaví, když jim učitelka pouští anglické pohádky pro „toddlers“ na prahu puberty. Jediné pozitivum je, že ji mají už od 2. třídy.
Jak rychle vaše děti postupují v angličtině na gymnáziu? Učí se jen ve škole nebo chodí někam ještě bokem?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1190
19.2.25 12:33

@Bayley Dcera je v prváku na gymnáziu. Končí zatím většinou kolem 15. hodiny. 5 krát týdně má tréninky, o víkendech v sezóně závody.
Angličtinu má na úrovni C1-C2. Ale jsou rozděleni na 4 skupiny. V dalším jazyce taky. A mimo školu pokračuje se třetím jazykem plus angličtina. Chtěla to tak. V každé škole to je ale trochu jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
52
19.2.25 13:17
@Bayley píše: Více

Bývalé spolužačky a spolužáci mojí dcery vesměs měli v primě (několik pražských gymplů) cca do 13:30 bez odpoledek. V sekundě už někdo 1 odpoledku někdo ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3422
19.2.25 13:26

Dcera v primě 1× do 16:15, jinak max 13:30.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
202
19.2.25 16:30
@Francis6 píše: Více

Děkuji. U nás mají dcery obě dohromady 9 koužků a u většiny jsou v podstatě nejmladší a jsou tlačené chodit na individuální hodiny jako první. Už teď jsem holkám musela vyjednat, že jeden den chodí ze školy kvůli ZUŠ o 5 min. před zvoněním, aby byly první na obědě a vůbec tam stihly dojet. Dcera, co se hlásí na gymnázium, má jeden den dramaťák, který trvá 3 hodiny a doma se jen otočí pro věci, takže na ten den, kdy by vyšla i odpoledka, tak opravdu nevím, kdy v noci by dělala učení na druhý den a pochybuji, že by na ten dramaťák vůbec mohla chodit.
C1 je krásná úroveň, to už by mohla sama učit, že? :mrgreen: U nás zatím A1, ale v 10 letech jsme spokojeni, snad to za ty 4 roky taky dotáhne někam k C. Vzpomínám, že i my jsme byli na gymplu rozřazeni podle úrovně. Určitě to má smysl, vzhledem k propastným rozdílům ve znalostech.
Má tam dcera i nějaké falešné začátečníky? Když vidím, že některé základky začnou až v 5. třídě s ANJ a stylem jako u nás, tak barvitě vidím, jak po 5 letech dojdou jen k tomu, že umí ty nejzákladnější věty plus pár desítek slovíček. Navíc má většina dětí absolutní blok mluvit a nerozumí poslechu rodilých mluvčích.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
202
19.2.25 16:33
@Dadda8 píše: Více

Děkuji, to je krásné, to by nám vyhovovalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
202
19.2.25 16:35
@Limana82 píše: Více

Děkuji. To by byla ta nejlepší varianta, kdyby na dceru vyšel taky takový rozvrh, jestli se dostane.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1190
19.2.25 17:26
Žádné začátečníky tam nemá, nejnižší úroveň v angličtině má skupina s B2.
A z tréninků přijíždí až ve 21.30, většinou jede hned po škole. V úterý přijíždí ve 22.30. Učí se až potom. Určitě se to zvládat dá, ale bylo by dobrý umět si to zorganizovat. Například naučit se připravovat se o víkendu, když teda nejsou závody, což dcera neumí.
Vždyť uvidíte sami, nakonec, když to nebude zvládat, může si to vždycky změnit, ty odpolední aktivity. neřešila bych to teď…
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1190
19.2.25 17:29

Ale v primě většinu to vyučování tak dlouhý není. A pokud jde o primu běžného všeobecného gymnázia, ne o bilingvní gymnázium, tak ani ta úroveň angličtiny není vysoká. A bývají rozřazeni do skupin podle úrovně, toho bych se nebála.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
403
19.2.25 18:29

Bude velký rozdíl v úrovni angličtiny mezi osmiletým, šestiletým a čtyřletým gymplem. Nicméně u všech předpokládám motivované a bystré jedince.

S angličtinou snad všude začínají ve třetí třídě ne? Nebo mohou až v páté?

Rozhodně snad ani nepředpokládám, že by je na gymnáziu učili jen základy a jeli nějak pomalu… U nás i začátečníky v druhém jazyce „hodili“ do mírně pokročilých a za rok se srovnaly…

Co se týká „kroužků“. (Jen tak mimochodem tenhle výraz pro mimoškolní aktivity mě připadá takový hodně naivní -evokuje mi družinu, ale to je můj problém :) )

Tak jestli „gymplové“ dítě nezvládne si zachovat svoje aktivity tak jsem toho názoru, že na tom gymplu nemá co dělat. Tedy pokud se bavíme o učení mimo školu. Pokud je nestihne časově to se to pochopit dá.

Já ve svém okolí (sportovní prostředí) neznám nikoho kdo by činnost ukončil, že by se nestíhal učit. Ano, že je to třeba už nebaví to ano, ale učení jako důvod ne.
Navíc gymnázia a nikoliv jen sportovní studují i reprezentanti, sborový zpěváci atd. kteří mají spousty absence -tréninky, výjezdy a přesto to zvládají.

Většina škol má rozvrh volně přístupný není nic jednoduššího než se na danou školu podívat jak je to třeba letos.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
202
19.2.25 21:06
@Fiba71 píše: Více

No, u nás jsou ty mimoškolní aktivity výlučně samé intelektuální aktivity s nutnou přípravou doma každý den plus z toho vyplývající účast na soutěžích, koncertech atd., což značně snižuje čas na přípravu do školy. I když tomu říkám kroužky, u nás už to značně překročilo pojetí kroužku, třeba tím, když mladší dcera začala hrát v divadle v muzikálu a s tím všechna související soustředění, několik hodin týdně zkoušení, k tomu z druhé strany se na nás valí soutěže ze sólového zpěvu, zítra jede točit reklamu…prostě na takové malé holky je toho dost, když se taky musí někdy vyspat, odpočinout si, aby fungovaly. V současné době je pro nás učení taková boková nutnost, aby bylo do školy splněno, co se má udělat doma. Děvčata se samozřejmě ničeho vzdávat nechtějí, i ta mladší (čerstvých 9) už chce na gymnázium a vybírá si blízko, prý aby to všechno stíhala. :)

K rozvrhu. Na dané školy jsem právě koukala a překvapilo mě, že někde i v primě byly dvě odpoledky. Větší vzorek gymnázií mi samozřejmě ušetří čas hledání, který honím s dvěma dětmi, kde mohu. Na mnoha školách mají přístup k rozvrhu utajený v bakalářích a člověk musí opravdu pátrat, aby našel třeba přes google obrázky..Rozvrh se každý rok dělá nový, takže nakonec uvidíme jak to bude, jestli to dopadne…

S angličtinou se právě někde začíná až v 5. třídě, což mě taky překvapilo. Např. sestřenice naší dcery, co bydlí mimo Prahu, to tak měla. Teď je v 8. třídě, takže určitě bude takových víc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
202
19.2.25 21:19
@Francis6 píše: Více

To ji obdivuji, že to zvládá, mně by asi brzy zabilo nevyspání, ale chápu, že každý máme jiné bioritmy a potřebu spánku. Zase sportovní aktivita člověka nakopne a zrelaxuje na budoucí intelektuální aktivity.

Ono to nějak u nás dopadne s těmi odpoledními a večerními aktivitami, v nejhorším případě bude holt muset něco oželet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí