Přijímačky 2025

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1190
21.2.25 10:10
@Bella13 píše: Více

V té páté třídě je to fakt těžký. Málokteré dítě v tomhle věku se umí plně soustředit. Oni i většinu toho znají, to by ani nebyl problém, ale špatně si to přečtou, nedočítají, tudíž často ani přesně nevědí, na co odpovídají, nepřečtou si, co zapsali, takže tam mají třeba chybu v přepisu, chybí háček, nějaké písmenko-a už jim to Cermat nezapočte. V matice odpoví větou a zapomenou číslici při opisu, spletou jednotku.
Tohle všechno ale ty testy sledují nejde je o znalosti. Školy si vyberou děti chytré, rychlé, soustředěné, pohotové, s logickým úsudkem. A vlastně proč ne. Spousta dětí to v té páté třídě ještě nemá a naskočí to později. Není nutné jít už teď na víceleté gymnázium.
A někteří si to jdou jen zkusit. Rodiče míní, že je to lépe připraví na přijímačky v sedmičce, devítce.
Nemají úplně nepravdu, jen pozor, některé dítě může neúspěch v té páté třídě trochu skolit. A to není nutné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
202
21.2.25 10:43
@Cuddy píše: Více

No, někdy je to spíš tak, že si tam chodí maminky z dobře situovaných rodin spolu popovídat a o vzdělání dětí jim vůbec nejde…(není náš případ).
Podle toho, co dcera někdy vypráví, tak se základkou to srovnatelně vypadá. Rozdíl vidím v tom, jak se s dětmi pracuje, s čím se pracuje, a že odcházejí naučené, a něco v nich zůstane, i když na domácí přípravu pečou.
Nicméně chápu, jak je ta nesrovnatelnost myšlena.
U mladší dcery je na základce rozptyl od kluka, co uměl v první třídě 4 jazyky plynně, přes anglicky mluvící spolužačku z Anglie, další mluví francouzsky, další slovensky, hromada Ukrajinců…oni jsou taková opravdu pestrá třída na to, že se jedná o obyč státní základku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2986
21.2.25 10:48

No u nás je to bída se soustředěním i v té deváté. Většinu chyb dělá hlavně z nepozornosti :cert: Všemu rozumí, vše umí, ale vždycky jak je chyba, tak pak stačí jen ukázat prstem a slyšíš „jéje, jsem se spletla“ :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
480
21.2.25 10:53

@cancerka Naposled s nimi dělal příklady tatínek. O něčem se bavili a pak mě volá, že vůbec ten příklad nechápe a neví co se s tím má dělat. Tak jsem si to přečetla a říkám si, vždyť je to úplně jasný, vůbec jsem nechápala co na tom hledá :-). No a pak mi to došlo a zeptala jsem se ho zda si to přečetl celé. A hned jsme věděli, kde je problém. Pod ukázkou sestavy kostek text pokračoval, ale tam už on nedočetl :-). To jen, že to občas dělá problém i dospělým, natož špuntům.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1190
21.2.25 10:59
@Bella13 píše: Více

Ale to je v pořádku, ty testy prostě zdaleka nesledují jen znalosti. Já vím, že se na ně obecně nadává, ale ony to jsou spíš víc IQ testy. Můžu nadávat na systém, ale ty testy má ta společnost zpracované fakt dobře.
Já teď svým " dětem říkám, aby ubrali na tempu, nedělali víc přípravek najednou, nedělali moc testů, ale vzali si jeden a soustředili se jen na řešení, zadání, důvod nepochopení, chyby.. Aby si vytvořily strategii, pokud je třeba ne všichni ji potřebují)
Jinak dochází k tomu, že v březnu chyby z nesoustředěnosti přibývají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
403
21.2.25 11:01

soukromé ZŠ

Je tady prosím někdo kdo má nebo měl děti na „soukromé TOP“ ZŠ?

I v souvislosti s výukou ANG, už nějakou dobu přemýšlím nad tím jestli ty jejich „úspěchy“ v prvé řadě nesouvisí i se složením žáků. Na soukromé vyhlášené, dražší většinou přeci míří motivované děti motivovaných rodičů, které mají doma maximální podporu. Věřím i že vyučovací metody jsou nadstandardní, ale nehraje i zásadní vliv složení tříd?

Jsou ve třídách i děti podprůměrné? A jak to dávají? Zůstávají nebo odchází zpět na běžné ZŠ?

Podělte se se prosím se mnou, než se bude něco dít kolem přijímaček :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1190
21.2.25 11:13
@Fiba71 píše: Více

Hele, podle toho, co považuješ za soukromou TOP ZŠ. Můj syn chodil do soukromé bilingvní školy, dcera do první třídy, pak jsem oba dva „odešla“ a začaly chodit do taky soukromé, ale už ne bilingvní. OK, angličtinu se tam oba naučili, ale děti tam byly různé. Motivovaní rodiče ještě neznamenají to, že jsou automaticky y motivované nebo chytré jejich děti.
Syn pak šel na vyhlášené bilingvní gymnázium a tam ano, tam byly chytré i motivované děti. a navíc ještě děti motivovaných rodičů:-)A nepřijímali je tam s A1 úrovní angličtiny, většina na tom byla o hodně líp, i můj syn měl v té páté třídě C1. A nebyl nejlepší. V kvintě měli ale všichni C2.
Složení tříd hraje roli, všude. I proto je občas taková urputná snaha dostat děti na víceletá gymnázia. Ne vždy je to dobrý krok.
Co se týče angličtiny, spíš bych se na školu moc nespoléhala. Já jsem tedy na jazyky trochu ujetá, takže jsem pro své děti vždycky sháněla další možnosti, teď už si to hlídají spíš samy. Myslím u dalších jazyků. S angličtinou už problém nemají. Přesto má dcera k angličtině v nejlepší skupině na gymnáziu ještě hodiny navíc, soukromě. Ale má je právě proto, že je na tom lépe. (Byť její skupina má C1-C2) a sama nechce, aby „zakrněla“. Soukromě má ještě i španělštinu a němčinu. Sama si to přála.
Jen na školu bych nespoléhala. Vlastně v ničem:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
202
21.2.25 11:18
@Francis6 píše: Více

Tak už vím naši 3. prioritu - nárůst o 1/3 uchazečů od loňska. No, mohlo to být horší, ale taky lepší. :?

Příspěvek upraven 21.02.25 v 12:54

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1190
21.2.25 11:24

@Bayley Ale taky to srovnej s těmi údaji, kolik dětí to má na jakých prioritách.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
403
21.2.25 11:25

Díky, myslela tak obecně vše ne jen angličtinu. Poslouchám teď různé podcasty o vzdělávání a většinou všechno zní super, ale přemýšlím jestli pro většinovou populaci by to bylo taky tak úspěšné.

Naše děti prolezly bezproblémově velkou sídlištní základkou. Prakticky jsem nikdy až na jeden úlet s matematikou ohledně výuky nemusela nic řešit. Na informačních schůzkách z jakéhokoliv předmětu jsem byla za celé roky jednou. Nicméně jsem celou dobu „z týlu“ kontrolovala co se kde děje a jedno mi to nebylo, vždy se dokážu ozvat. Určitě to někde mohlo být lepší, ale tak nějak jsem to neřešila.

Z devítky se dostaly bezproblémově na žádané gymnázium. Možná měly štěstí, možná jim bylo dáno jinak a ten systém jim vyhovoval.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1190
21.2.25 11:34
@Fiba71 píše: Více

A možná ty „soukromé top“ základky přeceňuješ:-)
Výběr školy je důležitý.
Ale všechno je relativní a nikdy není správná jen jedna cesta.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
202
21.2.25 11:37

To bohužel nevím, ale vzhledem k tomu, že bodově je to škola nejnižší z našeho výběru, tak to bude asi jedno, protože to tak bude u víc/většiny uchazečů, jak jsem to z loňska vypozorovala. Karty budou rozdány až podle toho, kolik jich odpadne směrem vzhůru za lepším.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1190
21.2.25 11:39
@Bayley píše: Více

A těch bude většina. Loni se dostalo třičtvrtě uchazečů na školy své první priority.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
202
21.2.25 11:54

Alespoň nějaká dobrá zpráva. :) No, uvidíme ty druhé dvě školy, tam bych po tomto prvním údaji asi měla očekávat, že to bude ještě mnohem horší vzhledem k prestiži. Ale třeba budu překvapená…třeba ty loňské počty někoho odradily.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1190
21.2.25 11:59
@Bayley píše: Více

U páťáků loňská čísla tolik neodradí. Na rozdíl od deváťáků se tam hlásí strašně moc dětí, které s přijetím vlastně vůbec nepočítají. Rodiče chtějí, aby si to zkusily, některé děti se vůbec nepřipravují, některé se vůbec nenamáhají zjistit s své možnosti a ani jim o to nejde. Proto jsou ty počty většinou obrovské, ale minimálně půlku dětí si odpočti, ty nebudou přijaté nikam.
V devítce je to jiné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati