Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Francis6 píše: Více
Děkuji, asi přesně tohle uklidnění jsem potřebovala slyšet. Nějak se ten popis začíná blížit naší situaci. ![]()
Mladší dcera je ve třetím ročníku na lyceu na Resslovce, přijímačky napsala na 79 bodů a byla kolem 70. místa. Kromě 10 testů na To dáš nedělala doma nic. Starší maturovala vloni na gymplu, ale tam byly i talentovky a těma nahnala body. Byla ten covidový rok, kdy byl jen jeden termín až v červnu. To bylo dost psycho.
Dcera chodí také na To-dáš (ale má jen 10 víkendů). Matiku začínala na 13 bodů, nyní má kolem 25 - 30. Češtinu se dostala z 30 bodů na 35 - 40.
Na To-dáš se pohybuje kolem 60 bodů. Dnes si psala cermatovský test z řádného termínu z roku 2023 a napsala ho na 83 bodů.
Takže za mně - jsme rádi, že jsme To-dáš zaplatili.
„@Bayley“ Na To-dáš říkali, že se má od loňských bodových výsledků odečíst cca 6-8 bodů.
Když vidím, že všichni chvalíte todaš, tak příště to zaplatím mladší místo zkoušek na Zatlance. Nedal byste prosím někdo na ukázku, jak to vypadá? My máme tuto obtížnost pro pátou třídu. Zdá se nám to už lehké, tedy bych něco těžšího.
@KacenkaKKK píše: Více
Zatlanka je lehčí a testy méně odpovídají Cermatu. To dáš má zase občas nejednoznačné otázky, někdy to může i plést. Taky některé věci hodnotí jinak než Cermat. (například „hledání chyb“) V matematice jsou ty úkoly taky často zadané dost dost rozdílně.
Myslím ale, že je jen pro devítku.
Posilam ukázku z poslední testů Todáš pro páťáky. Přijde mi to podobné, ale nevím.
@Anonymní píše: Více
Podobné to je vždycky. Mám děti, které chodí na To dáš i na Zatlanku a vidím, jak se ty testy liší, mám mezi tím srovnání, i srovnání s Cermat testy. Já už mám své vlastní děti všechny po přijímačkách:-), ale kdybych znovu volila, zkoušely by si jen doma Cermat testy, nic víc. A pak by si šly zkusit kamkoli testy nanečisto, čistě kvůli sociální přípravě, zkrátka by si to vyzkoušely a věděly, co je může potkat a tak. Jinak by nikam nechodily.
Upřímně já u druhého už taky budu volit individuální přípravu. Testy jsou fajn, závazné termíny i prostředí té aplikace s grafem, jestli se dítě přibližuje. Sbírání jahod v aplikaci je taky docela motivační. Ale hrozně mi chybí fakt ta výuka, tipy, jak poznat způsob řešení. Moje dítě videorozbor pochopí, ale neví, jak to nahodit na tuhle kolej. Myslela jsem, že v tom kurzu budou probírat přesně to, že když se v úloze objevuje to a to, tak mají děti zbystřit a hledat to a to. Ve vysvětleních z češtiny sice je „tahle věta je špatně, protože v tomhle slově se nepíší dvě n“, ale já doufala v „nejčastější chyby u psaní n/nn jsou… dávejte si pozor na to a to“. Teď byl seminář k chytákům, ale vlastně tam nic konkrétního nezaznělo, zato to, jakou mají mít děti svačinu sebou a jak mají křížkovat už jedou posté. Vyhozené peníze to určitě nejsou, ale asi jsem čekala víc toho učení směrem od nich. ![]()
@Anonymní píše: Více
Ano, individuální výuka vypadá jinak. Ale i tam je nutné dobře hledat. Tohle jsou prostě „testy nanečisto“, je určitě dobré si to vyzkoušet.
Ale snaží se, je tady taky jinak spousta přípravek, které vůbec nestojí za to.
Přečetla a slyšela jsem názorů hodně, i zkušeností a jsem ráda, že jsme se rozhodli hned na začátku pro domácí přípravu.
Zatlanka má smysl pro ty, co si chtějí zkusit ten pocit psát to někde ve škole jako naostro (u nás třeba dcera sama řekla, že to nepotřebuje, že to bude jako když píšou písemku na základce, tak proč by tam chodila).
To dáš je zase mnohými kritizované, že zadání neodpovídají úplně Cermatu a někdy jsou i nejednoznačná řešení, navíc skupinová výuka obecně není úplně nejlepší řešení pro každého. Ze zkušenosti v rodině to žádný zázrak, co každého připraví na přijímačky, aby se dostal kam chce, nejspíš není.
My se učíme ze starých cermatů plus na matematiku máme Řešené úlohy z matematiky přijímačky na 8letá gymnázia, P. Franěk. Češtinu jedeme z toho, co umíme plus v případě potřeby mrknu na stránky Ústavu pro jazyk český.
@Bayley píše: Více
Dcera nedělala doma z češtiny vůbec nic. Přestože já sama připravuju cizí děti:-) Ona nechtěla. Ale měla velmi slušnou výuku češtiny ve škole, v podstatě všechno uměla ze školy.
A vidím velké rozdíly mezi různými základními školami, z některé neumějí ty děti vůbec nic.
@Francis6 a nejste náhodou z Prahy? Pro mladší hledám základku, kam přestoupit. Z té naší nic neumí. Hledám tedy něco, kam chodí Vaše dcera. Děkuji
To měla dcera super, co bych za to dala…U nás, bohužel, jsme museli dost věcí doučit, protože to dcera v životě neslyšela. Třeba mě překvapilo, že se ani neučili rozdíl mezi prózou a poezií, to jsem říkala i ve škole na tripartitách. Pan učitel si to hned zapsal, že to dětem vysvětlí. Některé věci nebrali ve škole doteď, a to nemám pocit, že by je pan učitel nějak šetřil. Ve výuce jedou poměrně rychle, úkoly dává dlouhé každý den, obvykle i na víkendy.
Tahle škola je kousek za Prahou, Praha Východ a je soukromá.
Ale připravuju i děti z jiných škol, kde je vidět, že školní výuka dobrá, jen nevím přesně jaké školy to jsou. Musela bych se zeptat.