Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Až budou vidět počty letošních přihlášených na jednotlivé školy, dejte sem prosím info, díky, zatím to vidět není
@cancerka píše: Více
Je brzo, musí počkat až budou v systému i přihlášky poštou. Tak 14 dní počítej.
@Francis6 píše: Více
Rozumím a chápu. Nicméně i pro ty učitele by to bylo menší utrpení, kdyby se trochu posnažili, a děti to díky tomu začalo bavit. Mně to přijde blbě nastavené úplně od základu - nastavená nízká laťka na výsledky - nudná výuka bez odpovídajích výsledků - otrávení žáci i učitel. Přitom by stačilo udělat kosmetické úpravy a dosáhnout razantních změn.
Třeba z pohledu žáka je frustrující, když se má učit vyjádřit anglicky něco, co má pocit, že mu k ničemu nebude, nezajímá ho to, přitom, kdyby se ty děti učily, jak třeba spolu v té angličtině probírat Minecraft, fotbal, holky šminky a módu, své koníčky, cestování, co je baví, tak už jen tohle by motivačně pomohlo.
Musíme vydržet, taky jsem tam dnes koukala. ![]()
Ono to stejně k ničemu příliš není to vědět, alespoň u nás v Praze, spíš se člověk ještě víc znervózní kvůli těm návalům…
Jak jsem koukala, tak statisticky je tento ročník o něco málo horší (silnější) než loni, takže lze očekávat, že to bude podobné jako loni. Samozřejmě nelze vyloučit někde nějakou anomálii, ale to spíš u 4-letých.
@Bayley píše: Více
Některé školy to mají na svých stránkách. Ta “naše” aktualizovala údaje o počtu přihlášek denně, loni i letos.
Do těch dvou dalších jsem loni volala, takže počet přihlášených jsem znala. Kdy to potom zveřejnili a kde, tedy už nevím.
@Francis6
Ahoj, vzhledem k tomu, že máš zkušenosti s testy, tak bych se ráda na něco zeptala. Dcery se připravují na přijímačky 8G. Jedem přípravu podle Cermat testů. Ale já jako „laik“ jsem si říkala, že nemá moc cenu dělat ty staré testy cca 2018, 2019, že se přeci i ty otázky nějak během let vyvýjejí. Jak to vidíš ty? Děkuji.
@Bella13 píše: Více
Vyvíjejí - a opakujou:-) Základ je pořád stejný, jen v posledních letech je tam méně věcí, které se dají naučit, gramatiky a tak, spíš jsou kreativnější a je tam složitější práce s textem. Ale procházet ty staré testy smysl určitě má, daleko větší, než se věnovat testům z jiných přípravek, dělat úkoly z jiných testových sešitů atd.
Ano, je pravda, že tam ještě přibudou přihlášky poštou, ale myslela jsem, že tam zobrazí klidně i aktuální stav, když už je uzavřen termín. Docela by mě zajímaly počty přihlášených, protože se mění i počet, který letos budou brát. V podstatě se chci uklidnit, že má vyšší šanci, než loni, protože poměr přihlášených/ přijímaných bude příznivější.
Příspěvek upraven 21.02.25 v 09:27
To se bude lišit, v jednotlivých školách. Například na tu naši loňskou školu se na 4 leté gymnázium hlásí nesrovnatelně méně dětí, protože loni bylo na přijetí třeba mít opravdu hodně bodů, nejvíce v celé republice. Tak to potenciální zájemce odradilo, zalekli se. A letos tak projdou děti s daleko menším počtem bodů.
Počet přihlášených na víceleté, ve stejné škole, zůstal podobný, s tím, že se rozdělil do tří tříd místo předchozích dvou. Takže taky větší šance.
Na jiných školách to zase může být přesně naopak.
Ještě vznesu všeobecný dotaz. Jak jsou na tom Vaše děti se soustředěním. Přijde mi, že moje holky, když dělají příklady postupně, tak jim to jde, ale jak se mají soustředit těch 70 minut, tak je to tedy ke konci bída (no už po 40 minutách). Máte nějaké nápady jak to zlepšit?
@Bayley nemužes srovnávat volnocasovou aktivitu, kam chodí děti, které se chtějí něco naučit nebo alespoň jejich rodiče o to stojí a předmět v ZŠ. Vždy se dítě více naučí ve volnočasové aktivitě, kde jsou podobně laděné děti podobně laděných rodičů než v ZŠ, kde se jede podle nižšího průměru. U nás mají angličtinu od 2. třídy a ve třídě se sešly děti, co anglicky neumí vůbec nic přes děti, co mají angličtinu od batolat po děti rodilých mluvčí. A teď s tím nějak rozumně pracuj.
@Bella13 píše: Více
A jde o deváťáky nebo páťáky, sedmáky?
U páťáků je to až na výjimky bída, soustředí se obecně špatně. U některých prostě vidím, že nemají šanci projít, přestože jim to jde, ve škole jedničky atd. Motají zadání, běhm úkolu zapomenou, co přesně hledají.
Dozrává to. U deváťáků jsou samozřejmě velké rozdíly, ale většinou se už soustředí nesrovnatelně lépe. Ale mám děti, které kvůli soustředěnosti vždycky o více bodů přijdou. Cvičit se to dá, ale je třeba se soustředit na kvalitu u řešení testů, zastavit se u zadání, umět si třeba zvýrazňovačem podtrhnout to, co přesně oni podtrhnout potřebují, zamyslet se nad tím, jestli opravdu řeší to, co řešit mají, jestli opsali to, co opsat měli, jestli odpověď zapsali správně…
A některé děti se musí psychicky připravit na to, že je třeba zvládnout pak případný pocit neúspěchu po té matice, hodit to za hlavu a soustředit se na ten další test, nevybuchnout. Takových je bohužel dost. Naštěstí mají ještě ten další den.
@Francis6 Jsou to páťačky. A bohužel jak píšeš ještě trochu nerváci, i když jim opakuji, že zase o moc nejde, že se nic nestane když neuspějí, tak jsou nervózní.