Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Bayley píše: Více
Na ty pražský gymply je takový přetlak…
To je opravdu tak „geniální“, že se skoro s jistotou dostane?
Bych to řešila až následně, uvidí co zvládne co ne a na ZŠ se může vrátit vždy.
Znám takový případ je, ale chlapec opravdu trošku jinde
než spolužáci. Z prvního místa se dostal na 8 leté a nastoupil, následně se vrátil na ZŠ, že to není ono… pak se zase jako první dostal na 6 leté vydržel tam dva roky a následně se dostal na Mensu nebo PROG teď nevím. A snad studuje, a dál „vyhrává“ logické a všechny další olympiády ![]()
@Francis6 píše: Více
Na jednom dni otevřených dveří, co jsme byli, tam měli napsáno, že požadují A1 angličtinu při nástupu do primy, což se tedy na běžné základce nedá v normálních hodinách angličtiny získat. Dost mě to překvapilo a bilingvní gymnázium to nebylo. A1 není vysoká úroveň, ale má ji překvapivě spíš jen hrstka okolních dětí, jak jsem vypozorovala. Ještě překvapivější bylo, že řada rodičů platí dětem doučování školní angličtiny. Věřím, že těch pár slovíček se musí naučit každý za pár minut na písemky.
Byla bych vděčná, kdyby se úroveň výuky na gymnáziu tak zvýšila, že by se dcera učila vše jen tam a postupovala pěkně dopředu, protože na jazyky ona šikovná, zdá se, bude.
@Fiba71 píše: Více
S jistotou to v Praze nemá nikdo. Největší šanci mají Ti, kdo mají naučeno a jsou splachovací, resp. neřeší to, jestli se dostanu/nedostanu a tak je neparalyzuje stres.
Dcera sice naučeno má, ale bojujeme právě s tím stresem, protože ona tomu gymplu přikládá velkou váhu, hodně tam chce, takže uvidíme, jak to nakonec dopadne. Myslí jí to dobře na ty těžké úlohy, nachází svá originální řešení, která Cermat nikdy neuvádí v řešeních, na druhou stranu se obávám statusu „zablokovaný stresař“. Ona vždy byla ode zdi ke zdi, žádný průměr.
@Bayley angličtina je včude povinná od 3.třídy a chtějí to zavést už od 1.
@Babs18 píše: Více
Je možné, že teď už to tak platí, mohlo se to od té doby změnit.
Já jsem všemi deseti, aby angličtina byla od 1. třídy a minimálně v rozsahu češtiny a učili ji kvalitní učitelé, kteří děti dovedou nadchnout pro jazyk, rozmluví je a naučí je rozumět rodilým mluvčím. Pro průměrně vzdělaného člověka je to dneska standard umět alespoň 1 cizí jazyk na slušné, komunikativní úrovni. Vždyť i prodavačka v obchodě, servírka apod. by se měly umět se zákazníkem anglicky domluvit…
@Anonymní píše: Více
Ono by stačilo trochu přeškolit/proškolit ty, co už angličtinářemi jsou, protože to, co většina z nich předvádí, není zrovna hodno potlesku. Vždyť by to pak i ty děti víc bavilo a ty hodiny by byly o něčem jiném. Mám pocit, že primární problém není v nedostatku lektorů angličtiny, ale ve způsobu výuky.
Sama jsem žažila na VŠ, jak se dá nádherně učit nový cizí jazyk, že člověk rovnou začne mluvit, že až následně se vlastně učí psát a všechny to baví, všichni krásně postupují dopředu. To samé vidím i u dcery, když chodí na Helen Doron angličtinu, kdy za covidu jsem viděla online, jak ta učitelka s nimi perfektně pracovala, jak po té hodině odcházeli všichni naučení, jak byli vždy celou dobu zapojení. Tohle přece může dělat i učitel ve škole. Někdy mi to přijde, jako by Ti učitelé to brali, že to není důležitý předmět a učí to asi jako hudebku nebo výtvarku.
Angličtina je od třeti třídy povinná od 1.9.2013. Spousta škol jí, ale nabízí od prvního ročníku. Naše teda ne, ale nabízela ve formě nepovinného předmětu kam, ale chodit chtěla skoro většina.
Úroveň muze být všude různá to chápu. Nadruhou stranu v současné době mám pocit že snad všechny děti všechny ty sítě sleduji primárně v angličtině, hry jsou v angličtině a tak u bystrých jedinců s angličtinou by neměl být větší problém, ale možná žiju v jiné sociální bublině.
Kolem nás si nikdo další angličtinu neplatí pokud nechce být hodně nadstandardní. To bývalo dříve teď o nikom nevím. Z devítky odcházejí většinou s B1 někdo i B2, ale standardně A2 maji - dělají si certifikát kvůli bonifikacim u prijimacek.
Takže bych řekla že úroveň A1 do šestý třídy je pohoda…
Příspěvek upraven 20.02.25 v 21:03
Pokud by tohle zvládali a zvládat chtěli, nebudou učit na běžných základkách za běžné peníze, proč by to dělali.
Angličtina od první třídy je určitě ušlechtilej cíl, ale s učiteli prostě problém bude.
@Francis6 píše: Více
Třeba proto, že jako dobrému učiteli by mi mělo záležet, aby z těch žáků něco bylo. Ti, co už tam za ty peníze učí, by si je taky měli zasloužit. Proč třeba češtinu a matiku mohou učit většina učitelů dobře a angličtina je taková katastrofa? Já za tímhle nevidím jen ty finance, i když samozřejmě taky hrají velmi významnou roli. Na tohle by měla dohlédnout i sama škola, aby ta výuka byla kvalitnější.
To bych nesrovnávala, dobří učitelé jazyků nebo prostě ti, co jazyk dobře ovládají, mají prostě různé možnosti za lepší peníze a lepších podmínek. Takže se úplně do školství- a obzvlášť základního- nehrnou. Není divu.
Příbuzná je vystudovaná angličtinářka a říká, že na nejmenších dětech se při neodborné a nesprávné výuce AJ napáchají největší škody, nemůže to dělat laik a kdyz dělá, odpovídají tomu výsledky…zároveň říká, že by do toho nešla, protože je to o zpívání, rytmice, žádné psaní, čtení v učebnicích atd. a to by ji nebavilo, není to výzva pro každého jazykáře.
@Veveří píše: Více
S těmi škodami souhlasím, nejzoufalejší je učitel angličtiny s tvrdým českým přízvukem, to se pak nikdo nemůže divit, že když děti slyší rodilého mluvčího, tak nerozumí ani slovo. Současně na základě učebnic, třeba co má dcera ve škole, se třeba přízvuk vůbec neučí. Poslech se dělá jen okrajově a vrcholem všeho je, když jim paní učitelka pouští v 10 letech pohádku pro 2-3 leté děti v angličtině s českými titulky, protože děti hučí, že s anglickými titulky tomu nerozumí. Cílem hodiny je naučit se 4 slovíčka. ![]()
Dcera chodí současně i na Helen Doron angličtinu a tam je naopak kladen důraz na výslovnost, dokonce se učí skupiny slovíček, kde je to výslovností pocitově na hraně, aby všichni věděli, jak v daném případě správně vyslovovat, mají hodně poslechu a v hodinách se mluví z 95% výlučně anglicky, přičemž děti jsou intenzivně zapojované, aby byly ve střehu. Díky tomu odcházejí naučené a cílem hodiny rozhodně nejsou 4 slovíčka…navíc od začátku se jely pohádky na věkově o něco vyšší úrovni, než byly děti a děti se dovedly velmi dobře přizpůsobit, protože je to bavilo na rozdíl od toho, když skoropuberťákovi pustím pohádku pro „toddlers.“
Nedivím se, že učitelky na základkách jsou otrávené, protože to děti nebaví, ale za to si mohou dost samy. Někdy stačí jen malá změna a výsledky jsou razantně jiné. Např., když manžel učí dceru teď cermat matematiku, tak stačilo, aby nudné slovní úlohy změnil na úlohy na téma Minecraftu nebo Animystic a ještě chtěla přidávat… ![]()
@Veveří píše: Více
Ještě k tomu zpívání, rytmice. Samozřejmě je potřeba jazyk slyšet, ale k tomu stačí i poslech. Třeba na Helen Doron zpívá z celé skupiny jen naše mladší dcera, když jim pouští písničky, ale ta zároveň zpívá i sólově, takže tam se do dá očekávat. Ostatní děti zpívat nemusí, stačí prý jazyk poslouchat, slyšet melodii výslovnosti, jak nám tam bylo řečeno.
My třeba doma dětem od mala dovolovali You Tube stylem, chceš pohádku? Ok, ale v angličtině. Místo českých lidovek a umělých písní u nás jelo Oh, McDonald had a car… a podobné. Obě dcery mají pěkný anglický přízvuk. Bez učení.