Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Bayley píše: Více
No, ten selskej rozum může někdy nevyjít:-)
Klidně bych teď (s informacemi, které mám:-) zvolila gympl, na který bylo nutné mít minulý rok téměř plný počet bodů za oba testy, i pro dítě, které to píše na 40 bodů celkem:-)
I když, asi ne, přece jen, jedna věc je dostat se na školu, druhá věc je zvládat to tam, potom.
@Petra1003 píše: Více
Ale v čem horší?
Mám na přípravu jednu holku, jako první si píše školu, na kterou loni stačilo ca 60 bodů, k přijetí. Na další místa dává školy, na které nestačilo ani 80 bodů. S velkou pravděpodobností se dostane na školu č. 1, na kterou prostě chce nejvíc.
@Anonymní píše: Více
to soukromé ale nemá nějak extra pověst. Před nějakými lety se tam řešily i nějaké problémy, jestli si dobře pamatuju. To už je lepší ten Net office, i když to je IT.
@renap píše: Více
Já se nepřu, že nebyla.
Jsou státní nebo soukromá? Většinou je to u čtyřletých minimum míst. Rozhodně bych na to nespoléhala ale určitě možné to je.
Někde asi měly asi i minimum z Cermatu aby právě se nedostali „všichni“ a pak byla případně zbylá místa ve druhém kole.
@Francis6 no myslím si, že v tomto vašem konkrétním případě, když se nedostane na první, kde je potřeba nejméně bodu, tak to bude znamenat, že testy se moc nepovedou a tudíž se nedostane ani na školy 2 a 3, kde je potřeba 80 bodů…můj nazor ![]()
Ona to píše hodně dobře a povedly se jí i ty cermaty nanečisto, takže není důvod si myslet, že by se nedostala na tu svou první školu. A horší je napsat si ty náročnější školy na první místa, když chci vlastně nejvíc tu, která je na přijetí méně náročná.
Prostě-na první místo v každém případě tu školu, kterou chci nejvíc. Bez ohledu na body.
@Francis6 přeji ji, aby se dostala, aby se všichni dostali…ale:kdyby náhodou, tak si tim odpraskla další dve možné náhrady..tzv. jistoty…
Samozřejmě nevím odkud holčina je…pokud z Prahy, ma spousty variant, ale pokud někde od menšího města, tak chápu, že těch dalších variant tolik neni…to je další věc…
Neberte to prosím nějak blbě, to je jen můj osobní názor…
A další otázka je, a k tomu je potřeba věštecká koule, jak budou rodiče postupovat na základě informací z minulého roku. Přihlásí děti na školy kde se téměř nebylo možné dostat, nebo dají radši větší jistotu? v tom případě budou nejlepší školy mít letos méně přihlášených?
My jsme dali 1.Praha min.rok 80 bodů, 2. Praha,min.rok 63 bodů, 3 Praha východ min rok 42 bodů…
I tak jsem v nervu, syn je stresar, může to vše být úplně jinak…
Kdo se těšíte na květen?
já nejvíc!!!
@Francis6 odvijeli jsme se od školy, kterou chtěl nejvíc…kdyby chtěl nejvíc na tu, kde je potřeba 60 bodů, vybereme další školy jiné, kde bylo potřeba méně bodů než těch 60…ale jak říkám, jsme z Prahy, výběru je tu dost
Měla jsem loni rodinu, která napsala školy podle logiky-nejnáročnější nejdřív. Už jsem to asi psala. Trhali si vlasy, dítě se dostalo na tu první, na, kterou ale nechtělo. Proto-na první místo zásadně školu, na kterou chce nejvíc.
A ty informace z minulého roku-no jo, brala bych v úvahu spíš několik minulých let, protože zrovna ten loňský byl specifický, všichni měli kvůli lehké matice víc bodů.
Jinak vím, že třeba gymnázium Voděradská vzalo i děti s hodně mizerným výsledkem, asi náhodou se jim moc lidí nepřihlásilo. A letos si už stanovili spodní hranici.
A -jak už jsem taky psala-gymnázium v Praze, na které bylo třeba loni absolutně nejvíc bodů, letos vezme asi každého přihlášeného a spodní hranici nemají, s tím vůbec nepočítali. Každý se tam bojí přihlásit, a tak nemají zatím ani tolik přihlášek, kolik lidí berou. Poprvé v historii školy. A ty další roky se to zase promění:-)
Tam jde ale o to, že ona píše ty testy téměř na plný počet bodů. Přesto si vybrala školu, ne gymnázium, kam tolik bodů není třeba.
@Francis6 tak to je pak problém rodičů, že jsi důkladněji nezjistili jak to funguje…
Já jsem to taky loni trošku „propálila“ hlavně asi 2.
Mělo tři gymply na všechny by se dostalo, ale jen proto, že mělo 90 bodů z Cermatu. Kdyby ne tak by se nedostalo na 1, ale ani na 2, kterou jsem myslela, že má záchrannou. Na 3 by se asi dostalo i tak, protože jsme předpokládala, že to k 70 napíše, ale bylo by to s dlouhým dojížděním.
Mohlo se stát cokoliv a pak by mělo smůlu. Jako 2 jsme dali státní gympl a logičtější by byl jako 2 ve výsledku soukromý gympl…
Já jsem se nejdřív snažila vysvětlit, že se může hlásit na jakoukoli školu chce.
Ale pak jsem pochopila, že ona je na rozdíl od spousty dalších dětí už rozhodnutá, čemu se chce věnovat a tu školu si vybrala cíleně, že ví, co dělá.
Moje vlastní děti byly vždycky nevyhraněný, takže to osobně takhle neznám.
@Fiba71 píše: Více
Ale loni to bylo s těmi body fakt trošku jinak.
Já teda zas chtěla naši „třetí“ školu, protože je za rohem a líbí se mi, ale priority si sepsala holt dcera:-)