Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Francis6 píše: Více
Problém u těch páťáků je hlavně v tom, že některé věci z testu ještě nebrali a ani je do přijímaček ve škole brát nebudou. Proto se alespoň v Praze většina páťáků připravuje na přijímačky v placených kurzech a doučováních, kde s nimi právě ty chybějící věci proberou a ukážou jim, jak na příklady a texty správně jít, aby je vyřešili. Domnívám se, že bez této podpory a z běžné páté třídy nemá žák šanci se na osmileté gymnázium vůbec dostat, pokud tedy není skutečný genius.
@Da12 píše: Více
Můj syn se v páté třídě na hodně náročné gymnázium dostal. Nedělal předtím skoro nic.Ale byl asi dobře připravenej ze školy a vždycky všude vynikal. Starší syn šel taky p páté třídě, ten už nedělal vůbec nic, ale to ještě nebyl Cermat. byla i nižší konkurence, teď je to masakr, v Praze, hlavně.
Mě tedy vloni překvapilo, když jsem náhodně zjistila, že v jednom roce byly některé shodné úlohy v testu pro páťáky i pro deváťáky… Samozřejmě všichni páťáci nebo deváťáci měli podmínky stejné, ale i tak jsem to nečekala.
@hhaa píše: Více
A dokonce i pro sedmáky, tam se shoduje spousta úloh:-)
Jde o záležitosti, které se učí už třeba ve třetí třídě, všichni, paradoxně s tím mají třeba deváťáci někdy větší problém, protože to už zapomněli.
Základní skladební dvojice jsou v češtině u všech, to taky brali všichni už dřív. Hledání slov v určitých pádech…Spousta dalších věcí, opakuje se to.
@Francis6 píše: Více
toto tedy bylo v matematice, o češtině jsem netušila
@hhaa píše: Více
Ty testy obsahujou věci z celých osnov, už v páté třídě toho znají dost. V sedmičce se přidá něco, v devítce se přidá něco. Matika se liší víc.
Prosím, jak je to s tím potvrzením o zdravotní způsobilosti od doktorky? Kdy se to řeší? Můžu už teď nebo je ještě čas a mám čekat na nějaký formulář?
@paja120 píše: Více
Vloni jsem tady diskuzi Přijímačky 2024 zakládala já a neskutečně mi to pomohlo, sdíleli jsme tu společné stresy, radily si s novým systémem Dipsy a celou noc pak v květnu hlídaly výsledky, až tu kdosi napsal „je to tam!“. A pak jsme se radovaly, jak se ty naše děcka dostaly tam, kam chtěly a pak i jak prožívaly první den v nové škole. Byla tu úžasná podpora. Ať se letošním deváťákům taky zadaří a všem pevné nervy, budu na vás myslet!
@Janička10 píše: Více
Ty formuláře bývají ke stažení na webech SŠ u kritérií přijímacího řízení. Naše doktorka ho ale měla nachystaný ve svém šuplíku a dala nsm trn svůj. Obsahově jsou všechny stejné.
@Veveří Loni to bylo super. Tu diskuzi jsem sledovala jako matka budoucího deváťáka a musím říct, že mi to strašně pomohlo a letos z toho díky tomu nejsem vyklepaná a vím, co nás čeká.
@Janička10 Chtěla jsem sem dát odkazy na stažení formuláře, ale nejde mi to.
Takže najeď na hlavní stránku MŠMT - do hledání pod lupu si dej zdravotní posudek. Najede ti odkaz na vzdělávání na středních školách a konzervatořích - to rozklikni a roluj dolů, až narazíš na formuláře - tam ho najdeš. Jsou tam tři - jeden jako tabulka a druhý jako pdf a třetí editovatelné pdf - do toho můžeš psát.
Případně jak píše výše - na stránkách škol nebo u lékaře - ale u nás ho neměli, sestra ho chtěla ode mně.
My už ho máme vyřízený, dítě u toho být nemuselo a zaplatila jsem 200,–Kč.
@Janička10 Ja uz ho pro syna mam. Zavolala jsem tam minuly tyden a pak jen vyzvedla. Chtela znat skolu a kod oboru. Potrebuje to na treti „zachrannou“ skolu. Jinak na pripravu z M chodi od zari, CJ delame sami, ta mu jde dobre. Matika pokulhava. Ale hodne mu pomuzou body za vysvedceni.
Ahoj, psaly vaše děti včera testy nanečisto? Mohu se zeptat, jaké z toho mají dojmy?
Dcera říkala, že čeština šla, ale matika byla prý hodně těžká. Výsledky ještě nemá.
Je zajímavý, ze se matika bere jako tezka. Pry pouzili nekolik starych prikladu, co uz byly a jsou dostupné na netu. Metikarka rikala, že některé s deckama pocitala.