Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak jestli chcete vylozene koupaci a valeci dovolenou s allincl., urcite hledej pres cestovky. Takhle jednotlive, letenky, kufry, ubytko.. to vetsinou vychazi draz. I cestovky uz umi zajezdy na min dni, nez tyden.
Obecne ale pocitej, ze to nebude levny, no:)
@Anonymní píše: Více
Syn má skoro 4 roky, u moře ještě nebyl a já taky ne. Zatím ani more neresime, to až časem. Jinak přes den spal hlavně v kočárku, takže jsme byli vždy někde v ČR a spal tedy venku při procházce. Pokud se cítíš na moře, zkuste to ![]()
All incl. Nemusime, naopak jsme radi na dovolený svobodný a aktivní. Půjčujeme si auta, motorky (to teď nemůžeme) a jíme vždy někde, kde zrovna jsme. Takže takové to hotelové allko si umím představit tak v Turecku nebo Egyptě, kde jste týden zavřený na hotelu..
Já bych k moři s tak malým dítětem, kterému je to úplně, jestli je u vody někde tady nebo tam, nejela. Nejsem tak movitá, aby mi bylo jedno, že z toho dítě nebude nic mít nebo ještě hůř.
Navíc s dítětem, které vykolejí změna rytmu, to tedy ani náhodou. Jak kvůli němu, tak kvůli Vám(i pro Vás je to náročné), tak i kvůli okolí.
Nevím, jestli lze sehnat ubytování, kde nikdo není, což by ale nebylo moc praktické. Když jsem byla poměrně mladá, tak jsme bydleli v soukromí, ale v takovém tom, kde je obytování v celém domě v apartmánech třeba 4-5 rodin. Někdo má třípokojový byt, někdo jednopokojový. Všichni to známe. A naši sousedi měli dítě tak mezi dvěma až třemi lety, spíš blíž tří let, které ráno co ráno tak okolo sedmé i před řvalo a řvalo, pak ho vyhodili před dveře(aby s e v klidu nasnídali) a tam jezdilo po ne úplně rovné dlažbě na velmi hlasité plastové motorce nám přímo před oknem ložnice.
Byla jsem fakt jen kousek od toho vyskočit z okna a to dítě jim těmi dveřmi prohodit zpátky. Den co den.
Neměli jsme tolik kritérií, 2,5 letá už letěla na čtyři dovolené a starší na 8, plus každá jednou autem 12h a po čr/Polsku jezdíme bežně…ale u nás děti nemají čas vymýšlet tolik pravidel, přes den spí v kočárku nebo v autě…letěli jsme v noci, dopoledne, i brzy ráno, i večer a vše ok…letenky jsme měli max za 12tis pro čtyři, i s kufrem…a vždy celý zájezd nebo dovolenou za 30 až 50tis, včetně Kanárských ostrovů…děti se v noci budí, ale vždy jsme je nějak utišili, aby nerušily…možná, když by ses uklidnila Ty, uklidní se i to dítko…třeba zájezdy do Bulharska jsou levné a let je 1,5h…jinak jsme právě první lety natlačili do období, kdy se ještě kojily, to byla jistota uklidnění a spánku kdekoliv
kojila jsem přes 2 roky a 2,5 roku…a pokud se zahraničí a rušení tolik bojíš, volte autem nějaké glamping ubytování nebo vlastní mobilhome v kempu, případně si pronajměte celou nemovitost chatku/ malý domek.
Pokud máš náročnější dítě a ještě chceš dovolenou prožít aktivně, tak počítej že to bude dvojnásobně náročné a také drahé, půjčení auta, výlety, to něco stojí. Nám s malým dítětem nejvíc sedl hotel s all inclusive, nemusela jsem vařit a starat se o jídlo a to bylo velké plus, měli jsme hotel přímo na pláži, kde byl písek, takže jako na hřišti
večer jsme chodili na procházky, jeli na výlet… Zařiď si to tak, ať je to hlavně pro tebe co nejmíň náročné, můžete jet last minute a to opravdu na poslední chvíli, tím se dá výrazně ušetřit i kolem 40%.
Egypt nebrat. Vedro jak v kremační peci, průjmy, nespolehlivá lékařská péče.
Myslim, ze vsechno moc resis a stejne nic nebude tak, jak si to planujes. Vem prvni last minut a jedte.
Jo je pravda, že jsem komplikátor. Furt něco řešim, na všechny strany, komu co bude vadit nebo ne, časy a rituály, na který je zvyklý. Mám hlavu v pejru
@coffewomen píše: Více
S tím lastem je to osemetne. Už 4 roky sleduji 2 pro nas zajímavé lokality, a na last tam vzdycky ukazují napadnou cenu, která je jako ve sleve. A i to "ve sleve' je dražší, než to bylo před last. Opakuje se to kazdy rok. Vzdycky kupujeme First. Což chápu, ze zakladatelka uz nestihne. Ale ten Last nemusí být pro neznalé výhodný.
ve vaší situaci mi přijde varianta letenky+zavazadla+booking+půjčovny s vašim dítětem zbytečně logisticky komplikovaná! my tak občas lítáme, ale jindy nechám ráda vše na cestovce…
vzala bych na vašem místě cestovku bez starostí, ten krátký let holt prospí - a i kdyby ne, tak se to holt přežije.. je to lepší, než busem, když teda nechcete sami autem, což by zrovna do Itošky nebo na Istrii bylo pro vás úplně ideální a vše byste si korigovali úplně podle sebe…
My jsme to nijak nekomplikovali, ale je fakt ze my to mame vsechno tak nejak na pohodu. Jezdili jsme kazdy rok autem na Palmovou rivieru do It, cesta pres noc, pronajem apartmanu blizko u more a pak vse podle deti. Vozili jsme si i cestovni postylku. Jezdili jsme i do hor Dolomity, Svycarsko, dite do krosny. AI Turecko nebo Recko s CK jsem vyuzila jen na cestu sama s detma bez manzela ale tam je fakt, ze nevis casy letu, lety zpatky klidne ve 3 v noci. Navic vloni i predloni jsme zazili par slusnych zpozdeni ve Varne, Palme i Nice a to bych s malym rezimovym ditetem urcite nechtela. A urcite nejhorsi letiste je Heraklion na Krete.
Měla jsem náročné dítě a po první dovolené pár hodin autem, která byla očistec, jsme dalších pár let trávili dovolenou doma. Dítě potřebovalo pravidelný režim a nějaké výlety či dokonce lety by komentovalo řevem. Tak si rozmysli, jak je to u vás, aby vás spolucestující nechtěli lynčovat a vy si opravdu odpočinuli. Dovolená v ČR se mi zdá být vhodnější.
Podle popisu bych navrhovala dovolenou v Česku a nelámala bych to přes koleno. Takhle všechno řešíš, plánuješ, kombinuješ a v konečném výsledku se to stejně nemusí vydařit podle tvých plánu. Příští rok může být syn už někde jinde a pak se ta dovolená u moře bude lépe plánovat.
Ahojky, už si nevím rady, tak si jdu sem pro vaše tipy nebo zkušenosti. Už cca měsíc vybirám dovolenou. Opravdu mi to neustále šrotuje.. chtěli jsme letět k moři. Ale jelikož syn ještě neletěl a je vysoce citlivý jedinec, tak se přizpůsobujeme jeho rytmu.
Je dost živý, neposedí, všechno zkoumá. Zahrada ideál
Na koupaliště jezdíme ať už prírodní nebo bazény, tam je v pohodě.
Ale ještě spinká přes den od 12h cca 2-3 hoďky. A problém je, že spí jen v postýlce.
Jakmile má změnu prostředí, tak je vždy problém.
Proto jsme vybírali destinace s krátkým letem (Chorvatsko, Itálie, Korfu..) autem takhle dlouho jet nechceme, nejsme ty typy.
Takže jsem vybírala jen letenky časově aby to bylo nejlépe vždy dopoledne a nebo odpoledne, žádný večer, noc nebo brzká rána.. a ještě vlastní ubytování, aby jsme nebyli v hotelu a nikoho nerušili, syn je opravdu dost hlučný v projevu a kdyby v noci řval že se mu nechce spát tak abysme i my měli pocit, že tím nikoho nerušíme. Jenže když k letenkám přidám ještě zavazadlo velké tak jen za letenky je to pálka + nějaké ubytko. Jídlo, půjčení auta atd.. a to jsme chtěli v září jen na 5 dnů. A je mi prostě líto na 5 nebo 7 dnů vyhodit několik desítek tisíc jen že se někam jelo podívat.. ale zase nechci tvrdnout doma.
Jak jste to řešili nebo řešíte vy? Cestovky nebo jezdíte samy? Moře nebo Česko? Fakt už nevím a tápu..
hlavně, synovi je to úplně buřt. Ale co si budeme, já bych se k moři ráda podívala, protože už jsme pár let nebyli (stavba domů a pak prcek).