Jak zabavit děti na delší cestě autem nebo letadlem?

40
5.7.26 09:12

Jak zabavit děti na delší cestě autem nebo letadlem?

Hezké nedělní dopoledne!

čeká nás delší cesta autem a už teď trochu přemýšlím, jak ji s dětmi zvládnout co nejvíc v klidu :D Minule nám chvíli fungovaly pohádky, svačinky a pár her typu „kdo první uvidí červené auto“, ale po nějaké době už stejně přišlo klasické „už tam budem?“ pořád dokola.

Letos bych se chtěla líp připravit a nachystat dětem něco, co je na cestě zabaví, ale zároveň to nebude jen tablet od začátku do konce. Napadly mě různé knížky, samolepkové sešity, malé hry do auta..

Máte nějaké osvědčené tipy, co vám na cestách autem nebo letadlem opravdu funguje? Klidně i konkrétní knížky, hračky nebo vychytávky, které děti zabavily déle než pět minut :)

Budu ráda za inspiraci, ať tu cestu přežijeme všichni v pohodě :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6
5.7.26 09:15

My jsme zjistili, že nejlepší je kombinace více věcí. Chvíli audiopohádka, chvíli svačina, chvíli koukání z okna a pak něco do ruky - knížka, malý sešit, kartičky, magnetická hra nebo omalovánky. Tablet úplně nezatracuju, ale když se pustí hned na začátku, pak už je těžké děti nalákat na něco jiného :/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28
5.7.26 09:19

Minulý rok na veletrhu dětských věcí v Praze jsem narazila na tuto edici: https://ellamax.cz/…y-rebusy-hry

Mají celou sekci „na cesty“, různé typy her/knížek, které (alespoň moje děti) hezky zabaví :) Konkrétně tuto máme doma, respektive v autě a při delších cestách jí vytahujeme. Hezky se tématicky hodí k cestování.

Je super, že to není obyčejné čtení (což všeobecně moje děti spíš nebaví :D ), ale spíš mix úkolů - kvízy, hádanky, rébusy, hry a kreativní aktivity. To mi na cestování přijde praktičtější, protože dítě nemusí jen sedět a poslouchat, ale má co řešit :)

Příspěvek upraven 06.07.26 v 20:13

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8966
5.7.26 09:20

U nas funguje zaměstnat ruce. Takze omalovánky, céčka, nálepky, kovové a dřevěné hlavolamy, z pikreslenych papiru pak skládat nebepeklo, lodičky, čepičky… statsiho tohle teda nezajímalo, ale ten si vystačil s nabíječkou, rad poslouchá pisnicky a u toho kouká z okna. Poslechl si tak asi 3 muzikály, koncert oblíbené kapely a spoustu dalšího…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
208
5.7.26 10:06

My raději moc ruce nezaměstnáváme, aby na to děti celou dobu nekoukaly a pak se jim neudělalo špatně. To asi záleží, jestli jsou k nevolnostem náchylné.

Dostali jsme od kohosi takovou hromádku asi 30 kartiček od Albi na cesty - na každé kartičce je tip na jinou aktivitu vhodnou na cestu autem, jsou sepnuté karabinou. Často jsou to hlouposti, ale když tomu dají děti šanci a chvíli každou zkusí, celkově je těch aktivit tolik, že na půl dne cesty vystačí.

Obvykle dětem nedávám elektronické hračky, takže když výjimečně jedem autem a vytáhnu ty dary ze skříně, je to svátek. Máme jakýsi prastarý výukový tablet s tlačítky, co huhňá anglicky (z hlediska výuky angličtiny je to nesmysl, ale jako zaplácnutí dlouhého času fajn), chodící a mňoukající kočička (má potíž chodit za jízdy po sedadle, tím větší legrace to je).

Skládání příběhu tak, že každý postupně přidává jednu větu. Stejně po verši jde vymýšlet básničky. Zpívání písniček (u nás letí album Když jde malý bobr spát). Vymyslet krátkou písničku se zadanými slovy (nejvíc se děti chechtají, když ony vymýšlí bláznivá slova, dospěláci z nich skládají píseň a nejde jim to).

A když už je to neúnosné, posloucháme audiopohádky. Často pak u toho poslouchání usnou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85531
5.7.26 10:28

Jezdime jen 2,5 hodiny trasy a to si vetsinou povidame, hrajeme slovni hry, kdyz nemam naladu, tak dostanou na posledni hodinu tablet, mladsi max na pul hodiny, pak je mu spatne. A jeste se zabavi jidlem :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.7.26 11:17

Mi asi nepotřebujeme nic speciálního. Dítě je zvyklé být vzadu samo. Stačí jeden dva plyšáci, láhev s vodou, přesnídávka a asi stačí. Ještě mívám někde v dosahu dítěte větší plenu, kdyby bylo špatně. Většinu cesty spí. Pokud ne, máme puštěné rádio nebo písničky z YouTube. Ukazujeme si věci kolem tj: hrad, zámek, pole, dům…)
Animátora jsem dělala jenom jednou asi v roce a půl. To jsem koupila omalovánky na vodu a nalepovací obrázky farmy. Cesta byla téměř šest hodin. Ale vlastně nebylo třeba něco brát. Největší zábava byla koukání z okna. :nevim: takže na cestu zpět už jen podávat pití, jídlo a to ještě ne celou cestu.

• Citovat
  • Upravit
3056
5.7.26 11:24

Oběma dětem je snadno špatně, takže nic manuálního aby se koukali na ruce mít nemůžou.
Takže hrajeme do úmoru slovní fotbal, jméno město, hádej na co myslím, hádanky..
Pouštím písničky na přání.
Svačiny, tipovačky typu jakou barvu bude mít další auto co nás předjede..
A pak holt tablet když je nejhůř.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
78197
5.7.26 12:55
@Kryptozoo píše: Více

dceři je právě vždycky špatně z tabletu, něco, co zaměstnává ruce, jsem v podstatě nikdy nezkoušela,
ale zase nejezdíme nějak moc dlouhé štreky, když tak ty slovní hry, nebo poslech hudby, když jedeme na dovolenou busem, tak je to na noc, dám Kinedryl a spí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8966
5.7.26 13:22

Tak ono zaměstnat ruce neznamena, ze se dite vubec nepodiva z okna… to by vyšlo spatne každému. Ja se taky musím od cteni chvilkami koukat z okna. Střídáme to. Nejlepsi je hra „nakresli, co vidíš z okna“. Decka kresli svodidla, stromy, auta, resi, jakou barvou maji auto udelat, když vidí každou chvíli jine… nakresli jen půlku benzínky, třetinu kamionu… to je vzdycky zabavi na dlouho. A nevolnost nehrozí, protoze z toho okna koukají prakticky porad.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.7.26 14:01

Jsem byla o diskuzi jinde omylem, ale jinak podobná diskuze, naše děti dlouhé cestování zvládají dobře…nevadí jim ani 12h na cestě, klidně v kombinaci auto, letadlo, transfer nebo půjčení auta…bereme vždy pití, svačinky, kreslení, samolepky, do auta i Albi knížky, knížky s okénky…zpívající a mluvící panenky nebo plyšáky, písničky na cd…

• Citovat
  • Upravit
4723
5.7.26 14:16
@koopr píše: Více

Nikdy jsem nic speciální nechystala. Max nový časopis dle věku, teď na druhém stupni má mobil na poslouchání hudby.
Koukáme z okna, povídáme si. Cestou se prospíme.
Teď jsme jeli necelých šest hodin vlakem, vzhledem k tomu, že si to člověk táhne na zádech, tak čím míň věci tím líp…
Svačina, pití, časopis.
Jako děcka jasné s našima cestovali hodně autem, hrál se slovní fotbal, poznávaly značky, sledovala trasa a autoatlase…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
5.7.26 14:47

U nás zabraly knížky s Albi tužkou (existuje i jedna přímo do auta, ale s tou nemám zkušenosti)… pak různé slovní hry - záleží, jak staré jsou děti - slovní fotbal, hádání slov, co vidím z auta na otázky s odpověďmi ano-ne, hra „žlutý auto“ (na ní už mám trochu alergii :lol: ), pak jsou skvělý takový ty destičky na kreslení s čudlíkem, který když zmáčknete, obrázek se vymaže… nebo kartičky s úkoly a mazací fixou… pár konkrétních tipů najdete i tady: https://darkoblog.cz/…ky-pro-deti/ Pak mě ještě napadají nějaké audioknihy pustit? Tak držím palce, ať cesta proběhne co nejklidněji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6.7.26 20:17
@zebri píše: Více

Knížky od Ella&Max jsou super, pro děti hezky graficky zpracované, jsou interaktivní a rodiče nestojí majlant :) Takže taky doporučuji a i když konkrétně tuto knížku neznám :)

V autě máme tyto kvízy a jsou fajn: https://ellamax.cz/…izy-na-cesty

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6.7.26 20:21
@koopr píše: Více

Koukněte na recenze uživatelského testování, které proběhlo koncem minulého roku :) Třeba pro vás budou zkušenosti jiných uživatelek přínosné!

Link: https://www.emimino.cz/…ano-ellamax/

Hezký večer,
Viktorie

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

CabrioFix