Dilema - sebevědomí jedné dcery vs. úspěch druhé

331
17.2.24 12:47

Dilema - sebevědomí jedné dcery vs. úspěch druhé

Ahoj všichni, mám na vás otázku, která mi poslední dobu vrtá hlavou. Dopředu říkám, že jde o hypotetickou situaci - nejsme v ní a ani nikdy být nemusíme. Ale zajímají mě názory ostatních.

Představte si, že máte dvojvaječná dvojčátka, holčičky, třeba pětileté (už jsou dobře znát povahové rysy). Každá je úplně jiná. Jedna (dejme tomu Janička) je prostě takové normální dítě, průměrně hezká, trochu golémek, chytrá a šikovná, spíš rozvážnější typ. Druhá (třeba Eliška) je jak obrázek, blonďatá panenka s obříma modrýma očkama, prostě dítě z reklamy, extrovertní, upovídaná, ráda se předvádí. Ségry se mají rády, vychází spolu, i když se občas hádají, prostě tak normálka.

A pak stane, že Eliška padne někomu do oka a vy dostanete nabídku, že by s ní chtěli nafotit třeba nějaký katalog dětského oblečení, případně že by si mohla opravdu zahrát v nějaké reklamě. Vy víte, že by se jí to líbilo, protože s její povahou to jde dobře dohromady, navíc by jí to mohlo otevřít dveře do budoucna, kdyby se chtěla věnovat třeba modelingu nebo herectví.

Na druhou stranu - máte doma taky Janičku, která je stejně stará, stejně šikovná, ne-li šikovnější, a žádnou nabídku nedostala. Víte, že se bude ptát, proč taky nemůže fotit nebo hrát v reklamě. Co jí řeknete? „Nejsi dost hezká?“ To asi ne. „Hledali jiný typ?“ Stejný problém. „Každý má něco. Ty jsi zase chytřejší…?“ V překladu - ty jsi ošklivější, Eli je hloupější. Ne, to ani náhodou. Nedokážu přijít na žádnou varinatu, ze které by si Janička neodnesla pocit, že není dost hezká, tím spíš v porovnání se sestrou. Takový pocit pak může způsobit zášť, závist, někdy až nenávist k „úspěšnějšímu“ sourozenci.

Otázka zní - nechali byste ujít Elišce takovou příležitost, abyste ochránili Janiččino sebevědomí? Přece jenom - když bude Eliška chtít, může to zkusit, až budou obě holky starší a vyzrálejší. Nebo byste udělali všechno, abyste podpořili Eliščinu šanci na úspěch, bez ohledu na to, jak to zasáhne Janičku, protože totéž se jí v životě může stát ještě mockrát a jednou se s tím stejně bude muset naučit pracovat? Nebo máte úplně jiný pohled na věc? Předem děkuju za názory.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
81481
17.2.24 12:57
@Paja-Maya píše:
Ahoj všichni, mám na vás otázku, která mi poslední dobu vrtá hlavou. Dopředu říkám, že jde o hypotetickou situaci - nejsme v ní a ani nikdy být nemusíme. Ale zajímají mě názory ostatních.

Představte si, že máte dvojvaječná dvojčátka, holčičky, třeba pětileté (už jsou dobře znát povahové rysy). Každá je úplně jiná. Jedna (dejme tomu Janička) je prostě takové normální dítě, průměrně hezká, trochu golémek, chytrá a šikovná, spíš rozvážnější typ. Druhá (třeba Eliška) je jak obrázek, blonďatá panenka s obříma modrýma očkama, prostě dítě z reklamy, extrovertní, upovídaná, ráda se předvádí. Ségry se mají rády, vychází spolu, i když se občas hádají, prostě tak normálka.

A pak stane, že Eliška padne někomu do oka a vy dostanete nabídku, že by s ní chtěli nafotit třeba nějaký katalog dětského oblečení, případně že by si mohla opravdu zahrát v nějaké reklamě. Vy víte, že by se jí to líbilo, protože s její povahou to jde dobře dohromady, navíc by jí to mohlo otevřít dveře do budoucna, kdyby se chtěla věnovat třeba modelingu nebo herectví.

Na druhou stranu - máte doma taky Janičku, která je stejně stará, stejně šikovná, ne-li šikovnější, a žádnou nabídku nedostala. Víte, že se bude ptát, proč taky nemůže fotit nebo hrát v reklamě. Co jí řeknete? „Nejsi dost hezká?“ To asi ne. „Hledali jiný typ?“ Stejný problém. „Každý má něco. Ty jsi zase chytřejší…?“ V překladu - ty jsi ošklivější, Eli je hloupější. Ne, to ani náhodou. Nedokážu přijít na žádnou varinatu, ze které by si Janička neodnesla pocit, že není dost hezká, tím spíš v porovnání se sestrou. Takový pocit pak může způsobit zášť, závist, někdy až nenávist k „úspěšnějšímu“ sourozenci.

Otázka zní - nechali byste ujít Elišce takovou příležitost, abyste ochránili Janiččino sebevědomí? Přece jenom - když bude Eliška chtít, může to zkusit, až budou obě holky starší a vyzrálejší. Nebo byste udělali všechno, abyste podpořili Eliščinu šanci na úspěch, bez ohledu na to, jak to zasáhne Janičku, protože totéž se jí v životě může stát ještě mockrát a jednou se s tím stejně bude muset naučit pracovat? Nebo máte úplně jiný pohled na věc? Předem děkuju za názory.

No, zcela upřímě, já bych o todle nestála, takže bych odmítla bez ohledu na pocity Janičky i Elišky. Pokud by to byla nabídka, která by se mi líbila ( což by nebylo určitě focení), tak bych jí neodmítla. Janičce bych řekla pravdu, zkrátka že nevím a že se můžeme zeptat.
Já si myslím, že sebevědomí je o tom se právě naučit přijímat se takový, jaký sem, neodvíjet svojí hodnotu od porovnávání se s ostatními. No tak je Pepa chytřejší, Emilka krásnější… žíly mi to netrhá.
Ono se to může stokrát změnit. Já byla úspěšnější ve škole, sourozenec teď pracovně. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
431
17.2.24 12:57

A kdyz bude mit Eliska same jednicky a Janicka trojky, co udelas? Kdyz bude mit Janicka malirsky talent a Eliska ne, co udelas? Budes ji branit malovat, jit na soutez. Ja nevim, resis to jen proto, ze jde o vzhled? Dvojcata snad nemusi delat to same a treba o to druhe introvertnejsi dvojce ani nestoj…Ale rozhodne bych zadnemu diteti nebranila v rozletu, kvuli sourozenci…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
17.2.24 13:09

Nemusím si to představovat. Znám taková dvojčata. V dospělosti je tam zášť, vyčítání. Jedna se má a vždy měla líp, je ta sebevědomá. Umí se prosadit. A druhá měla od mala život dle ní na pikaču. Se vším se plácá. Vidí křivdu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8779
17.2.24 13:14

Já bych to odmítla i u Elišky, o takovéto věci nestojím, nemám zájem. V 5 letech dítě toto není schopno rozhodnout, později, ať se klidně touto cestou vydá, budu ho podporovat, ale sama ho do toho neuvrhnu. Ale abych odpověděla na tvoji otázku, dvojčata jsou dvě rozdílné bytosti, úplně stejné dilema by mohl mít kdokoliv s více dětmi. Janicce bych řekla, že evidentně hledali někoho s takovými vlasy nebo takovýma očima, kdo ví, třeba někdy. budou hledat někoho, kdo vypadá jako ona. Ale s její povahou by o to třeba ani nestála. Budete ji podporovat zase v něčem jiném. Já to pořád dokola vysvetluju svým dětem. Jsou to samostatný jednotky a nikdy nebudou mít všechno stejně, stejný počet, stejné barvy, stejne hračky, stejné zážitky, stejne jidlo… všechny budeme podporovat v jejich zájmech, ale nikdy to nebude jak přes kopirak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8866
17.2.24 13:14

Vím o příběhu dvojčat holek, už je to přes dvacet let…obě studovaly práva v Praze. Ta jedna hlásila u zkoušky na druhou…ale tohle ještě neřekla pane profesore :zed:
Nakonec se stala tragédie. Ta hodnější sestra se vdávala a ta druhá spáchala v den svatby sebevraždu… :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15282
17.2.24 13:18

@Paja-Maya Ne nechala bych Elišce ujít příležitost… Je jedno, ze to jsou dvojčata, vždyť mezi sourozenci je normální, ze jedem v něčem vyniká a druhy třeba ne. Janicce bych to řekla úplně normálně, ze na to focení se zrovna hodi Eliška, ne protože je lepší, ale protože je zrovna taková jakou potřebují. Nedělala bych z toho vědu, není důvod to nějak moc okecavat a zdůrazňovat, ze fotit katalog je něco extra. Vždyť priste v něčem bude zase úspěšnější Janička, třeba ji to půjde lépe ve škole, nebo v nějakém sportu atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12936
17.2.24 13:23

V této konkrétní záležitosti bych s klidem odmítla jakékoli takové aktivity, podle mě se jedná o aktivity, které probíhají pro dítě v nevhodném a toxickém prostředí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18149
17.2.24 13:25
@truelly píše:
Vím o příběhu dvojčat holek, už je to přes dvacet let…obě studovaly práva v Praze. Ta jedna hlásila u zkoušky na druhou…ale tohle ještě neřekla pane profesore :zed:
Nakonec se stala tragédie. Ta hodnější sestra se vdávala a ta druhá spáchala v den svatby sebevraždu… :,(

Tak to je dost drsný. 8o
Neunesla to, že sestra si našla chlapa a ona ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8866
17.2.24 13:28
@bigl píše:
Tak to je dost drsný. 8o
Neunesla to, že sestra si našla chlapa a ona ne?

Na mne to působí, že poprvé měla být sestra za tu hlavní, tu lepší, tu krásnější…protože nevěsta. Šílená žárlivost, nejspíš od mala…šílená povaha. Já jsem znala jen tu hodnou sestru, poznaly jsme se v zahraničí. Pak mi po čase psala…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
17.2.24 13:42

Tak uplne zasadni je chovat se ke kazdemu diteti individualne, s respektem a vedomim jeho hodnoty.
Nikdy nijak neporovnavat.

U dvojcat to asi hodne rodice svadi ke srovnavani, stejnemu chovani, oblekani, stejnemu pristupu.. a pak to vede akorat k pruseru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10892
17.2.24 13:56

Určitě bych nepromeškala příležitost a Elišku na focení, či do reklamy dala! Každá je jiná, to je jak se sourozenci, taky jsou jiní a můžou být od sebe rok, dva, tři, deset…přece kvůli tomu, že Janička umí nádherně malovat, nebudeš nutit Elišku do výtvarky, která je antitalent a malovat nechce. Normálně bych bych Janičce řekla, že přesně takovou Elišku hledali a můžou fotit jen jednu holčičku… a příště si vyberou třeba zase jenom Janičku. Za podpory Janičky, bych její sestru podpořila a pak bych je obě vzala do cukrárny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6039
17.2.24 13:57

Moje starší děti jsou od sebe 20 měsíců a protože starší má vývojovou dysfazii, tak jsou v podstatě nastejno.

A vidím to sama, syn má hlavu na učení, matika a jazyky mu jdou samy. Ovšem ve sportu je lehce neohrabaný. Dcerka je zase pohybově velmi nadaná, ale učení ji nebaví (i když chytrá je, to určitě).

Takže musí splňovat můj minimální standard. Třeba syn teď dodělal učení za celý ročník a koupila jsem mu učebnice z další třídy. Ale chodí na sportovní kroužky, kde se učí rozvíjet pohyblivost a gymnastiku. Dcerka zase školu zvládá jen tak, aby splnila povinné minimum. A pohybu má mnohem víc.

Žárlivost mezi sourozenci se IMHO dost podporuje porovnáváním. „Podívej se, jak bráchovi jde matika. Věnuj tomu víc času, ať jsi taky tak dobrá, jako on. A podívej se na ségru, jak zkouší dělat hvězdu a ty máš problém s kotoulem vzad. Víc to trénuj, ať jsi taky tak dobrý…“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ariadne
17.2.24 14:18

Vůbec bych dceru na žádné focení nedávala. Nevidím v tom pro 5 leté dítě žádný přínos. Navíc žárlivost mezi dětmi od dětství může napáchat velké škody. Raději bych je dala na kroužky, které budou jejich nadání podporovat každou zvlášť, aby si zvykly, že nemusí vše dělat spolu

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
17.2.24 14:41

Neskutečně záleží na povaze deti. Jedno naše dvojce je všeobecně nadane, v řadě věci vyrazne napřed před vrstevníky. Jeho sourozenec je průměr. V čem vynika, je neuveritelna sebejistota, sebevědomí a preziravost, s jakou nadání svého dvojcete sleduje. Protože narozdil od něj je ještě line. Takže jedno usilovně pracuje na své samostatnosti a je velmi hrde na to, co už zvládne samo, druhé se omezí na konstatování, že ono samo ne, ať mu koukáme pomoci :mrgreen:. Kdyby nás náhodou napadlo to od něj čekat také.

Jejich starší sourozenec na základě moznosti a vlastního praní už natáčel pro televizi. Vřele doporučuji, predskolaka ten proces spíš otravi, protože musí čekat a čekat a opakovat a opakovat.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin