Dilema - výpověd

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
5.9.11 19:03

dilema - výpověd

Ahoj, omlouvám se za anonymitu, ale je to pochopitelné - řeším dilema, jestli jít do " boje " nebo to nechat v klidu. V zaměstnání jsem odmítla službu navíc, která měla být v mém dlouho plánovaném volnu a nadřízená prohlásila, že mi dá za to výpověd na hodinu pro hrubé porušení pracovní kázně. Nic jsem neporušila - měla to být služba navíc. Navíc mám již několikanásobně překročen počet hodin co mám ve smlouvě, takže jsem nebyla vůbec povinna jí vzít. Napsala jsem jí, že pokud trvá na výpovědi, v žádném případě nepodepíšu porušení kázně a že za těchto podmínek tam už stejně nemám zájem dále pracovat a že dám výpověd pouze dohodou. Tak si jí mám prý napsat sama a přinést k podpisu. Když ted o tom přemýšlím, sice bych s nimi skončila a měla klid, ale na druhou stranu - kdybych šla na pracák a řekla, že mně nadřízená chce vyhodit za to, že jsem ve svém volnu odmítla práci navíc, tak se po ní povezou a bude mít z toho pěkný průser. Takže ona určitě s velkou radostí uvítala, když jsem jí v sms napsala, že dávám výpověd já. Ale co by znamenala ta druhá možnost ? Výpověd by vlastně neexistovala, začaly by šílené tahanice a já nevím čeho všeho je schopná. Pro prachy by si nechala vrtat koleno, tak to by bylo něco na ní, kdyby náhodou padl nějaký stín na její agenturu a mně by snad zabila v temné uličce. Já fakt nevím, jestli se na ně vykašlat a najít si jinou práci nebo s nimi bojovat - ale pracovat už pod nimi taky nechci, to by taky ted bylo i dost hrozné. Takže zůstat tam nechci - ale aby jí to prošlo jen tak, také ne. Napadne vás něco ? Bohužel za tři dny jedu na dovču, v pátek si mám přinést tu výpověd ( když jí holt sama chci )a nemám už ted čas lítat k právníkovi, každý den mám právě ještě na poslední chvíli služby.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
535
5.9.11 19:23

Rozhodně nepodepisuj porušení kázně. Pokud vím, přišla bys tím pádem o podporu. Na tvém místě bych asi podala výpověď já. Nemam za potřebí se s bývalým zaměstnavatelem dohadovat. Akorát si dej bacha aby ti zaplatili všechny ty přesčasy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.9.11 19:25

pokud podepises vypoved dohodou tak na podporu taky nemas narok, musela by si tam mit napsano ze je to ze strany zamestnavatele…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
5.9.11 20:01

Díky za reakce, já se v tom bohužel vůbec nevyznám. S tou podporou nevím jak to je, jelikož mám ještě k tomuto maličký úvazek úklidu u jiné organizace, takže vlastně zaměstnaná i po výpovědi budu jinde. To podpora asi padá. Tahle agentura mi neplatila ani příplatky za víkendy, a to jsem sloužila tři !! víkendy v měsíci až do noci. O hodinách navíc nemůže být ani řeč, protože ve smlouvě mám že musím udělat 150 hod ročně a každý měsíc jsem měla přes 80, tudíž jsem to mnohonásobně překročila a jsem placená na hodinu, takže mně zaplatili ten určitý počet hodin za měsíc. Takže já jsem vlastně zaplacené ty hodiny navíc měla. Nemám nárok ani na dovolenou, pouze si mohu vzít neplacené volno. Mají to dobře vymyšlené. A kdybych byla náhodou nemocná, tak mám smůlu. Jsem placená pouze za hodiny, at je všední den nebo víkend. Proto tam už ani nemám náladu pracovat dál, lítala jsem i 12 hodin a placených z toho 8, jelikož vše bylo na jiném konci Prahy a já zbytek času projezdila. Tak co myslíte ? Ona mi to nenapíše, že mně vyhazuje, protože k tomu nemá důvod ( podle zákona )a kdybych to napsala já Dohodou ( nebo i ona Dohodou ) tak tím se to smete ze stolu a ta špatná, co chce dát výpověd budu já. Nevím, jak to udělat, abych odešla středem a vina byla na její straně, což je. Jenže já mám služby až do 23 hodin a vstávám ve 4 hod - jsem úplně vyřízená a prostě mi to nemyslí a chybí mi síla a energie se začít hádat a něco řešit, ale jak jsem psala, na druhou stranu mně štve, že to takovým lidem prochází.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
5.9.11 20:23

To jsem ještě já, zakladatelka. Nemám mstivou povahu, ale tohle mne fakt mrzí, že ti lidi si mohou dovolit se chovat ke svým zaměstnancům hnusně a arogantně, a vím o pár věcech, z jakých by měli dost nepříjemností, ale ve smlouvě mám dva roky zachování mlčenlivosti. Bohužel nemohu ani naznačit, o co se jedná, jelikož nevím, kdo to čte a je to vážně moc citlivé. Ale v tomhle se začít " hrabat " úřad, tak to zavřou. Lze časem podat stížnost nebo upozornění anonymně ? A jakým způsobem ? Meilem, dopisem, osobní návštěvou ? Možná to takhle zní blbě, vypadám jak mstivá potvora, ale kdybych mohla napsat, o co jde, je to pochopitelné. Odnáší to bezbranní. Jsem neskutečně vyčerpaná a nemyslí mi to, tak sloh příspěvku je asi příšerný, spím 4 hod denně. Funguji jak robot, ale tohle mi nedalo. Proto jsem si říkala, že časem, až se nějak zmátořím a naberu sílu, ted na to nemám.

• Citovat
  • Upravit
7323
5.9.11 20:34

Ahoj,
já bych jen dodala to, že pokud dáš výpověď dohodou - NEPŘIJDEŠ o podporu v nezaměstnanosti, akorát je nižší než když ti dá výpověď zaměstnavatel (výši dohledáš na netu).
Každopádně porušení pracovní kázně bych nepodepsala - žádné porušení to podle mě nebylo a navíc by se tohle s tebou „povezlo“ i třeba do budoucna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.9.11 20:50
Pomka píše:
Ahoj,
já bych jen dodala to, že pokud dáš výpověď dohodou - NEPŘIJDEŠ o podporu v nezaměstnanosti, akorát je nižší než když ti dá výpověď zaměstnavatel (výši dohledáš na netu).
Každopádně porušení pracovní kázně bych nepodepsala - žádné porušení to podle mě nebylo a navíc by se tohle s tebou „povezlo“ i třeba do budoucna.

Já tomu fakt nerozumím - na podporu nemám nárok, když pracuji ještě k tomu na malý úvazek jinde ? Já žádnou podporu neberu, takže i když tady u té agentury skončím, tak jsem stále zaměstnaná. A když podepíšu dohodu - mohu pak podat stížnost zpětně, třeba za půl roku ?

• Citovat
  • Upravit
7323
5.9.11 20:53
Anonymní píše:
Pomka píše:
Ahoj,
Já tomu fakt nerozumím - na podporu nemám nárok, když pracuji ještě k tomu na malý úvazek jinde ? Já žádnou podporu neberu, takže i když tady u té agentury skončím, tak jsem stále zaměstnaná. A když podepíšu dohodu - mohu pak podat stížnost zpětně, třeba za půl roku ?

Pokud máš druhou práci, tak podporu asi nedostaneš, jen jsem reagovala na tu výpověď dohodou. Nevím, jak je to se stížnostma apod., jestli máš na mysli stížnost na tu výpověď, tak pokud je dohodou, tak si myslím, že ta stížnost už nemá význam. Na tu výpověď dohodou přistupuješ prostě dobrovolně. Jestli se chceš zaměstnavateli mstít a podat na ně nějaké diskrétní info, tak to je na povaze každého, s tím ti neporadím :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2346
5.9.11 21:48

No, v dohode muzes mit cokoliv, takze ja bych nvrhla v dohode odstupne ve vysi, dejme tomu, 5-ti nasobku prumerne mesicni mzdy, kterou jsem tam mela. Kdyby Ti babizna dala vypoved pro nadbytecnost (poruseni neprichazi v Tvem pripade v uvahu, musi predchazet pruhledne upozorneni z jeji strany s casem na napravu a to snad 2×), tak stejne bude muset par mesicu cekat, nez skutecne ukooncis praci a jeste Ti to odstupne dat. Kdyz se Te chce zbavit rovnou, tak at plati. Nebud hloupa, stejne nemas o co prijit, muzes jen ziskat. Take nejsem moc mstivy clovek, ale u Tebe se ocividne jedna o zneuzivani z jeji strany, tak proc nemyslet take trochu na sebe… Rozhodne ji nepodepisuj zadne ukvapene dokumenty, osobne doporucuji s vypovedi pockat po dovolene, az si to nechas projit hlabou a ziskas trochu nadhled. Nemuze Te nutit prinest to v patek. Fakt se ji neboj, ne nadarmo se rika, ze pes, ktery steka, nekouse :) . S podporou neporadim, netusim. Linda

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Holma
6.9.11 08:08
Lindusa píše:
No, v dohode muzes mit cokoliv, takze ja bych nvrhla v dohode odstupne ve vysi, dejme tomu, 5-ti nasobku prumerne mesicni mzdy, kterou jsem tam mela. Kdyby Ti babizna dala vypoved pro nadbytecnost (poruseni neprichazi v Tvem pripade v uvahu, musi predchazet pruhledne upozorneni z jeji strany s casem na napravu a to snad 2×), tak stejne bude muset par mesicu cekat, nez skutecne ukooncis praci a jeste Ti to odstupne dat. Kdyz se Te chce zbavit rovnou, tak at plati. Nebud hloupa, stejne nemas o co prijit, muzes jen ziskat. Take nejsem moc mstivy clovek, ale u Tebe se ocividne jedna o zneuzivani z jeji strany, tak proc nemyslet take trochu na sebe… Rozhodne ji nepodepisuj zadne ukvapene dokumenty, osobne doporucuji s vypovedi pockat po dovolene, az si to nechas projit hlabou a ziskas trochu nadhled. Nemuze Te nutit prinest to v patek. Fakt se ji neboj, ne nadarmo se rika, ze pes, ktery steka, nekouse :) . S podporou neporadim, netusim. Linda

Pokud dojde k výpovědi dohodou, nemá zaměstnanec nárok na odstupné. V naší firmě se to te´d poslední dobou tak řeší, chtějí někoho vyhodi tak ho přimějou podepsat dohodu, kdy zaměstnanec nedostane nic. Pokud podepíšeš pracovní kázeň, nedostaneš nic a budeš mít černej puntík do konce života. Z mé zkušenosti vím, že pokud jsem se někde ucházela o místo, dost si mě prověřovali u bývalých zaměstnavatelů. V případě výpovědi ze strany zaměstnavatele pro nadbytečnost sice máš nárok na odstupné (které tuším upravuje zákon, takže si nemůžeš říct, že chceš třeba 10 platů), ale pochybuju, že v tvém případě ti takovou výpověď dá, když říkáš, jak je na peníze.
Na tvém místě bych podala výpověď dohodou ze strany zaměstnance (již si to slíbila), nezapomeň uvést, zda jste dohodnuti na výpovědní lhůtě (ze zákona 2 měsíce) nebo jinak. Stěžovat si na její chování asi nemá cenu. Nijak si tím nepomůžeš. nebudeš mít ani žádný důkaz, pokud tedy nemáš svědka, který u toho byl. Já bych podala tu výpověď a až bych ji měla podepsanou, tak by jí pěkně řekla od plic, co si o ní myslím. :pocitac: Z její strany je to hnus, velebnosti! :cert:

• Citovat
  • Upravit
7782
6.9.11 10:10

Nic nepodepisuj,at ti dá výpověd ona,můžeš dosttat odstupné a mít lepší peníze na ÚP

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.9.11 11:42

Pro zakladatelku. Úplně ti rozumím. S něčím podobným jsem se setkávala skoro všude. Je pravda, že byly lepší a hlavně přehlednější podmínky pro konec dohodou. Většinou jsem to stíhala ještě ve zkušební lhůtě, kde si s něčím podobným hlavu lámat nemusíš. Zašla bych si na úřad práce. Vysvětlila jim situaci a požádala bych o radu a hlavně o pomoc. Sama jsem to před pár lety udělala, protože jsem opět byla ve zkušební lhůtě a nějakou práci jsem mít musela. Tak jsem si řekla buď a nebo. Nejen, že mi na ÚP hodně pomohli, ale navíc jsem po nějaké době v práci povýšila, stoupla v ceně u kolegů - protože konečně NĚKDO něco provedl s těmito praktikami a samotný zaměstnavatel drobet zkrotl. Ale chce to opravdu přesvědčení, že do toho chceš jít. To mi řekli i na ÚP.

• Citovat
  • Upravit
343
6.9.11 12:00

Pokud si prekrocila mez 150h prescasu rocne praci navic ti naridit uz nemuze . Pokud uz ti v tom tydnu naridila jiny prescas nemuze zas Hrube poruseni by to bylo jen v pripade , ze bys nemela spotrebovanych tech 150h rocne. Pokud mas zkraceny uvazek a mas dohodu o pracovni cinnosti tak napis vypoved ne dohodou , ale ciste vypoved vypovedni doba je 14dni od doruceni takze pokud ji posles doporucene postou tak jsi do mesice volna… Dovolenou a prescasy bych si vybrala dnem doruceni a do prace bych uz nesla. Vypoved je jednostranny akt druha strana nemusi souhlasit, ale nic s tim neudela. Mimo jine pokud bys tu vypoved dala s vypovedni dobou tak v den odchodu musis mit v ruce zapoctak. Na druhou stranu bych na ne poslala kontrolu zcela otevrene UP bude na tve strane pokud na tve strane je i zakon…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2346
7.9.11 02:07

HOLMO, rozvazani prac. pomeru dohodou je nespecifikovany ukon a muze v ni byt zahrnuto cokoliv, takze i „odstupne“, zlaty padak… (nazvat se to da jakkoliv). Tvuj pristup je velice „mouchy snezte si me“ a dokud lidi nechaji vse zamestnavatelum projit, zmenu cekat nemohou. Linda

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
869
8.9.11 13:29

Ze své vlastní zkušenosti ti radím nedávat výpověď. I když by ti napsala výpověď dohodou ze strany zaměstnavatele, tak ti na ÚP dají jen sníženou podporu tudíž 45%. Přesně takhle jsem to měla já. Firma skončila a já naivní podepsala dohodu ze strany zaměstnavatele a myslela si že budu podpírat normální podporu, když to není moje vina. Jenže mi bylo řečeno, že jak je tam dohoda a je jedno z jaký strany tak se dastane jen 45%. Byla jsem naštvaná, ale výpověď mi napsat nechtěli, protože by mi musely dát odstupný a to škrti nechtěly :cert: :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat