Syn (23m) rozumí, ale málo mluví. Je to normální?

5
18.11.25 17:38

Dítě 23 měsíců mluví málo ?

Dobrý den, chci se zeptat jak to máte vy s vašimi dětmi. Muj syn 23 měsíců. Umi tak 18 slov ( nepoužívá je uplne aktivně ) ( hodne jich zopakuje)ale kdyz neco chce zavede me tam a udela takovy zvuk jako aaa a vi ze ja asi chapu co on chce. Proste mi prijde ze mluví malo a nejde mi ho rozmluvit. Jinak kdyz mu reknu dones botičky tak chápe. Ale rika táta i me a ostatnim. Ale to mluveni je hrůza… prosim jak to mate doma vy? Jsem z toho uz zoufala, mam to nejak resit nebo je to v poradku? 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
82
18.11.25 17:57

Naše dvojčata 24 měsíců - jeden umí cca 10 slov, druhý o něco méně, aktivně používá tak 5. Ten, co umí těch 10, tak je teda začal spojovat (např. Máma není tady). Neopakují nic. Rozumí dle mě dobře, na obrázcích rozpoznají dejme tomu 20 různých zvířat (umí ukázat), ale říct umí jen haf. Rozumí i lehce složitějším pokynům, např. Přines z pokoje modré autíčko (základní barvy umí). Dle pediatričky zatím není potřeba řešit, pokud rozumí. Já to tedy zatím nějak neprožívám, ale trochu je omlouvám tím, že jsou dvojčata a mají svoji společnou řeč a s námi úplně komunikovat nepotřebují. Už 2 měsíce chodí do dětské skupiny, tak trochu doufám ve zlepšení. Pokud nedojde k nějakému výraznějšímu pokroku, chtěla bych to začít řešit kolem 2,5 roku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35781
18.11.25 17:59

Píšu to všude na tyhle témata - já to řešila ve 2 letech. Můj taky nemluvil a celkově byl takový mimoň a trvalo pak od prvního vyšetření se někam dostat, takže za mě čím dřív, tím líp. Ale sama musíš vědět, jak na tom jste, jetsli máš pocit, že tam problém je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
178
19.11.25 12:38

Nemel by te vodit za ruku, kdyz neco chce, mel by na to ukazat, muze se jeste rozmluvit, ale kdyz se nekam objednas, tak nic nezkazis

A rozumet by mel mnohem slozitejsim ukonum, napr. Bez do loznice a dones mi ze stolu knihu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí