Dítě 4 roky odmítá chodit do MŠ

Napsat příspěvek
Velikost písma:
14829
3.11.17 12:45
@mgdln píše:
@lolicek Přidávám se k lidem, kteří respektují potřebu dítěte a rady typu, že dítě už by v tomhle věku něco mělo a že něco musí, jsou pouze výsledkem zmanipulovaných myslí jejich autorů.
Velmi oceňuji anonymní příspěvek výše. Ano drž se své mateřské intuice. Jen bych nehovořila o vyzrálosti vs. nevyzrálosti, zůstala bych u toho, že každé dítě je jiné a nikdo z nás nezná pravý reálný svět dítěte a jeho reálné důvody, proč pro něho není fajn podřídit se našim představám. Co když je to naopak, že dítě schopné účastnit se školky bez problému již ztratilo určité schopnosti, pro které by jinak odmítalo ve školce být.

Po všem, co jsem za život zažila (osobně to u nás bylo OK, ale i jako průvodce), co zde čtu a co jsem kde přečetla a viděla, bych dnes žádné dítě do školky vůbec nedávala.
Jsem přesvědčená, že pro zdravé děti je mnohem přínosnější zůstat v přírodě se zázemím bezpečí domova (první blízká osoba kdy dítě potřebuje).

Nic na světě nestojí za to, dítě psychicky lámat a způsobovat mu tím i psychosomatické projevy jenom proto, že někdo potřebuje mít život podle představ někoho dalšího. Jsem absolutně proti nadcházejícímu trendu znovu posílat děti do jeslí a školek ve věku kdy je to absolutně proti zdravému vývoji dětí. To už tu bylo za socíku - jesle a teď se k tomu systému hodláme vracet po vzoru Západu, kde matka po 6-ti nedělí nakluše do rachoty.

Školka je jeden z prvních stupňů výroby biorobotů, takže fakt není o co stát. Mizí jedinečnost a děti jsou unifikovány.

Tak to já si zase myslím, že děti potřebují jiné děti a po 3tím roce života už se družit a kamarádit chtějí. Takže školka není opravdu nic špatného. Samozřejmě, pokud tam dítě „netrpí“. Ale když se dětem ve školce líbí a jsou spokojené, je nesmysl je nechávat doma bez kontaktu s jinými dětmi :nevim:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4700
3.11.17 13:03
@xiaxxx píše:
Tak to já si zase myslím, že děti potřebují jiné děti a po 3tím roce života už se družit a kamarádit chtějí. Takže školka není opravdu nic špatného. Samozřejmě, pokud tam dítě „netrpí“. Ale když se dětem ve školce líbí a jsou spokojené, je nesmysl je nechávat doma bez kontaktu s jinými dětmi :nevim:.

V tom se neshodneme. Podle mě samota je pro mnohé dítě darem.
Samota nerovná se opuštění, prázdnota, ale umění být sám.
K tomu je dobrá „zajímavá“ zahrada…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4700
3.11.17 13:09
@czaky píše:
Tak u nas to neni tak drasticky, syn (cerstve 3 roky) po dvou mesicich breci uz ‚jen‘ pri mavani z okynka, pripadne kdyz je nenadala situace (napriklad tenhle tyden musela oblibena ucitelka suplovat ve vedlejsi tride). Obcas knoura a fnuka pred spanim. Ja bohuzel z financnich duvodu fakt doma zustat nemuzu, ale trapi me to hrozne. Hlavne pri usinani - ja nikdy nebyla kolektivni ditko a do dnes si moc dobre pamatuji, jak me vecer pri usinani bolelo strachy brisko, ze zitra zas musim do skolky. Predstava, ze se malej citi takhle me ubiji. On rozumem sice chape ze tam musi a proc ale je citit, ze nechce i kdyz hned po navratu ze skolky rika ze to bylo dobry, co delali atd. Je mi ho lito ale uz taky nevim jak mu to ulehcit. Ucitelky jsou fajn, ma s sebou svyho plysaka, moji fotku, snazim se s nim o tom mluvit a ptat, dodrzovat ritualy… ale nevim… asi jen prezit. Jo a jedeme cely dva mesice na homeo sirupu sedalia… ted se ho pomalu snazim vysadit. Po mesici vysazeni neproslo, prosly nocni mury.

To je mi líto, přeji vše dobré. Asi dobrý nápad s tou homeopatií. Mě napadla tzv. krizovka z Bachovek. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10975
3.11.17 13:10

Já se přidám s dotazem. Dcera chodí od října do školky jen na dopoledne. Je jí 2,5 roku. Rýsuje se mi práce, takže by tam musela zůstávat do 16h. Výhodou je, že má ve stejné školce staršího sourozence a ve školce se jí líbí, vlastně zatím spíše trpí, když tam nejde. Ale jen měsíc je opravdu málo na to říct si, že je vyhráno. Tak prostě nevím! :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12
3.11.17 13:11
@Ou píše:
Na obyčejný pokus přesvědčit rodiče, že mě mají nechat doma je to dost dramatické.

Byla před nástupem do školky zvyklá že ji hlídal někdo jiný? Jak snáší jiné změny?

Jak dlouho si můžete dovolit být bez vašeho příjmu?

ano prave ze ve 3 letech i dokazala spat u babicky…priel ma dobre placenou praci takze si muzu dovolit byt doma:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14829
3.11.17 13:11
@mgdln píše:

Možná chvíli, ale rozhodně ne celý den ;)… Ale samozřejmě záleží na každém jednotlivě. Každý je jiný a každý to cítí a prožívá jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14829
3.11.17 13:14
@MisaHanuska píše:
Já se přidám s dotazem. Dcera chodí od října do školky jen na dopoledne. Je jí 2,5 roku. Rýsuje se mi práce, takže by tam musela zůstávat do 16h. Výhodou je, že má ve stejné školce staršího sourozence a ve školce se jí líbí, vlastně zatím spíše trpí, když tam nejde. Ale jen měsíc je opravdu málo na to říct si, že je vyhráno. Tak prostě nevím! :nevim:

Zkusila bych, jak jí bude spaní vyhovovat a podle toho bych se pak rozhodla… Každé dítě je jiné a některé to berou dobře. Zvlášť, když tam má staršího sourozence.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2621
3.11.17 13:25
@lolicek píše:
ano prave ze ve 3 letech i dokazala spat u babicky…priel ma dobre placenou praci takze si muzu dovolit byt doma:)

Já jsem velký zastánce školek, moje obě dvě děti chodí (ano, i mladší). Částečně si myslím, že čím dřív si dítě zvykne na školku, tím menší jsou problémy. Anebo je to jen moje zkušenost.

Ale ve vašem případě bych to fakt odložila, nestahovala bych jí úplně, rozhodně bych jí nenechávala spát. Učitelce bych třeba napsala, že je dlouhodobě nemocná. Je možné, že třeba po novém roce bude schopná tam do oběda začít chodit.

Držím palce, je to stresující pro celou rodinu. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10975
3.11.17 13:38

@Janina81 Jani, ono je to hlavně o dětech. První syn šel ve 3,5 letech a v pohodě, prvního půl roku jen na dopoledne, pak začal spát. Starší dcera chtěla jít ve 3 letech tak moc, že chodila na dopoledne do soukromé školky, protože do státní ji jako říjnovou nevzali. Přechod do státní byl brnkačka, spala hned. Mladší syn, kdyby mohl, tak je doma pořád se mnou. A nejmladší holčička nastoupila v necelých 2,5letech a miluje to tam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1433
3.11.17 13:45
@mgdln píše:
@lolicek Přidávám se k lidem, kteří respektují potřebu dítěte a rady typu, že dítě už by v tomhle věku něco mělo a že něco musí, jsou pouze výsledkem zmanipulovaných myslí jejich autorů.
Velmi oceňuji anonymní příspěvek výše. Ano drž se své mateřské intuice. Jen bych nehovořila o vyzrálosti vs. nevyzrálosti, zůstala bych u toho, že každé dítě je jiné a nikdo z nás nezná pravý reálný svět dítěte a jeho reálné důvody, proč pro něho není fajn podřídit se našim představám. Co když je to naopak, že dítě schopné účastnit se školky bez problému již ztratilo určité schopnosti, pro které by jinak odmítalo ve školce být.

Po všem, co jsem za život zažila (osobně to u nás bylo OK, ale i jako průvodce), co zde čtu a co jsem kde přečetla a viděla, bych dnes žádné dítě do školky vůbec nedávala.
Jsem přesvědčená, že pro zdravé děti je mnohem přínosnější zůstat v přírodě se zázemím bezpečí domova (první blízká osoba kdy dítě potřebuje).

Nic na světě nestojí za to, dítě psychicky lámat a způsobovat mu tím i psychosomatické projevy jenom proto, že někdo potřebuje mít život podle představ někoho dalšího. Jsem absolutně proti nadcházejícímu trendu znovu posílat děti do jeslí a školek ve věku kdy je to absolutně proti zdravému vývoji dětí. To už tu bylo za socíku - jesle a teď se k tomu systému hodláme vracet po vzoru Západu, kde matka po 6-ti nedělí nakluše do rachoty.

Školka je jeden z prvních stupňů výroby biorobotů, takže fakt není o co stát. Mizí jedinečnost a děti jsou unifikovány.

S tím zcela souhlasím :kytka: Já nemám srdce ani na to nutit děti k povinné školní docházce :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
3.11.17 13:56
@mgdln píše:

Kravina. Děti potřebují děti, potřebují si hrát a navazovat sociální kontakty. Jako aby bylo dítě porad samo na nějaké zajímavé zahradě, to by bylo fakt chudák. Neznám dítě které by chtělo byt jen samo se sebou, že je samo a není opuštěné pochopí až mnohem mnohem později. I za Marie Terezie kdy žádné školky neexistovaly byly děti pospolu v chumlu, žádné nebylo samo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4700
3.11.17 14:00
@Barush píše:
S tím zcela souhlasím :kytka: Já nemám srdce ani na to nutit děti k povinné školní docházce :mrgreen:

:lol: :lol: :lol: Před lety jsem zaslechla debatu na téma CO je to škola?

Škola je formování mozku pro společenskou poptávku.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Příspěvek upraven 03.11.17 v 14:05

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10975
3.11.17 14:02

@terien Tak naše starší dcera chodila do školky odpočívat. Paní učitelky říkaly, že po prázdninách byla věčně někde sama s panenkama v koutku a nikoho nepotřebovala…ony ji nechaly být, protože doma jsou 4 děti :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3739
3.11.17 14:06

@terien Ale určitě všechny stejně neřádily a nebyly průbojné, určitě některé z toho chumlu se tolik nehnalo, bylo zdrženlivější nebo neprůbojnější, nemyslíš? ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
3.11.17 14:07
@MisaHanuska píše:
@terien Tak naše starší dcera chodila do školky odpočívat. Paní učitelky říkaly, že po prázdninách byla věčně někde sama s panenkama v koutku a nikoho nepotřebovala…ony ji nechaly být, protože doma jsou 4 děti :mrgreen:

Jasně, odpočinula si protože doma ji to se sourozenci stačilo. Každý potřebuje být OBČAS sám. Ale kdyby byla jedináček nebo měla sourozence jednoho, tak by v koutku s panenkou neseděla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin