Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@kontramatka píše:
@terien Ale určitě všechny stejně neřádily a nebyly průbojné, určitě některé z toho chumlu se tolik nehnalo, bylo zdrženlivější nebo neprůbojnější, nemyslíš?
Jasně, ale to neznamená že ten chumel nepotřebovaly.
@terien píše:
Jasně, ale to neznamená že ten chumel nepotřebovaly.
Později určitě ano
@kontramatka píše:
Později určitě ano
Však je tam nikdo nestrká v roce. Ale ve 4 letech už dítě nemůže být jen samo, to dá rozum.
@terien píše:
Kravina. Děti potřebují děti, potřebují si hrát a navazovat sociální kontakty. Jako aby bylo dítě porad samo na nějaké zajímavé zahradě, to by bylo fakt chudák. Neznám dítě které by chtělo byt jen samo se sebou, že je samo a není opuštěné pochopí až mnohem mnohem později. I za Marie Terezie kdy žádné školky neexistovaly byly děti pospolu v chumlu, žádné nebylo samo.
Sociální kontakt u předškolních dětí je velký omyl. Přirozené je prostředí rodiny a s tím spojený sociální kontakt. Marie Terezie zavedla povinnou školní docházku především za účelem výchovy robotníků do manufaktur a na pole.
Já znám takových dětí mnoho. Nevím kdo pojal pocit, že děti jsou hloupé a potřebují učit. Školky jsou povětšinou prostředí degradující přirozené dětské chování, takový dětský kriminálek, ve smyslu, co přihlouplého děti neumí než tam jdou, to se tam naučí.
Znám spousty matek, co po půl roce prohlásili, že nepoznávají své dítě, jak moc se změnilo (k horšímu). Agresivita, nepřirozené pohyby, skřeky, průpovídky z jiných rodin (já se picnu, apod..), posmívání se druhým, narušování vlastního klidu dítěte při různých činnostech jinými dětmi i učitelkami,…, to v žádném případě nepovažuji za obohacení. Pak nemají matky doma vlastní dítě, ale mix ze školkové skupiny, což mi přijde smutné.
Čest výjimkám, školkám, kde podporují individualitu.
@terien píše:
Však je tam nikdo nestrká v roce. Ale ve 4 letech už dítě nemůže být jen samo, to dá rozum.
Rozum mnohdy nebývá moudrý rádce.
@mgdln Jj to sedí. Jsem ráda, že je čím dál tím více rodičů, kteří o vzdělávání přemýšlejí. Popravdě, kdybych se tu zmínila ještě před šesti lety, že uvažuji o domácím vzdělávání, asi bych byla utlučena stále se opakujícími nesmyslnými argumenty o socializaci ![]()
@mgdln píše:
Sociální kontakt u předškolních dětí je velký omyl. Přirozené je prostředí rodiny a s tím spojený sociální kontakt. Marie Terezie zavedla povinnou školní docházku především za účelem výchovy robotníků do manufaktur a na pole.
Já znám takových dětí mnoho. Nevím kdo pojal pocit, že děti jsou hloupé a potřebují učit. Školky jsou povětšinou prostředí degradující přirozené dětské chování, takový dětský kriminálek, ve smyslu, co přihlouplého děti neumí než tam jdou, to se tam naučí.Znám spousty matek, co po půl roce prohlásili, že nepoznávají své dítě, jak moc se změnilo (k horšímu). Agresivita, nepřirozené pohyby, skřeky, průpovídky z jiných rodin (já se picnu, apod..), posmívání se druhým, narušování vlastního klidu dítěte při různých činnostech jinými dětmi i učitelkami,…, to v žádném případě nepovažuji za obohacení. Pak nemají matky doma vlastní dítě, ale mix ze školkové skupiny, což mi přijde smutné.
Čest výjimkám, školkám, kde podporují individualitu.
Přirozený rodinný prostředí to možná je, když ta rodina má 5 a více dětí. Určitě ne pro jedináčka nebo 2 sourozence. A škola byla zavedená kvůli práci na poli jo
To těžko, protože právě škola děti od té primitivně manuální práce zdržovala a rodiče je tam nechtěli posílat aby nepřišli o dělníčky. A ano, možná se dítě naučí ve školce něco co se rodičům nepozdává, ale je to ideální příležitost aby dítě poznalo ze žít se dá různými způsoby a aby poznalo, jaké chování je žádoucí a jaké ne.
@Barush píše:
@mgdln Jj to sedí. Jsem ráda, že je čím dál tím více rodičů, kteří o vzdělávání přemýšlejí. Popravdě, kdybych se tu zmínila ještě před šesti lety, že uvažuji o domácím vzdělávání, asi bych byla utlučena stále se opakujícími nesmyslnými argumenty o socializaci
Neboj, utloukání stále probíhá
, ale blýská se na lepší časy. ![]()
@terien píše:
Přirozený rodinný prostředí to možná je, když ta rodina má 5 a více dětí. Určitě ne pro jedináčka nebo 2 sourozence. A škola byla zavedená kvůli práci na poli joTo těžko, protože právě škola děti od té primitivně manuální práce zdržovala a rodiče je tam nechtěli posílat aby nepřišli o dělníčky. A ano, možná se dítě naučí ve školce něco co se rodičům nepozdává, ale je to ideální příležitost aby dítě poznalo ze žít se dá různými způsoby a aby poznalo, jaké chování je žádoucí a jaké ne.
Ne i pro jedináčka, ne jen pro více sourozenců. A škola byla skutečně zavedena proto, aby byli lidé vychovaní pro použití (armáda, práce). Vždyť od Marie Terezie se u nás chodí stále do roboty tak brzy a nikdo se zde moc nepodivuje nad pátou, šestou hodinou ranní.
Socializace je hloupost, kterou odhalí až moudrost. ![]()
@mgdln píše:
Ne i pro jedináčka, ne jen pro více sourozenců. A škola byla skutečně zavedena proto, aby byli lidé vychovaní pro použití (armáda, práce). Vždyť od Marie Terezie se u nás chodí stále do roboty tak brzy a nikdo se zde moc nepodivuje nad pátou, šestou hodinou ranní.
Socializace je hloupost, kterou odhalí až moudrost.
To je věc názoru. Navíc já se tu celou dobu nebavím o škole ale o školce. Marii Terezii jsem nezminila pro její zásluhy v povinné školní docházce ale jako příklad období, ve kterém nechodily děti do mateřských škol. Mmch i lidé kteří nechodili do školy dřeli velmi tvrdě, ale ti, co uměli číst a psát mohli dřít na jiných pozicích. Opravdu tohle nechápe někdo, kdo sám chce děti vzdělávat?? Škola byla jediné, nikoli jedno z míst, kde se děti mohly naučit číst a psát. Ne jako dnes.
@terien píše:
To je věc názoru. Navíc já se tu celou dobu nebavím o škole ale o školce. Marii Terezii jsem nezminila pro její zásluhy v povinné školní docházce ale jako příklad období, ve kterém nechodily děti do mateřských škol. Mmch i lidé kteří nechodili do školy dřeli velmi tvrdě, ale ti, co uměli číst a psát mohli dřít na jiných pozicích. Opravdu tohle nechápe někdo, kdo sám chce děti vzdělávat?? Škola byla jediné, nikoli jedno z míst, kde se děti mohly naučit číst a psát. Ne jako dnes.
Obě se tu celou dobu bavíme o ne/významu socializace dětí, tak není třeba uvádět věci na pravou míru. Navíc už naštěstí nežijeme v dobách Marie Terezie.
Víc mě však zaujalo, zda mám chápat tvoji narážku (mimo jiné založenou na omylu) jako pokus o snížení mých kompetencí s podtextem, že bych raději měla své děti svěřit školskému systému, neboť nejsem z tvého pohledu schopna pochopit jakousi banalitu?
To neudělám, lidí tvých postojů jsou mraky a tak bych je tím mohla vystavit černobílým informacím silně ovlivněným právě aktuální politikou a právě korektními názory. ![]()
@mgdln píše:
Obě se tu celou dobu bavíme o ne/významu socializace dětí, tak není třeba uvádět věci na pravou míru. Navíc už naštěstí nežijeme v dobách Marie Terezie.
Víc mě však zaujalo, zda mám chápat tvoji narážku (mimo jiné založenou na omylu) jako pokus o snížení mých kompetencí s podtextem, že bych raději měla své děti svěřit školskému systému, neboť nejsem z tvého pohledu schopna pochopit jakousi banalitu?To neudělám, lidí tvých postojů jsou mraky a tak bych je tím mohla vystavit černobílým informacím silně ovlivněným právě aktuální politikou a právě korektními názory.
Dělat si můžeš co chceš, ale pokud někdo nechápe význam vzdělání tak těžko může vzdělávat někoho dalšího. Protože v tech dobách o kterých jsme se bavily se děti nikde jinde vzdělávat nemohly, to snad víš.
@terien píše:
Dělat si můžeš co chceš, ale pokud někdo nechápe význam vzdělání tak těžko může vzdělávat někoho dalšího. Protože v tech dobách o kterých jsme se bavily se děti nikde jinde vzdělávat nemohly, to snad víš.
To máš pravdu, já ani nehodlám formovat mozek dětí pro společenskou poptávku (význam vzdělání), když mi to není vlastní. Ale poskytnout dětem podnětné prostředí s necenzurovanými informacemi, aby se mohly děti „vzdělávat“ samy, to určitě mohu. ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.