Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravim maminky mam takovy problem ohledne maly 4 roky a skolky.
v zari nastoupila ale vubec tam nechtela chodit kazdy den rev ale po zavreni dveri klid obcas tam brecela jeste kdyz si vzpomela. potom to bylo tak ue tyden ve skolce tyden doma nemoc.1.10 jsem nastoupila do prace a zacal vodit pritel malou.Ta se ale uplne sekla ze do skolky chodit nebude zacala mit prujmy dr rekla ze to je ze stresu nocni desy ohledne skolky mozna to udelala i ta ma prace a tak tedy jsem dala vypoved v praci, ted je mala uplne zavisla na pritelovi:/takze do skolky ji fakt nedostanu a nechci aby se mi z toho zacala pocuravat nebo z toho mela trauma a skolku aby si zhnusila:////
ono se to vlastne trochu seklo tim dnem kdy sama rekla ze ve skolce chce spat tak tam zustala ale v zapeti volala ucitelka ze hrozne breci ze na to jeste neni vyzrala a od te doby se vlastne sekla.
dnes se chystam do skolky ji odhlasit nebot v pyzamu ji tahat nasilim do skolky nehodlam ale zase na druhou stranu jsem byla pro aby do skolky chodila:(
myslite ze je malo vyzrala nebo to je bojkotovani?
dekuji za kazdou odpoved.
Příspěvek upraven 03.11.17 v 10:15
@lolicek píše:
Zdravim maminky mam takovy problem ohledne maly 4 roky a skolky.
v zari nastoupila ale vubec tam nechtela chodit kazdy den rev ale po zavreni dveri klid obcas tam brecela jeste kdyz si vzpomela. potom to bylo tak ue tyden ve skolce tyden doma nemoc.1.11 jsem nastoupila do prace a zacal vodit pritel malou.Ta se ale uplne sekla ze do skolky chodit nebude zacala mit prujmy dr rekla ze to je ze stresu nocni desy ohledne skolky mozna to udelala i ta ma prace a tak tedy jsem dala vypoved v praci, ted je mala uplne zavisla na pritelovi:/takze do skolky ji fakt nedostanu a nechci aby se mi z toho zacala pocuravat nebo z toho mela trauma a skolku aby si zhnusila:////
ono se to vlastne trochu seklo tim dnem kdy sama rekla ze ve skolce chce spat tak tam zustala ale v zapeti volala ucitelka ze hrozne breci ze na to jeste neni vyzrala a od te doby se vlastne sekla.
dnes se chystam do skolky ji odhlasit nebot v pyzamu ji tahat nasilim do skolky nehodlam.
dekuji za kazdou odpoved.
Já bych jí až tak neustupovala.Ale vzhledem k tmu, že jsi po 1 dni v práci dala výpověď, jsi rozhodlá si ji nechat doma…Ale ve 4 letech už není uplně malinká, aby nechápala, co se děje. Někdo to snáší v pohodě, někdo hůř a někdo fakt blbě, ale časem by se to ustálilo určitě, našla by si kamarády, zvykla by si na režim i na to, že to není za trest, ale je to tam celkem fajn. A věř že ti píšu jako matka, co si prošla s malou peklem skrz školku.
Sama tedy ještě dítě ve školce nemám, ake naosfli mě, že bych z holčičky pokusila vytáhnout proč tam nechce, nebo co jí tam vadí
Já bych školku nerušila.. Jáb ych se domluvila s učitelkou, že bych chvilku počkala a pak dávala do oběda a pak znovu zkusila..
A víš co je na tom to nejhorší.. že toto uděláš, a příští rok to může být to samé, protože bude vědět, že takto zareaguje a je doma..
Já neříkam ji tam tahat násilím, ale zkusit ji namotivovat, že tam jsou hračky, že třeba je hodná šikovná holka, jak to krásně zvládá spíš nějak povzbuzovat…
nevíš co ti řživot přinese, a budeš opravdu muset do práce..
Příspěvek upraven 03.11.17 v 10:13
@luca241
do prace jsem chodila cely mesic nedala jsem hmed vypoved:)
A až ti řekne, že nechce chodit do školy, tak ji tam taky dávat nebudeš?
Dítě v tomhle věku by už mělo vědět, že má nějakou povinnost, tou její je chodit do školky, protože máma má zase povinnost chodit do práce. Doma zadarmo bych kvůli dítěti fakt nebyla.
@Janasas
motivovaly jsme ji vsim moznym zkouseli ruzne ale nic nepomaha:///
No nevím, ale co bys dělala kdybys do té práce musela? Necítí u tebe malá tu možnost ze tam nemusí tak ji prostě využila? Jestli neměla žádné potíže dřív, tak ve 4 letech už by to měla zvládnout. Neodhlasovala bych ji, ale dávala bych ji tam alespoň na dopoledne, třeba 3 dny v týdnu a začít znova a pomaleji.
@lolicek no je to těžké, ale nerušila bych školku.. prostě zkoušet.. to samé ted má sestřenka, ale že ji malá dělá velké scény před školkou, ale u nich jsme to dalo čekat a okolí ji varovalo, protože malá byla jenom sní s nikým jiným.. Jakože ani na hlídání s nikým ani moc s tátou, babičkou s nikým… a jakmile někde šla tak byla i doma hrůza
@lolicek a řekla proč tam nechce? To má nějaký důvod ne? Naše nastoupila do mš ve 4 a 4 m a vše ok ale jen do oběda. Ptali jsme se jí jestli tam enchce být i na spaní a to řekla že nikdy
Tak chodí po obědě a spokojenost ale víme že nějaké učitelky ráda nemá a s jednou prostě nemluví vůbec ![]()
@terien to bych mohla zkusit ty 3 dny zkusim se domluvit s ucitelkou dekuji za napad.
Zakladatelko měla by ses snažit zjistit co konkrétně jí na školce vadí. jestli to je jen to, že tam nejsi ty nebo musí dodržovat nějaký jejich řád. Jestli tak teskní nebo prostě nemá ráda změny a doma se cítí být jistá a nechce nic měnit. Možná jí třeba ukaž v kalendáři, kdy bude chodit ježíšek a kdy bude nový rok a potom už bude skutečně čas, aby ráno šla do školky a hrála si tam s dětmi, než pro ni ty nebo táta přijdete. POmůže jí vzít si sebou nějakého mazlíka, kterého si pochová, když jí bude smutno? Nebo třeba tvůj šátek, aby měla kousek tebe? Má sice už 4 roky, ale její povahu nemůžeme posoudit. Někdo je hodně konzervativní a nesnáší změny, poznamenalo to i její zdraví, ve smyslu průjmů a špatného spaní a to určitě něco znamená. Potřebuje hlavně klid a jistotu, že se neděje nic zlého, že všechny maminky jdou do práce, zatímco jejich děti si hrají spolu ve školce. Trpělivost a pěkně si povídat o školce, zkusit se tam domluvit na dopolední pobyt a pak ho prodlužovat, dcerka uvidí, že se nic neděje, že vždy přijdeš a jdete domů…Prostě tomu obětovat nějaké období, aby to začalo postupně fungovat.
@Markéta80 píše:
@lolicek a řekla proč tam nechce? To má nějaký důvod ne? Naše nastoupila do mš ve 4 a 4 m a vše ok ale jen do oběda. Ptali jsme se jí jestli tam enchce být i na spaní a to řekla že nikdyTak chodí po obědě a spokojenost ale víme že nějaké učitelky ráda nemá a s jednou prostě nemluví vůbec
no rekla mi ze nevi proc tam nechce chodit nerekla mi jiny duvod.
Urcite ale skusim ty 3 dny v tydnu:)
@lolicek píše:Mělas tam datum 1/11.Už je to přepsáno, tak proto jsme vydedukovala jen 1 den. I tak- já jsem doma taky, malá má 4, ale u nás je to z důvodu nemocnosti a naprosté absence hlídání. ale jak jsme psala- prošly jsme si s malou opravdovou hrůziu, co se kolky týče. Zvracení(x krát denně), noční děsy, nechutenství, scény, prosení,…bylo to hrozné pro všechny. Navštívili jsme i psychologa.ALE.Byly jí necelé 3.Přesto jsme vytrvali, já šla do práce(nakonec to dopadlo jinak díky té nemocnosti, ale to je věc jiná), domluvili jsme se na vyzvedávání po obědě, doma jsme se v tom všem už moc nepatlala, prostě jsme si v sobě nastavila, že tak to je, že tam prostě půjde, scény nescény a v mmntě, kdy jsme se hodila do klidu já, tak se hodila do klidu i ona. teď má 4,5 a je spokojená. Doba je paranoidní, všichni zdeptaní už dopředu, že když dítě zabrečí, vytvoří si trauma na doživotí apod.Ne.ve 4 letech by měla už vědět, že je to jak to je, že školka není trest.Je spousta rodičů, co si prostě nemohou dovolit být s dítětem tak dlouho doma, děti nasutpují do školek v mohem mladším věku a nevěřímm, že každe dítě, co si pobrečelo skrz škoku bude v dospělosti vyhukaný a labilní jedinec…každopádně je to náročné, psychicky náročné. nejen pro to dítě, že přišla změna, ale i pro rodiče…tak držím pěsti, ať to zvládnete. kolik jí je přesně? čerstvě 4?
@luca241
do prace jsem chodila cely mesic nedala jsem hmed vypoved:)
@luca241 píše:
Mělas tam datum 1/11.Už je to přepsáno, tak proto jsme vydedukovala jen 1 den. I tak- já jsem doma taky, malá má 4, ale u nás je to z důvodu nemocnosti a naprosté absence hlídání. ale jak jsme psala- prošly jsme si s malou opravdovou hrůziu, co se kolky týče. Zvracení(x krát denně), noční děsy, nechutenství, scény, prosení,…bylo to hrozné pro všechny. Navštívili jsme i psychologa.ALE.Byly jí necelé 3.Přesto jsme vytrvali, já šla do práce(nakonec to dopadlo jinak díky té nemocnosti, ale to je věc jiná), domluvili jsme se na vyzvedávání po obědě, doma jsme se v tom všem už moc nepatlala, prostě jsme si v sobě nastavila, že tak to je, že tam prostě půjde, scény nescény a v mmntě, kdy jsme se hodila do klidu já, tak se hodila do klidu i ona. teď má 4,5 a je spokojená. Doba je paranoidní, všichni zdeptaní už dopředu, že když dítě zabrečí, vytvoří si trauma na doživotí apod.Ne.ve 4 letech by měla už vědět, že je to jak to je, že školka není trest.Je spousta rodičů, co si prostě nemohou dovolit být s dítětem tak dlouho doma, děti nasutpují do školek v mohem mladším věku a nevěřímm, že každe dítě, co si pobrečelo skrz škoku bude v dospělosti vyhukaný a labilní jedinec…každopádně je to náročné, psychicky náročné. nejen pro to dítě, že přišla změna, ale i pro rodiče…tak držím pěsti, ať to zvládnete. kolik jí je přesně? čerstvě 4?
dekuji za uklidneni.
4 roky a 3 mesice
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.