Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mám o něco mladší dítě a holku ale předpokládám že v 8 to bude podobné - ruční práce, šítíčko, malovní, stavění z leha, modelína (tu tedy ted miluje) aktuálně fričí u nás diamantové malování. Doufám že až se naučí číst že zjistí, že knížky jsou fajn.
Jinak je třeba se soudovou dcerou venku na zahradě bud u nás nebo u nich.
@Bubla Bůčková píše: Více
To už je díky bohu pořešený. Mám slečnu, která s námi bydlí. Má volné víkendy, ale ona tu nikoho nezná, nemá. Tak je nerada využívá a buď mi veme menšího na hřiště nebo je doma s tím starším.
Jen je to opět komplikace. Měli jsme na léto 3 tábory. A ten druhej neklapne, protože ještě sádra a ten třetí zruším, protože další úraz už fakt nechci. Bude z toho drama, protože se tam těší, ale smůla prostě. ![]()
@stinga píše: Více
Jo to je pořád něco, je mu stačí i schody ve škole nebo hodina TV. Už mě to fakt ničí. Zakopne i na rovině, furt do něčeho naráží, pořád mu něco padá z rukou, takže se kolikrát i pořeže o střepy.
@Dollorres a takovému dítě přihlásíš na fotbal a hokej? Vždyť tam úraz hrozí i normálně, v kontaktu, ale prostě normálně - syn dělá sport závodně a několik úrazů už měl normálně z hry - to se občas stane.
To mi úplně hlava nebere. A nějaký kreslící tábor, nebo tak něco, kde nehrozí les, atd….?
@kocourGarfield píše: Více
Překvapivě tam zrovna úraz neměl. (Ťukám) Taky to asi na příští rok přehodnotím. Já jsem mu jen chtěla splnit, co chce. Vždycky jsem mu říkala, že dokáže cokoliv na světě, když bude opravdu chtít a teď si říkám, jaká jsem kráva. Chtěla jsem jen, ať si věří a je ambiciózní. Teď, když z toho začnu couvat, bude mít v hlavě dobrej guláš.
On na ty kreativní a sedavé činnosti není, navíc mu to už vůbec nejde a tím pádem ani nebaví. Jeho 4,5 letej sourozenec má hezčí výtvory z keramiky a kresbu maj tak na stejný úrovni. A to není nějak umělecky nadanej, že by byl napřed.
@Dollorres musí to být hodně těžký u třech děti s dyspraxii. Já bych ho asi podporovala i dal. Ty úrazy bohužel k tomu asi patří no.
To riziko tam je vždy, Ale u těch kontaktních sportu vždy vyšší. Ale chápu, že je to těžké a do obalu ho těžko ďáš.
@kocourGarfield No právě. Navíc na jednu stranu, všichni experti ti řeknou ať rozvíjíš hrubou motoriku, že to je klíč. Ať je hodně v lese, v písku, ve vodě. Ať hodně běhá v terénu, leze atd. A na druhou stranu tohle všechno vede k těm úrazům.
Předpokládám, že kroužky se asi nemyslí, tak je nebudu zmiňovat. 8letý letos už začal jezdit s kamarády po škole domu do vedlejší čtvrti. Jinak chodí sám nebo se sourozenci (jeden mladší, jeden starší), do parku před domem, tam má dost kamarádů ze školky, kteří také už většinou chodí sami. Přes zimu moc nechodí, ale jak je delší dobu světlo, tak jde do parku tak 2× týdně (měl ještě družinu a s tou byl venku denně).
Doma čte (téměř denně, pokud je čas), vybarvuje omalovánky pro dospělé nebo něco kreslí, s bráchou staví Lego, hrají spolu karty nebo nějakou deskovku, to teda spíš přes zimu.
9 let, jezdí sám na tréninky, s kamarády po sídlišti, když nemá sport tak každý den kámoš u nás, nebo u něj. Občas mu vrátím i šestiletou na ven. Chodí sami do obchodu, do KFC. Doma sám obvykle hraje PS 4 nebo čumí do mobilu. Proto má hodně aktivit mimo. S náma se moc nebaví, víkendy jsou oříšek. Když není zápas tak je to těžké, dětské akce co chtějí ségry on nechce. Občas se musi přizpůsobit, někdy ho nechám, občas ho někam vezmou rodiče kamarádů, někdy jede za tchýni, někdy program podle nej. Kino, fotbal, skákací centrum…
@Dollorres píše: Více
Ono to chce trochu zmírnit- nemáte v Praze něco takovéM?
https://www.bavimesesportem.cz/
tady ve Východních Čechách je to spolek který dělá mimo jiné i sportovní příměstké tábory ale vše v klidu - nemají tedy tábory celotýdenní.. a dělají i kroužky za základkách či MŠ- není to tak náročné řekla bych. ROzvíjí se všeobecná pohybová aktivita.
Holky a když je máte v tomhle věku venku, tak ještě tam jsou děti bez mobilů, jakože ne ty vaše, ale celkově, jestli to tam ještě neskončí koukáním do telefonu na lavičce a běhají, hrajou si, sportujou? ![]()
@Anonymní píše: Více
Záleží na partě dětí. Spolužáci staršího syna (4.trida) to takhle už bohužel dělali, sedli v parku s mobilem.
Děti, které ty naše znají ze školky (povětšinou ale ve věku mladšího syna, třetí třída, tzn. 8-9let) mobily nemají nebo mají a do parku je nenosí. Byli jsme malá školka a rodiče bydlí v bezprostředním okolí, takže v případě potřeby si pro děti radši dojdeme a jsme rádi, že ty mobily netahají. Naši kluci mi kolikrát řekli, že si mobil nechtějí brát, ani klíče, protože jim překážejí při hře. Radši pak zazvoní na sousedku, která klíče od našeho bytu má, když nejsme doma.
@ludmilaadamkova píše: Více
Mají i příměšťáky od školy, kam je přihlášenej, ale to nedá. Časově to vychází, že ještě bude mít sádru. Tak holt příští rok.
Jinak jo, taky bych i něco takového našla. Nebo opět aktivity od školy. Budeme to muset hodně přehodnotit. Jen to bude těžký mu to vysvětlit.
@Anonymní píše: Více
Ano v tomhle věku byly děti venku bez mobilu, blbnuli na hřišti. A dost často mi jde ven bez mobilu i teď ve 13.
@Dollorres píše: Více
Zkus se podívat na neurovyvojovou terapii, to by ho v budoucnu mohlo podsunout dál, aby byl obratnější ![]()
Klidně napis SZ úplně to tu veřejně nechci probírat, jak to mohlo nám