Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Pokud jsi mladičká, tak bych spíš počkala. Nicméně začala jsem studovat VŠ, když byl staršímu rok a něco, navíc jsem zrovna otěhotněla podruhé, budu tedy o rok prodlužovat. Zvládnout se to určitě dá, naopak čím menší děti, tím to jde lépe, teď s dvouleťákem a čtyřletým je to už horší. Dokud jsem kojila, jezdila jsem jen na zkoušky, to bylo také těžší, se opravdu vše učit doma, na zkoušku jsme jela s manželem, byl mezi tím venku s dětmi a já mohla nakojit, jak bylo potřeba. Zapsala jsem si ale méně zkoušek, ty zbylé jsem dodělávala pak. Nutno tedy dodat, že do školy to mám 2,5 hodiny cesty, takže i cesta na otočku je na půl dne, to je také trochu komplikace. Navíc pokud jsi na mateřské, můžeš studovat déle, aniž bys platila poplatek. Všechno má svá pro a proti. Jinak hlídání prakticky nemáme, takže pokud jsem byla ve škole, hlídal manžel.
Určitě bych nepočítala s prarodiči, nemám tohle moc ráda, děti si mají vychovávat jejich rodiče. Jako samozřejmě občas pohlídat je OK, jen a´t si prarodiče užijí s vnoučátky, ale ti rozhodně nemají vychovávat, jen si společně užívat. Společné bydlení bych nesnesla vůbec ať už se svými rodiči nebo ne, časem to v 99% přestane dělat dobrotu a pak se všichni diví.
@reinkarnace píše:
tak to neznáš měmoc si to užívám, udržuje mě to v psychické i intelektuální kondici, od dětí si ve škole odpočinu a pak se na ně o to víc těším…mám s nimi i větší trpělivost a tak nějak si to mateřství víc užívám
To potvrzuji, jsem doma prakticky 4 roky a věnovat se celou dobu jen dětem, tak už se můj slovník i hlava omezí na hají, hačí a přebalit. Jsem ráda, když můžu do školy, oddychnu si na chvíli od dětí, musím začít přemýšlet, dostanu se mezi lidi, co nemluví jen o plenách, navíc máme skvělou partu (mimochodem skládající se z maminek na mateřské
)
@ynax píše:
@Addida tak zvládnout se to dá o tom žádná, ale nezlob se na mě - ještě jste nezačali a už vše házíš na rodiče - bydlení máte u rodičů, pomoc byste měli od rodičů... je potřeba si ujasnit, jak jste na tom finančně. Předpokládám, že rodičům platíte část energií, taky z něčeho musíte žít - jídlo, oblečení. Dítě také něco stojí. Jedna věc je, chtít mimino a druhá je postarat se kompletně o něj, resp. o celou rodinu. Takže být tebou neřeším, chci x nechci, ale zda na to mám jak finančně, tak fyzicky. Ono to není jen o chlubení se s kočárkem, ale o tom, že potřebuješ se do noci učit a míst toho nosíš uřvané mimino, nebo potřebuješ psát diplomku a jako na potvoru ten dvouletý prcek dostane horečky a ty jsi unavená a nevyspalá
Přesně tak, souhlasím. Bydlení svoje nemají, finance předpokládám, že taky nemají, škola taky není hotová. Hlavně mít všechno hned, žádný kompromisy, at se omezují ostatní (rodiče). Život je o prioritách, o kompromisu, já zde žádný nevidím.
Zakladatelko, to se nedá plánovat, ty pořád operuješ s ideální situací. Ale nikdo neví, jaký budeš mít těhotenství, můžeš ho mít rizikový, a nikdo neví, jaké budeš mít dítě, může být náročné/nemocné. A na rodiče se taky spoléhat nemůžeš, mohou onemocnět, cokoliv.
Ty nechceš být stará matka, ale chceš dítě, tak to chce dospělý přístup, osamostatni se. A proč si to komplikuješ, užij si studium, jako bezdětná si můžeš zapsat semináře, jaké chceš, na praxi můžeš taky, kam budeš chtít, nebudeš muset brát ohled na dítě.
A rodičovství si pak taky užiješ bez stresu…
Zalezi na diteti, ja nastesti VS uz mam, ale planovala jsem kurz a castecne pracovat, ale mame drazdive mimco od mala, ted uz teda lepsi, ale neudelam nic. Max stiham sprchu, uvarit rychle, vyluxniut, nadobi, nekdy ani to ne. Navic nespi (bude se hodka max hodka a pul a pres den 2× 30 min) a vraci se obdobi bojkot kocarku i nositka. Je to na palici. Snad az bude vetsi. Ted 6,5 mesice. Radim pockat a zacit treba skolu az uvidis jak budes zvladat.
Ahojky. Ja otehotnela ve tretaku, bc. jsem dodelala s pupikem, dostala se na mgr. a na rok jsem prerusila. Dobre jsem udelala, prvni mesice vubec nebyly snadny, mala hodne brecela, nedovedu si predstavit, ze bych se do toho jeste ucila. V zari jdu teda do prvaku na mgr., babicky uz se tesi na hlidani, tak doufam, ze to zvladnu. Statnice bych chtela znovu delat s pupikem, aby od sebe deti byly o 3 roky…tak snad to vyjde ![]()
@reinkarnace píše:to je zas názor…copak po porodu je ženská už pouze matkou?
Po porodu se matka zavře doma a bude chodit v teplackach a koukat na Ulici ![]()
Taky mě škola udržovala v bdělém stavu a donutila mě zapojit mozek, nejsem rok ve škole a mam pocit, ze uz mi odumřel. ![]()
@reinkarnace názor je ten, že bych se nechtěla okrádat zbytečně o čas na miminko
@EmmaAnna píše:
@reinkarnace názor je ten, že bych se nechtěla okrádat zbytečně o čas na miminko
Ale tak miminko není vzhůru 24 hodin denně, některé ze začátku tedy ano (také jsem měla takového jedince), ale to netrvá dlouho. Přece každá matka potřebuje také nějaký čas pro sebe a jak ho tráví, je každého věc - někdo si jde zaběhat, někdo napustí vanu, někdo koukne na film a jiná zasedne ke knihám, ať už beletrie nebo skripta. ![]()
@EmmaAnna píše:
však to je názor jak noha ![]()
@EmmaAnna píše:
To je fakt názor, jak píše @ixule, přece to mimino není celý den vzhůru a čas kdy spí na něj nemusím koukat.
@Addida píše:
Právě jsem si říkala, že by bylo blbý dostudovat a hned jít na mateřskou a pak za tři roky hledat práci, že to bude těžší. A když už si práci najdu tak tam budu muset nějakou dobu vydržet. Nikdo mě asi nezaměstná s tím, že do roka odejdu zas na mateřskou.
Mě by se právě líbilo dodělat bc, otěhotnět, porodit, studovat mgr a po třech letech už bych měla odrostlejěí dítě ve školce a nic by nebránilo nástupu do práceAle tak představy se práve většinou od reality dost liší. Příjde mi, že prostě kariéra a dítě dohromady nejde a to je škoda.
Hele ja to treba pojala tak, ze do 30ti rodim, po třicítce,,buduju" kariéru. Během materske dělám školu. Stejne z te prace na dlouho vypadnes. To si radši v klidu uziju deti, a potom az budou větší si uziju praci. V te stravime stejne minimálně dalších 30 let tak o co jde ![]()
@reinkarnace @Balatonek hele, pokud bych mohla počkat rok, než dodělám školu (zakladatelka může být klidně ten druhý rok VŠ už těhotná), tak prostě já bych si na to miminko počkala.
Nechtěla bych se věnovat během mateřské studiu, protože jednak nikdy nevíš, jestli bude miminko v pohodě (některé vyžaduje víc času, pláče, koliky, prdíky…) a jednak mi připadá ZBYTEČNÉ snažit se dělat dvě tak náročné věci najednou a dělit svoji pozornost, byl by to pro mě stres
@ixule píše:
Ale tak miminko není vzhůru 24 hodin denně, některé ze začátku tedy ano (také jsem měla takového jedince), ale to netrvá dlouho. Přece každá matka potřebuje také nějaký čas pro sebe a jak ho tráví, je každého věc - někdo si jde zaběhat, někdo napustí vanu, někdo koukne na film a jiná zasedne ke knihám, ať už beletrie nebo skripta.
Ty brdo, tak tohle bylo pro me sci-fi. Doted nemam cas pro sebe a to mam temer dvoulety. Max dojit si ma zachod, ostrihat nehty (ve spanku), uvarim kafe a vypiju pulku a budi se ![]()
@Balatonek píše:
To je fakt názor, jak píše @ixule, přece to mimino není celý den vzhůru a čas kdy spí na něj nemusím koukat.
A kdy spi?
jak ktery. Mne spalo dost nepravidelne. 10 minut, pak vzhuru, pak 15 minut, pak zas 20 minut vzhuru… ![]()
Jo a holky, miluju knizky, cetla jsem celkem dost, rada. Co mam dite, nehrozi, knizku jsem nemela v ruce. Neni kdy
ale je super, kdyz si zenska cas na sebe najde, melo by to tak byt.