Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Na to davani na brisko jsou ruzne teorie. Ja jsem davala na chvili hned po navratu z porodnice a stejne druhy syn ve 3 mesicich nepasl. Ma jeste spoustu casu. Ty 3 tydny jsou pro male mimco dlouha doba. Na trimesicni prohlidce to doktorka zkontroluje, jestli pase spravne. Musi se dobre opirat o lokty, neprohybat atd. Davejte na brisko, noste na tygra a uvidi se.
@Anonymní píše:
Ahoj. Dcera ma 2 mesice a 10 dni. Musim přiznat, ze jsem otáčení na brisko lehce zanedbala a zacala ji pokládat az od 2 mesicu. (Dle doktorky, ktera mi rekla, ze staci od 2 mesicu, ze ji nemam trapit). Obcas jsem ji teda na brisko pokládala i od narozeni, ale ne porad, jen obcas, jak jsem si vzpomnela, jakou mela naladu, apod. Poradne jsem zacala tedy minuly tyden alespon 2-3× denne, na 2-5 minut. Byly dny, kdy krasne hlavičku zvedala, udržela ve vzduchu a i otáčela a prohlizela si vse kolem, ale jsou i dny, kdy ji to proste nejde, snazi se, a nic a po chvili zacne fňukat. Jsem z toho smutna, protoze treba vidim, ze kamaradka ma dceru, ktera ve 3 mesicich uz hlavičku sama udrzi (jeji porodni vaha ve 38+3 3,5 kilo).
Moje dcera mela porodni vahu 2,8kg a narozena byla ve 39 tt. Je drobna porad a ve 2 mesicich ma cca 4,4 kila.
Mam zacit resit nejake cviceni nebo neco?
Druha kamaradka mi zase trvrdi, jak davala syna od narozeni apod, ze jsem to mela delat taky a ted mam davat klidne i 5× za den.
Tak ja jsem zmatena. Nerada aby moje dcera byla treba lezak do pul roku.
Vůbec se tím nestresuj. Mám doma skoro 3 měsíční a taky nějak extra nepase. A dávám jí na břicho taky, jak si vzpomenu. Včera jsem si třeba nevzpomněla
ale já mám už druhé dítě a tak to tolik neřeším. Hod se do klidu, dávné ji 2-3* denně na bříško na chvíli. Ona se to naučí. Každé dítě není dle tabulek. Uvidíš, že se ještě hodně krát s kamarádkou rozejdete v tom, co vaše děti umí nebo neumí. To bude chůze, mluvení, nočník. Každý to má jinak. Někdo dříve, jiný později. Nehled na to vůbec. Naučí se to všechny. A přeci ty sama víš, že ti jde něco líp a něco hůř. Děti to mají stejně
![]()
A btw to bys chtěla opravdu hodne od 2 m Mimi. Má ještě fuuuuuuuuru času. A rozdíl ve vahách při narození je také znát. Netlač na ní, je to opravdu ješte malé mimi.
Dcera byla ráda na bříšku od narození, syn to nesnášel. Když jsem ho otočila na bříško, spustil hrozný řev. Takže na něm do svých 4 měsíců byl výjimečně. Přesto zvedal hlavičku už na kontrole v šestinedělí. Ani jsem nevěděla, že to umí, doktorka ho položila na bříško a vytáhl se jak želva. Doma by spustil hysterák Dej mimču čas, některým to prostě dýl trvá.
Nesrovnavej, cim driv se to naucis, tim lip
A jak uz je psano, ono jsou na to taky ruzne teorie, nekdo to davani na brisko ani nedoporucuje. Urcite to neprehanej, co ti pomuze, kdyz ji najednou presilis? Si predstav, ze je nejaky pohyb/poloha, kterou jsi nikdy nedelala, a najednou te v ni nekdo bude nutit byt x-krat denne…to same je pro to mimco. Radeji posttupne. Deti se vyvijeji ruzne…mimochodem, muj prvni syn byl „lezak“ jeste v 9 mesicich (pod dozorem fyzio, mel par problemu) a tak v roce a pul bys to uz nepoznala
V 6 mesicich se dost deti tak akorat prekuluje, nevim, jestli nemas trochu velke oci.
Je ještě strašně moc času, proč se stresujes?? Děti mají zvednout hlavicku do 4 měsíců. A jestli už zvedá, jen občas nemá náladu, no a co? Nedavej ji na 2-5 minut, to je hrozne dlouha doba, kdyz je takhle na začátku, ale klidne i 5× denně, ale fakt jen na chvilinku. Tim zvedáním se unaví, pro takhle malé mimi je to fakt hodně náročné
Raději častokrát na chviličku než párkrát na dlouho. Doporucuju i knížku Rozvijej se děťátko, je tam ta hrubá motorika krásně popsana, jak to má jít za sebou a je k tomu i tabulka, kdy asi co děti dělají.
Nesrovnávat, nebo se zbláznis.
Má ještě kupu času, dcera v téhle době taky moc nevydržela a plakala. Raději dávej častokrát a na chvilinku, ale za to to bude dělat správně. Než abys ji nutila dlouho, a ona to dělala špatně.
Já hodně zapomínala dávat na bříško a hodně často jsem ji nosila. Ve 3 měsících se mi začala přetáčet na bříško sama, od půl roku leze po všech 4, od sedmého měsíce lítá i kolem nábytku a sedí. Takže to, že jsem nedávala moc často, nemělo vliv. Opožděná není, vždy je lehce napřed, když se mě doktorka ptá. Na 10 měsíční kontrole se ptala, jestli už se u nábytku staví. Takže nestresuj, každé dítě je jiné a hlavně nesrovnávat, jen tě to rozhodí.
Ono se to rychle změní, malého jsem dávala na bříško tak 2krát denně do dvou měsíců a vůbec mu to nešlo, potom jsem začala častěji, ale on tam prostě nechtěl být a brečel. Změnilo se nám to těsně před 3měsícem, najednou přestal na bříšku brečet a chtěl tam být, teď už docela hezky pase, každým dnem se to lepší a kolikrát nechce být na zádech, ale na bříšku a to máme 3měsíce a 2dny. Pomohlo mu že jsem ho dávala nahého na přebalovák pást a srovnala jsem ruce do pravého úhlu a hodně jsem si ho dávala na sebe na bříško. Změna přijde doopravdy ze dne na den, já jsem před třemi týdny byla taky na prášky že ještě nepase😂
Maminky, také bych vas poprosila o rady. Synovi jsou 3 měsíce a za pár dní dva týdny a nezveda hlavičku. Na bříško jsem ho nedávala hned od narození, do dvou měsíců skoro neustále plakal, bojovali jsme s prdiky, na bříšku strašně brečel, brecel prostě celý dny. Od konce 2 měsíce jsem ho začala dávat, třeba 2× denne dle rady doktorky. Teď na bříšku leží, občas pláče, občas ne, hlavičku má na stranu a cuca si ruku. Snažím se mu ručičky rovnat, ale buď je má zaťaté nebo je dá hned zase do strany. Když si ho dám na svoje břicho, dělá to samé. Doktorka nás poslala za fyzio, už dva týdny se snažím domluvit, mají dovolenou. Bojím se cvičení, slyšela jsem, že u vojtovky děti strašně brečí
Nemáte ještě nějaký nápad, co s tím?
@Rozinka24 píše:
Maminky, také bych vas poprosila o rady. Synovi jsou 3 měsíce a za pár dní dva týdny a nezveda hlavičku. Na bříško jsem ho nedávala hned od narození, do dvou měsíců skoro neustále plakal, bojovali jsme s prdiky, na bříšku strašně brečel, brecel prostě celý dny. Od konce 2 měsíce jsem ho začala dávat, třeba 2× denne dle rady doktorky. Teď na bříšku leží, občas pláče, občas ne, hlavičku má na stranu a cuca si ruku. Snažím se mu ručičky rovnat, ale buď je má zaťaté nebo je dá hned zase do strany. Když si ho dám na svoje břicho, dělá to samé. Doktorka nás poslala za fyzio, už dva týdny se snažím domluvit, mají dovolenou. Bojím se cvičení, slyšela jsem, že u vojtovky děti strašně brečíNemáte ještě nějaký nápad, co s tím?
Davejte ho na brisko casteji. Treba 5 denne, ale jen na chvilku. Noste na tygrika. Na brisko do kocarku, at kouka ven. Vojtovky se vubec nebojte. Syn taky ve 3 mesicich nepast a stacilo tyden cvicit a uz pasl, po mesici se pretacel na brisko a po 2 mesicich jsme s vojtovkou skoncili, protoze predbehl vrstevniky. Hrozne to ty deti nastartuje ve vyvoji. Chodila jsem i se starsim synem kvuli jinemu problemu. Na rehabilitace jsem se tesila, hodne si tam s detmi hrali. Deti holt breci. Kdyz ted synovi cistim zuby, tak rve snad hur nez pri te vojtovce
.
Ahoj. Dcera ma 2 mesice a 10 dni. Musim přiznat, ze jsem otáčení na brisko lehce zanedbala a zacala ji pokládat az od 2 mesicu. (Dle doktorky, ktera mi rekla, ze staci od 2 mesicu, ze ji nemam trapit). Obcas jsem ji teda na brisko pokládala i od narozeni, ale ne porad, jen obcas, jak jsem si vzpomnela, jakou mela naladu, apod. Poradne jsem zacala tedy minuly tyden alespon 2-3× denne, na 2-5 minut. Byly dny, kdy krasne hlavičku zvedala, udržela ve vzduchu a i otáčela a prohlizela si vse kolem, ale jsou i dny, kdy ji to proste nejde, snazi se, a nic a po chvili zacne fňukat. Jsem z toho smutna, protoze treba vidim, ze kamaradka ma dceru, ktera ve 3 mesicich uz hlavičku sama udrzi (jeji porodni vaha ve 38+3 3,5 kilo).
Moje dcera mela porodni vahu 2,8kg a narozena byla ve 39 tt. Je drobna porad a ve 2 mesicich ma cca 4,4 kila.
Mam zacit resit nejake cviceni nebo neco?
Druha kamaradka mi zase trvrdi, jak davala syna od narozeni apod, ze jsem to mela delat taky a ted mam davat klidne i 5× za den.
Tak ja jsem zmatena. Nerada aby moje dcera byla treba lezak do pul roku.