Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@vejilka píše:
Ahoj holky, jak u vás funguje režim na spaní? Máte rituály, spí děti sami, nebo musíte uspávat. Můj syn byl od narození zlaté dítě. Nepamatuji si, že by chodil spát někdy v 22.00. V osm ležel a usínal SÁM. Od dvou let, co nespí v postýlce je to katastrofaJsou mu tři. Pravda, jak je léto, tak je déle venku na zahradě. Ale, třeba dneska nešel spát po obědě, vstával v 7.00. Po obědě neusnul a já mu dávám čas tak do 14.00 a pak ho nechám být. Pravda je, že nesmíme ten den nikam autem, jinak usne a zas jde spát pozdě, i když si zdrimne na půl hodky. Kolikrát se postesti, že usne už po 19.00 a spí do rána. Ale poslední dobou usne až kolem 22.00, teď třeba ještě vůbec nespí.
Tatínek ho naučil tak, že si k němu lehne a uspává ho 45 minut. Problém je, že to pak vyžaduje po mě. Mě to prostě vadí, uspávat takovou dobu, vadí mi i, že chodí takhle pozdě. Ve školce u něj přeci učitelka ležet taky nebude. Přečtu mu třeba pohádku, ale za chvilku začne lítat po baráku, blbnout… Vůbec nevím, jak ho to naučit. Jak máte spaní vyřešené vy? Uspáváte takhle dlouho? Nějaké rady a tipy?
![]()
Kamarádka má hodně režimové dítě a třeba se vůbec nikde nemohla zdržet. Už v šest kňoural únavou a musela v létě domů. Teď už se mu to naštěstí posunulo, ale já jsem ráda, když můžeme být teď za světla déle venku a spát jde mezi 8. a 9.
A když v pět vytuhne v autě cestou z výletu, tak si o osmé v posteli můžu nechat zdát. Takže to přizpůsobujeme situaci. Režim je možná dobrý u mimina nebo u lidí, co dřepí doma a v sedm prostě chodí spát. My jsme aktivnější a dítě mi v sedm chodilo spát jako kojenec ![]()
@vejilka nečetla jsem diskuzi, ale večer uspáváme 3,5r taky tak, že u něj ležíme, někdy povídáme pohádku. Dlouho to bylo tak, že jsme se ho snažili udržet na posteli (jinak metal kozelce a houpal se na lustru). Ano, trvá to 30-45, zvlášť, když přes den spí. (Ale dokáže vytuhnout i za 5min). Je to celkem opruz, ale prostě chodí spát v 8 a do devíti spí z 90%, takže nám se to vyplatí, že od devíti je klid.
Ve školce prý spí úplně v pohodě. Dokonce prý usíná mezi prvními. Nikdo s ním neleží, nelítá jak blázen.