Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tak tvoje šance získat dítě do své péče velmi závisí od toho, co ty nechceš rozvádět do detailu
navíc to dítě má dva biologické rodiče, takže aby byla svěřena do péče někomu jinému, tak by se muselo ukázat, že o dítě ani jeden z rodičů nejeví zájem a není schopen se o něj postarat.
jinak tedy co máš dělat - pokud je situace pro dítě životu nebezpečná či dochází k jeho týrání či zanedbávání, tak já bych (když je to v rodině) kontaktovatla matku a otce dítěte a oznámila jim, že jestli se situace nezlepší, oznámím situaci na sociálce, případně (pokud prochází obtížnou životní situací) bych jim nabídla svoji pomoc (i když - kdo se bude o dítě starat, když vy oba pracujete?). pokud by se situace nezlepšila, ohlásila bych to na sociálce.
Příspěvek upraven 01.06.14 v 18:38
Tak tu sociálku zavolej, když seš si tak jistá, že je holčička zanedbávaná..jako pokud jen přijdeš někam, a řekneš že chceš do péče dítě, které žije s vlastní matkou, tak nepochodíš..a možná by bylo fajn to rozvést, o co jde..a jak seš si tak jistá, jak to tam je. ![]()
Pokud by s tím matka souhlasila, neměl by to být problém. Na OSPODu poradí, co a kam podat. Pokud matka nesouhlasí, ale situace u ní doma je taková, že by bylo dítě okamžitě odebráno, je třeba to řešit s OSPODem, ten by v takovém případě mohl podat návrh na předběžné svěření sestry do vaší péče. A pak by se to řešilo dál (jestli byste byli pěstouni nebo jaký druh péče).
@sagina Tak s tátou by problém nebyl on by byl určitě šťastný, kdybych ji mohla mít (má velké finanční problémy a dělá od rána do večera) neznamená to, že by ji nechtěl, ale že z časových důvodů není schopen ji vodit do školky atd.. a co se týče macechy, tak ta se chytla ožralů a chlastá.. nevaří, nepere..
@Anonymní píše:
@sagina Tak s tátou by problém nebyl on by byl určitě šťastný, kdybych ji mohla mít (má velké finanční problémy a dělá od rána do večera) neznamená to, že by ji nechtěl, ale že z časových důvodů není schopen ji vodit do školky atd.. a co se týče macechy, tak ta se chytla ožralů a chlastá.. nevaří, nepere..
držím palce v každém případě je málo lidí jako ty ![]()
@ka2ka ještě nevím jak to provedu, nejdřív se chci s macechou domluvit po dobrém a pokud to nepůjde, tak bohužel budu muset přikročit k tvrdšímu řešení.. hlavně jsem chtěla vědět zda mám vůbec nějakou šanci.
Pokud je situace u malé tak děsná, aby to byla na odebrání a vyloženě to dítě ohrožuje, tak se upřimně divím, že vůbec čekáš
a to bez ohledu na to, komu to dítě pak třeba svěří, zda tobě nebo babičce dítěte anebo někomu dalšímu z rodiny např. anebo že ji tam vůbec vlastní otec nechá
jestli je to fakt tak děsný, tak to je pro něj ta práce tak důležitá, že si nedokáže upravit pracovní dobu jako stovky a tisíce jiných samoživitelů?
pokud je však výchovné prostředí „pouze nevhodné“, tak pochybuju, že ji sociálka dá tobě, navíc která jsi 100 km daleko. spíš bude nad rodinou dohlížet.
důvody neuvádíš, ale je třeba si uvědmot, že odebrání dítěte z rodiny je velmi krajní řešení a že pro to musí být extra důvod.
@El-Brno definovala bych to, že je zanedbávaná. Táta odešel od nich dnes, takže nečekám, ale rovnou uvažuji o možnostech. Je to komplikovaná situace, táta možná odešel jen demonstrativně na pár dní, nevím co se mu odehrává v hlavě. Dnes malá ode mě odjela a když jsem viděla, jak plače při odjezdu…táta se zapletl s nesprávnými lidmi a žádnou pracovní dobu nemá, jelikož dělá neofico..nechci to tu rozpatlávat, protože by vše uvedení na pravou míru bylo na dlouho, ale děkuju za reakci.
@Anonymní píše:
@El-Brno definovala bych to, že je zanedbávaná. Táta odešel od nich dnes, takže nečekám, ale rovnou uvažuji o možnostech. Je to komplikovaná situace, táta možná odešel jen demonstrativně na pár dní, nevím co se mu odehrává v hlavě. Dnes malá ode mě odjela a když jsem viděla, jak plače při odjezdu…táta se zapletl s nesprávnými lidmi a žádnou pracovní dobu nemá, jelikož dělá neofico..nechci to tu rozpatlávat, protože by vše uvedení na pravou míru bylo na dlouho, ale děkuju za reakci.
tak to pochybuju, že by znamenalo okamžité odebrání od matky a dání do výchovy hodně vzdálenému příbuznému, se kterým se vídá minimálně a svěření do jeho péče by fakticky znamenalo zamezení styku s matkou (kvůli vzdálenosti). max. dohled nad rodinou.
A předpokládáš teda, že matka je nebo by byla proti? Táta je s macechou ženatý?
@El-Brno dobře i dohled nad rodinou by byl řešení, jak už jsem psala: sejdu se s macechou a zkusim se s ní domluvit, pokud nebude chtít, budu to muset oznámit a uvidím, jak to oni vyhodnotí. Já jen nevěděla co mám dělat, nikoho takového neznám. Potřebovala jsem nějaké vaše názory, abych si to srovnala a jednala.
@Lomikára nebyli manželé…já momentálně netušim, jak se k tomu postaví. Ona než potkala mého tátu, tak byla problémová, ale srovnala se…bohužel po 15ti letech začíná blbnout znovu a během pár týdnů se hrozně změnila, nevím co teď od ní můžu čekat.
No tak to zítra ohlas na tu sociálku, na co čekáš. Oni už to nějak vyřeší.
Dobrý den, potřebuji se zeptat jestli je nějaká šance dostat svoji 5ti letou nevlastní sestru do mé péče… Stručně popíšu situaci: mám nevlastní sestru od které bydlím cca 100km, několikrát do roka si ji bereme s přítelem na prázdniny od 3 let jejího věku. Posledních pár týdnů začala její máma na ní kašlat. Nemá smysl to rozvádět do detailu, ale kdybych momentálně zavolala sociálku, tak by si ji odvezli. Náš společný otec od macechy teď odešel a já vím, že malá se bude v bytě plácat a nikdo si ji nevšimne a ne jenom to. Mám před svatbou, máme zázemí, oba zaměstnání..je nějaká šance, že bych ji mohla mít u sebe? Co mám pro to udělat?