Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj. Mám rok a půl starého syna. Přestali sme před 14dny kojit ze zdravotních důvodů. Ale od té doby začal kousat až mám modřiny
a štípat- to převážně do krku a obličeje.. Nemáte některá podobné zkušenosti? Přejde to?
MM sem nahradila klasickým mlékem (kozí /kravské i alternativní). Nějak si nevím rady, jak šetrně ho to odnaučit
To děti zkouší, většina dětí to dělá. Tak jim přece musíme dát najevo, že to bolí, že se to nedělá. A to už je na vás jak - doporučuje se domluva, odstrčení, demonstrace na panence, někdo i plácnutí přes kousající pusu.......Já jsem jednoduše děcku střelila facku, nejsem bijec, nebylo to nic plánovaného - jen akce reakce, kousanec mě zaskočil, nečekaně to zabolelo, ruka mi vystřelila, tak syn chytnul a pochopil, že toto dělat mamince nebude a už jsme to řešit nemuseli. Ověřený postup jsem opakovala u mladších ![]()
V klidu, at se nelekne, jemne oplatit. Zjisti, ze to boli, vysvetlit a je to. Oni to berou jako skadleni a nechapou zatim, ze to druheho boli.
Je otázka proč kouše. Mám 2 děti. Zkusili to oba. Prvnímu jsme to vysvětlili, protože to jen zkusil. S mladším to bylo horší. My za sebou máme víc jak 2 roky kousání. U něj to byl nástroj komunikace. Bohužel jsem to pochopila později. Taky jsem byla plná modřin. U nás bylo nejhorší oplácení, kdy bral, že to je v pohodě, když to děláme i my. Pomohlo to, že vyzrál a nabídli jsme mu jiný způsob komunikace a postupně jsme to prakticky vymýtili. Kousal, když na sebe chtěl upozornit, kdyz nezvládal emoce. Teď mu jsou 4 roky a kouše jen když už vše ostatní selže - v afektu, když mu ostatní metody nevyšly. Ale to je tak jednou za měsíc, což už jde.
Mam podobne starou dcerku a taky ted zkousi, co muze. Tahala za vlasy a smala se tomu, stipala, kousala. Vysvetlovat a zlobit se na ni, nebo ji dat na zadek nepomahalo - akorat nahodila rev a za deset minut uz to delala znova. Jedine co na ni plati je, kdyz ji to ihned oplatim. Stipne me, sup a uz ma stipanec ode me. Vzdycky hodi hrozne prekvapeny vyraz, ze to boli, ale treba s tahanim vlasu a stipanim uz uplne prestala.
v ramci hry me obcas kousne, ale uz taky vi, ze to nema delat. ![]()
@Hanncaa píše:
Ahoj. Mám rok a půl starého syna. Přestali sme před 14dny kojit ze zdravotních důvodů. Ale od té doby začal kousat až mám modřinya štípat- to převážně do krku a obličeje.. Nemáte některá podobné zkušenosti? Přejde to?
MM sem nahradila klasickým mlékem (kozí /kravské i alternativní). Nějak si nevím rady, jak šetrně ho to odnaučit
Mam, u nas pomohlo az kousnout/stipnout parkrat zpatky. Prestalo to pak velmi rychle.
No tuším, že je to jeho způsob komunikace.. Když mu něco nepodam, reknu nejdeme ven dělám ti nejprve jídlo. Tak. Kousne nebo když je unavený a nejde mu to. Hned usnout.. Zkoušela sem štípání opacet, ale nefunguje, zkoušela sem u placenou, ale taky nic.. Proto sem ráda za vaše zkušenosti a názory
Syn 19m a šíleně kouše, tak cca od jeho 12m. Absolutně nevím, co s ním. Teď jsme na chatě s přáteli a syn neustále se zakusuje do 3letého kluka. Ostatní taky občas klidně kousne, ale na toho kluka útočí pořád … Když jsme doma, zakousne se do ségry, 11 let, občas do mne. Je bit, kousnut, občas dostane i facku, když se zakousne pořádně - akce, reakce… Je to šílený a netuším, jak vysvětlit. Mám strach, že čím víc mu to oplácíme, tím víc kouše
..
@lucije28 píše:
Syn 19m a šíleně kouše, tak cca od jeho 12m. Absolutně nevím, co s ním. Teď jsme na chatě s přáteli a syn neustále se zakusuje do 3letého kluka. Ostatní taky občas klidně kousne, ale na toho kluka útočí pořád … Když jsme doma, zakousne se do ségry, 11 let, občas do mne. Je bit, kousnut, občas dostane i facku, když se zakousne pořádně - akce, reakce… Je to šílený a netuším, jak vysvětlit. Mám strach, že čím víc mu to oplácíme, tím víc kouše..
V tom případě jen hlídat, aby nekousal toho 3 letého. Tj. být mu pořád za zadkem - bohužel. Obě mé děti to časem přešlo.
Pokud to nepůjde, neustále hlídat, musíš bohužel z chaty odjet. Jinak asi přátelství s rodiči 3 letého rychle skončí.
Já to řešila jak se psem - každá akce má reakci. Takže když dítě kouslo, šlo okamžitě na zem a odešla jsem. Žádné oplácení, abych mu ukázala, že je to normální styl komunikace. Není. Možná jsem ještě řekla: „NE!“ Než sedělo na zemi a já byla ve vedlejší místnosti. Když přišlo, byla jsem zas milá. Udělalo to max. pětkrát.
@lucije28 jsou mu svá a doufám, že jen plasim. Je w ním těžká spolupráce. Je strašně Švehlova, nemluví, ale rozumí, to zase jo.
Též chvilku kousal, byla to pro něj forma hry, takže jsem ho položila a odešla. Pak jsem mu ukázala, že lepší hra je pusinkování- lechtání na krku. Teď máme problém v tom, že když se vzteká, tak tu agresi obrátí proti sobě a kouše se do prstíku, což je snad ještě horší. Snažím se pracovat s jeho vztekáním (odfukujeme, zadupáváme) ale ještě tak jednou do týdne (hlavně u babičky a dědy) se kousne. ![]()