Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, měla bych jeden dotaz. Přítel má nemanželského syna a my by jsme ho rádi měli na vánoce u nás. Je svěřen matce do péče. Myslím že by stím nesouhlasila ale neptali jsme se ještě. U matky má ještě dva mladší sourozence jemu je 5. Zajímalo by mě jaké s tím máte zkušenosti. Zda kdyby se to dalo soudne zda by jsme měli nějakou šanci ho někdy na vánoce mít. Nebo má právo jen matka? Samozřejmě na syna platí pravidelně beresi ho vždy jak má určeno a když to jde tak i více. Dárky dostává také.
Dík
Ahojky,myslím,že bude nejlepší se nějak v klidu domluvit s jeho biologickou matkou a zdali by i malej by chtěl být na vánoce u vás.Synovec jezdí k otcovi od 25 do 27 prosince a po domluvě na silvestra.
Ahoj, pamatuju si jak jsme u soudu s bývalým manželem řešili kdo bude mít synka(tehdy 1 rok starého) na štědrý den u sebe, já chtěla aby byl pořád se mnou a on aby se to střídalo rok tak a rok tak. Chtěl si to od soudu nechat dát do „papírů“ no a soudkyně mu to rozmlouvala, že je lepší se domluvit, že takhle striktně si to dát napsat není vhodný atd atd. No tak jsme odešli od soudu bez určení jak tobude o vánocích a před vánocema to řešili, já samo chtěla aby byl u mě a on zase u něj, chvíli jsme se dohadovali, pak mi „ustoupil“ že tedy na 24.12. bude u mě a on si ho vezme 25.12. a nechá až do silvestra…no já byla šťastná za ten ŠTĚDRÝ DEN a on na tom „vydělal“ skoro celý týden, takže spokojenost
Děláme to takhle pořád a oboum to vyhovuje ![]()
Jak píšeš jestli právo má jen matka-nemá právo mají oba stejné, ale z vlastní zkušenosti vím, že není nad dohodu, protože když se budete o Štědrý den soudit tak se můžou rozbouřit vztahy a to je spíš na škodu ![]()
malého jsme se neptali ale myslím že by problém nebyl. Je unás rád, a až zas takovou váhu tomu nepřikládá kde bude na vánoce hlavně že dostane dárky od ježiška. Rádi bychom ho měli taky na vánoce třeba po obědě aby si mohli doma taky rozbalit dárky.
U nás v širší rodině se o dítě na štědrý den střídají, jeden rok u táty, druhý u mámy (jinak ho má svěřeného matka do péče) Bylo to součástí jejich dohody, když se rozcházeli, řešili návštěvy ve všední dny, o víkendech, o prázdninách a právě o vánocích…ačkoliv zrovna ty vánoce mi přijdou nejhorší. Zkusila bych se nejdřív nenápadně poptat dítěte, jak by se na to tvářilo. Jestli má doma mladší sourozence, třeba bude chtít být s nimi…druhá věc je, že i když vám řekne, že chce být s vámi, tak může otočit, až zjistí, že je maminka smutná, že s ním nebude… Nevím, no. Nárok určitě máte, ale zkusila bych nejdřív zmapovat terén a pokud by samo dítě nechtělo, tak bych se na to vykašlala…
jakuk píše:
Ahoj holky, měla bych jeden dotaz. Přítel má nemanželského syna a my by jsme ho rádi měli na vánoce u nás. Je svěřen matce do péče. Myslím že by stím nesouhlasila ale neptali jsme se ještě. U matky má ještě dva mladší sourozence jemu je 5. Zajímalo by mě jaké s tím máte zkušenosti. Zda kdyby se to dalo soudne zda by jsme měli nějakou šanci ho někdy na vánoce mít. Nebo má právo jen matka? Samozřejmě na syna platí pravidelně beresi ho vždy jak má určeno a když to jde tak i více. Dárky dostává také.
Dík
ahojky.. hele a vážně je to nutný… já jen z pozice matky, vzít mi někdo dítko zrovna na Vánoce tak by mi bylo fest zle.. přes soudy bych to určitě nehnala a pokud biomatka řekne, že ne.. zkus jí rozumně pochopit a nedělat jí v tohle už tak dost stresovým období zle ![]()
Já bych to nechala na domluvě, ale teda upřímně řečeno, mě kdyby chtěl na vánoce někdo - i když jeho otec odvést dítě, tak bych byla pěkně naštvaná ![]()
eMaminka píše:jakuk píše:ahojky.. hele a vážně je to nutný… já jen z pozice matky, vzít mi někdo dítko zrovna na Vánoce tak by mi bylo fest zle.. přes soudy bych to určitě nehnala a pokud biomatka řekne, že ne.. zkus jí rozumně pochopit a nedělat jí v tohle už tak dost stresovým období zle
Dík
Tak k tomu že matce sembrat dítě je strašné to je ale taky je strašné sebrat dítě otci a to ona přesně udála. Strašně se na něj těšil a když se narodil tak mu řekla že neví zda je jeho (3 roky čekal na DNA) asi jí bylo přednější si užívat než šťastná rodina. Tak nevím proč by neměl mít i otec právo si syna užít i o vánocích. Určitě to nehodláme nějak hrozně hrotit jen mě zajímalo z da má právo ho taky na tento svátek mít.
Takže dík moc na vaše zprávičky.
Zkusila bych dohodu ale jako matka říkám že zrovna na štědrý dne bych děti nedala
Promiň, ale většinu roku je dítě s matkou. Ta se stará, když je nemocné, lítá kolem něj apod. a nepřipadá Ti trochu sobecké ji na Štědrý den vzít dítě k vám, jen proto, že Vy to chcete.
Já jsem také rozvedená, nemám nic proti, aby syn šel k otci 25., ale 24. bude prostě doma, tak jako většinu roku.
Otec si ho jinak také bere, platí.
Já bych možná nechala rozhodnout toho chlapce.. Nakonec třeba by opravdu chtěl k tátovi na Štedrý den ![]()
zase bych to nebrala jako brání dítěte, přece je to jden den v roce, i když významný, ale třeba pro toho chlapce by to byl den, který by tak chtěl
![]()
Já bych ho nechala u maminky a vzala si ho 25.
EDIT: Kor když tam má sourozence.
Tak my máme děti od chlapa i na Vánoce…
ale my máme „maminku“ které to nevadí......
a když tady nebyly,holt byly ještě jedny Vánoce 25.12.
Zkuste se v klidu domluvit…nevím,jaké jsou vztahy,psala jsi že po obědě a večer už by byl doma ne???
Z.
tojo… vy ho neberete jen od mámy ale i od sourozenců.. to, že není svatá.. kdo taky jsme?… Jak tu píšou.. udělejte ježíška 25. … dítko bude nadšené, že bude mít vánoce dva dny, vy matce neublížíte, sami si malýho se stromkem užijete… není třeba dělat na Vánoce zlomyslnosti ![]()
ave píše:
Promiň, ale většinu roku je dítě s matkou. Ta se stará, když je nemocné, lítá kolem něj apod. a nepřipadá Ti trochu sobecké ji na Štědrý den vzít dítě k vám, jen proto, že Vy to chcete.
Já jsem také rozvedená, nemám nic proti, aby syn šel k otci 25., ale 24. bude prostě doma, tak jako většinu roku.
Otec si ho jinak také bere, platí.
promin sobecke mi to neprijde. víc sobecke mi prijde ze od ditěte odehnala tatu ktery ho nadevse miluje jen aby si mohla uzivat s chlapama. a kazdy jeji novi partnej je jeho novi tatinek přitom svého pravého má a dobrého. to je sobecky