Dítě najednou nechce do školky, co s tím?

2073
9.3.11 20:36

Dítě najendou nechce do školky co s tím

Ahoj holky,
nevim si rady.
Syn chodi od zari so skolky - vzdy se tam moc tesim a musim rici, ze pro nej byl trest rici, ze kdyz bude zlobit, ze do skolky nepujde. Rano to bylo tak, ze vletel do tridy a uz si na me ani nevzpomel - jeste jsme si delala legraci, ze vsechny deti zamacknou slzicku a jdou do skolky a u nas je to naopak sny tam vlitne a slzicku zamacknu ja, ze si na me ani nevzpomene. Ted byl pres 14 dni doma kvuli vizore. No a v utery kdyz jsme odhcazela ze skolky tak brecel tak jsme se vratila a rikal, ze jsem mu pozde zamavala. Dneska zase rano brecel a v poledne mi volali, ze si pro nej mam prijit, ze tam breci. Tak jsme ho vzala domu s rekl mi, ze se mu styska (je pravda, ze tam ted nema nejlepsiho kamarada) No a ted resim co tim - po obede ho brat nemohu, nebot maly mi v tu dobu spi a poste se tam nedostanu - ac mi manzel vycita, ze vetsina deti chodi po obede tak ja to proste nezvladnu. Zase ho nedat do skolky nechci nechci, aby di diktoval kdy pujde a dky ne - chci aby si zvkl, ze to je proste jeho povinnost, ze tam proste musi a ne ze tam bude cdhoti jen kdyz chce - je to preci neco jako skola a tam si take nebude moct diktovat… Ale zase nejak nemam silu ho tam davat nasilim - poradite co s tim mam delat. Dat ho tam i kdyz bude brecet? (kdyz bych chodila do prace tak by mi stejne nic jineho nezbylo) nebo ho nechat par dni doma?
Jeste podtku, ze mi sice rekl, ze se mu ve skolce styskalo po me a braskovi, ale jak prisel domu tak sel ven litat s klukama od sousedu a na nas si ani nevzpomel.
Diky moc za vsechny rady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6422
9.3.11 21:04

Myslím, že je ještě trochu malý na to, aby musel mít povinnosti jako ve škole. Asi si uvědomil, že maminka je doma se sourozencem a on tam být nemůže. Po pravdě nechápu, proč neposuneš spánek mladšímu nebo ho nenecháš spát v kočáru a nejdeš pro něj po obědě? Valná většina maminek to zvládá, proč je to u tebe problém? Není o spíš tak, že chceš mít klid od staršího a ten to podvědomě cítí? Mimochodem bych asi nepustila samotné 4 leté dítě ven.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2073
9.3.11 21:12

Ne to neni tak, ze chci mit od starsiho klid - ja jsem vubec nechtela, abyc hodil do skolky - to si prosadil manzel. Ja jsem chtel, aby byl jeste minimalne rok s nami doma.
Problem je, ze skolku mame docela daleko pres 1 km a je pro me docela dost narocne - tam rano dobehnout na 8:00 a zase bezet nazpatek a pak tam zase byt ve 12:00. Delala jsem to tak prvni mesic a byla jsem z toho totalne vyrizena. Bohuzel neni mozne, aby mi tam ditko nekdo vodil a autem (jako to tu dela vetsina) opravdu nechci.
Maleho spanek posunot nemohu - bohuzel. Jsem rada, ze pres den vubec spi. Jeden cas nespal temer vubec, tak jsme rada, ze mi ted od cca 10:00 co cca 12:30 spi. Takze casove je to opravdu nezvladatelne.
Samotneho ho ven nepoustim - ale bydlime tu na konci mesta v obytne zone a je tu 5 rodin se stejne starymi detmi - takze jeto tak ze si hraji spolu venku bud u nekoho na zahrade nebo treba na silnici (upozornuji, ze je slepa a bydli tu jen tri rodiny s detmi) a vzdy s nimi je minimalne jeden z dospelych. Tentokrat jsme s nimi nebyla venku ja, nebot maly je po ockovani a nechtela jsem aby byl dlouho venku, ale byli tam s nimi tri sousedky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1000
9.3.11 21:20

Ahojky!

Já si myslím, že je to tím, že byl malý teď s vámi tak dlouho doma a zjistil, že doma je to super. Dcerka taky teď dost stonala a včera a dnes ve školce ráno brečela (ale jakmile zmizím je po pláči) Je mi divné, že paní učitelka volala - tím malému ukázala, že když bude brečet, tak si nakonec maminku vybrečí. Asi bych se zkusila s malým domluvit na vyzvedávání po obědě - máš 3možnosti: buď mladšího nechat spávat v kočárku nebo ho dávat spát o chvíli později a nebo poprosit sousedku popř. někoho jiného, aby mladšího na tu chvíli než přivedeš staršáka pohlídal. nevím, jak daleko máte školku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1000
9.3.11 21:27

Verve - a když tam máte takhle stejně stará dítka - nikdo ze sousedů si ze školky nevyzvedává své zlatíčko po obědě? - že by ti malého mohli dovést :wink:

Ještě jsem si vzpomněla - učila jsem na malé vesnici a školka byla ve vedlejší vesnici. A už ti 3letí jezdili hlavně ze školky autobusem sami a maminky je čekaly na zastávce. Řidič vždy naložil školáky, o vesnici dál školkáčky (o ty se vždy postaral někdo ze starších) a pak je rozvážel po vesnicích dál.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1000
9.3.11 21:29

A pokud žádná z těch možností nepřipadá v úvahu, tak bych hlavně malýmu neustupovala (paní učitelka udělala obrovskou chybu) - on to teď jen zkouší

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22051
9.3.11 21:35

Já bych asi neustupovala - je mu 4,5 roku, na školkové povinnosti rozhodně není malý. Maximálně bych zkusila nějaký kompromis - třeba nechávat si ho v pátek doma (jestli je to možné), aby se necítil odstrčený. Ale nechápu paní učitelku, která Tě zavolala k vyzvednutí, tenhle přístup je nad moje chápání… Pedagog by měl vědět, že v takovýchto případech se neustupuje, takto staré dítko nesmí brekem, vztekem nebo čímkoli podobným dosáhnout svého (není-li nemocné).

Jinak s tím vyzvedáváním po spaní Tě úplně chápu - já to s dcerou taky nezvládám a zůstává do půl třetí - syn v kočárku vydrží spát půl hodiny, víc ani minutu, a pak je zbytek dne úplně zničený, protože mu chybí jeho dvouhodinovka… Na hlídání nikoho nemám (pokud si nechci platit paní na hlídání), posunutí spánku naprosto nehrozí (to bych ho musela uspat paličkou :mrgreen: )…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2073
9.3.11 21:37

Prave ze skolku mame docela daleko - takze ho to problem se tam dostat. Navic i kdyby mi maly usnul v kocarku, tak co bych tam s nim delala - tezko ho necham stat pred skolkou to bych se bala. Kdyz nespi tak necham venku jen kocarek a jeho beru s nami nahoru.
Sice tu jedna maminka jezdi pro ditka po o do skolky, ale ta prave bere druhe sousedce a tak ma plne auto :-(
To ze mi volali me take prekvapilo - myslela jsem, ze ma treba teplotu nebo, ze mu neco je kdyz volaji. Mamka se tomu take podivovala (riv delala ve skolce) a rikala, ze tohle by si tam meli vyresit. Ale proste kdyz Ti do telefonu reknou, ze tma dite place tak proste nemas tu silu ho tam nechat.
Ja si ho klidne necham doma s tim problem nemam -stejne ted byl porad nemocny tak byl spis doma nez ve skolce, ale prave se bojim, aby si na to nezvykl, ze si bude rikat kdy pujde a kdy ne - tedy respektive, aby si nezvykl si to vybrecet :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1000
9.3.11 21:45

verve - oni jsou ti malí pěkně mazaní. Naše Hani taky celkem rychle přišla na to, že když je nachlazená, tak zůstává ze školky doma (syn to totiž od ní hned chytne, ale má vždy daleko horší průběh a nakonec skončí na ATB) a teď mi vždycky ráno doma hraje divadýlko, jak kašle popř. soplí. A je taky dobrejnápad, co psala Bohunka - nechávat si ho třeba jeden den v týdnu doma (já to takhle s malou dělám - prostě je na ni těch 5 dní moc, tak většinou ve ST nebo Pá bývá s námi doma a necítí se pak „odstrčená“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2073
9.3.11 21:46
BohunkaP píše:
Já bych asi neustupovala - je mu 4,5 roku, na školkové povinnosti rozhodně není malý. Maximálně bych zkusila nějaký kompromis - třeba nechávat si ho v pátek doma (jestli je to možné), aby se necítil odstrčený. Ale nechápu paní učitelku, která Tě zavolala k vyzvednutí, tenhle přístup je nad moje chápání… Pedagog by měl vědět, že v takovýchto případech se neustupuje, takto staré dítko nesmí brekem, vztekem nebo čímkoli podobným dosáhnout svého (není-li nemocné).Jinak s tím vyzvedáváním po spaní Tě úplně chápu - já to s dcerou taky nezvládám a zůstává do půl třetí - syn v kočárku vydrží spát půl hodiny, víc ani minutu, a pak je zbytek dne úplně zničený, protože mu chybí jeho dvouhodinovka… Na hlídání nikoho nemám (pokud si nechci platit paní na hlídání), posunutí spánku naprosto nehrozí (to bych ho musela uspat paličkou :mrgreen: )…

Bohunko,
mluvis mi z duse.
Take nechci ustupovat a nechi, aby si zvykla si neco vybrecet. Vzdy byl takovy pohode - nikdy nebyl knucive dite, kdyz spadl a brecel bylo to vzdy do krve a od te doby co je ve slkoce se snazi brekem si vynutit vse - neco mu nepovolim a uz dela, ze breci, spadne a uz breci, ze ho to boli a pritom tam nic nema des.
Ja si take mylsim, ze by mel vedet, ze jsou urcite povinnosti - nekdy se to musi naucit a az bude chodit do skoly, tak uz to musi vedet, ze tam proste musi. Navic az zacnu chdit do prace, tak at bude chtit nebo tak ve skolce bude muset byt. To same chodi na sportovni krouzek - a bud tam chce chodit a bude chodit pravidelne nebo chodit nebude - takove me se chce nebo nechce nechci slyset. Tedy jeho to nastesti bavi takze tam chodi rad, ale zadne diskuze (jako bohuzel vidim u ostatnich deti co tam chodi) nechci slyset.
S tim chozenim do skolky je to presne jak pises - jsem stastna, ze maly spi - mel obdobi kdy mi spal 20 minut a byl to des - byl nevyspaly a protivny a neudelala jsem s tim nic. Posunout to nejde - kdyz ho musim rano budit, abych starsiho dovedla do skolky (hlidani nemam) tak je proste unaveny a kolem 10:00 musi spat a budit se mi ho nechce, nebot pak zase bude protivny a bude to kolobeh. Sousedku bych asi obcas pozadat mohla, aby pohlidala, ale kazdy den by mi ji bylo trapne otravovat - navic ma podobne stare ditko takze ji kolikrat take spi takze by se to tezko koordinovalo, aby mohla hlidat obe.
Ale s tim volnym patkem je to docela dobry napad - zkusim mu to zitra navrhnout, ze kdyztak budeme spolu v patek doma :-)
Ja doufam, ze se to zlepsi v pondeli snad prijde jeho nejlepsi kamarad, tak snad bude lepe.
S tou ucitelkou me to take prekvapilo - fakt jsme se lekla, ze je nemocny nebo se mu neco stalo, ale kdyz mi to rekla tak jsme nejak nemela silu rici, ze neprijdu :-(

Diky moc za podporu - uz jsem zacinala mit pocit, ze jsem hrozna a neschopna matka :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2073
9.3.11 21:48
Barulátko píše:
verve - oni jsou ti malí pěkně mazaní. Naše Hani taky celkem rychle přišla na to, že když je nachlazená, tak zůstává ze školky doma (syn to totiž od ní hned chytne, ale má vždy daleko horší průběh a nakonec skončí na ATB) a teď mi vždycky ráno doma hraje divadýlko, jak kašle popř. soplí. A je taky dobrejnápad, co psala Bohunka - nechávat si ho třeba jeden den v týdnu doma (já to takhle s malou dělám - prostě je na ni těch 5 dní moc, tak většinou ve ST nebo Pá bývá s námi doma a necítí se pak „odstrčená“

No je pravda, ze mi od pondelka tvrdi, ze ma kasel. Tak opravdu hleda zaminku, aby tam nemusel. Take dost rano blbne s jidlem a oblekanim. No zkusim se s nim nejak dohodnout, ale neustoupit :-)
Diky moc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22051
9.3.11 22:01
verveve píše:
Diky moc za podporu - uz jsem zacinala mit pocit, ze jsem hrozna a neschopna matka :lol:

Nejsi, neboj - a jestli jo, tak jsme dvě :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10.3.11 22:53

Ahoj.Jak tak čtu tvoje řádky tak si nelam hlavu s tím,že jsi hrozná mámá. Synovi budou v dubnu 3 a teď musím do práce tak máme soukr školu. Taky mě takový cirkus asi čeká,ale co zkusit kombinace dopol a celod docházky a dohoda s učitelkou,že si může vzít nějakého svého mazlíčka do školky? A pak osvědčená rada tchýně - nechej udělat fotku vás všech a dávej u jí sebou a když mu bude smutno tak ,že se s ní může pomazlit a podívat se jak se tam máte všichni rádi. Držím palce ahoj Hanka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2073
11.3.11 11:32

Holky diky za podporu :-)
On praveb yl zpocatku primo zeskolky nadseny - sam tam chtel chodit, dokonce me premlouval, ze tam chce spat, ale je fakt, ze mi vsichni rikali, ze jednou to prijde.
V pondeli snad uz mu tam prijde jeho nejlepsi kamarad, tak snad bude lip.
Diky moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1495
31.3.11 12:43
sice už je to nějaká doba co jsi tuhle diskuzi založila ale nám se děje to samé, malej chodil loni do jeslí,letos od září do školky, líbí se mu tam, kamarádů plno a najednou cca tak před měsícem začal, že se mu ve školce nelíbí, že tam nebude chodit, já že nebudu chodit do práce…podle mě to zkouší…holt jsou ty dětičky moc chytrý…nedá se nic dělat, prostě tam chodit musí…je to teda strašný každý ráno poslouchat ty nářky…ale musíme vydržet…neboj :mrgreen:
verveve píše:
Holky diky za podporu :-)
On praveb yl zpocatku primo zeskolky nadseny - sam tam chtel chodit, dokonce me premlouval, ze tam chce spat, ale je fakt, ze mi vsichni rikali, ze jednou to prijde.
V pondeli snad uz mu tam prijde jeho nejlepsi kamarad, tak snad bude lip.
Diky moc.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin