Dítě narozené v prosinci/nástup do školy

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
10073
10.3.24 21:50

Dítě narozené v prosinci/nástup do školy

Ahoj děvčata,

Ráda bych se zeptala.. kdo ma s danou věci zkušenosti.. nastoupilo některé z vás dítko narozené v prosinci do školy když mu v září bylo teprve pět? Téhož roku ale v prosinci dosáhlo 6 let? Bylo Vaše dítko tak „nadané“ že se musel řešit dřívější nástup? Ptám se jen čistě z toho důvodu, co když dítě vykazuje fakt dobré sociální a mentální nastavení na to aby zvládlo první třídu ale brzdí ho jen „pozdní“ datum narození?

Otázka je čistě ze zvědavosti, nejedná se o žádný konkrétní případ.. jen mě zajímá jak se fakt řeší děti co mají „mentálně a sociálne“ na to aby šly do školy dřív a jedině systém je drží..

Děkuji za odpověď a přeji hezký večer.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
65044
10.3.24 21:52
@Skaiqy píše:
Ahoj děvčata,

Ráda bych se zeptala.. kdo ma s danou věci zkušenosti.. nastoupilo některé z vás dítko narozené v prosinci do školy když mu v září bylo teprve pět? Téhož roku ale v prosinci dosáhlo 6 let? Bylo Vaše dítko tak „nadané“ že se musel řešit dřívější nástup? Ptám se jen čistě z toho důvodu, co když dítě vykazuje fakt dobré sociální a mentální nastavení na to aby zvládlo první třídu ale brzdí ho jen „pozdní“ datum narození?

Otázka je čistě ze zvědavosti, nejedná se o žádný konkrétní případ.. jen mě zajímá jak se fakt řeší děti co mají „mentálně a sociálne“ na to aby šly do školy dřív a jedině systém je drží..

Takove dite muze do poradny a tam rozhodnou, jestli muze byt predcasne zaskoleno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10073
10.3.24 21:55
@vokishka píše:
Takove dite muze do poradny a tam rozhodnou, jestli muze byt predcasne zaskoleno.

Mockrát děkuji za odpověď :) a to musí žádat rodič sám? O „prostudování“ dítěte? Školka ho vlastně eviduje jako pětiletého v září, nicméně v prosinci 6.. možná v tom hledám zbytečné háčky, jen mi to není jasné..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65044
10.3.24 21:58
@Skaiqy píše:
Mockrát děkuji za odpověď :) a to musí žádat rodič sám? O „prostudování“ dítěte? Školka ho vlastně eviduje jako pětiletého v září, nicméně v prosinci 6.. možná v tom hledám zbytečné háčky, jen mi to není jasné..

Ano, musi chtit rodic. A poradna to musi doporucit, jinak jit do skoly nemuze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10073
10.3.24 22:00
@vokishka píše:
Ano, musi chtit rodic. A poradna to musi doporucit, jinak jit do skoly nemuze.

Mockrát děkuji :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.3.24 22:21

Musíte syna do poradny objednat sami. My o tom taky uvažovali. Syn je na konci listopadu. Neudělala jsem to a jsem ráda.
Zvaž i tu možnost, že tam mohou být i děti o 2 roky starší. To tehdy nakonec rozhodlo u nás.

• Citovat
  • Upravit
10073
10.3.24 22:25
@Anonymní píše:
Musíte syna do poradny objednat sami. My o tom taky uvažovali. Syn je na konci listopadu. Neudělala jsem to a jsem ráda.
Zvaž i tu možnost, že tam mohou být i děti o 2 roky starší. To tehdy nakonec rozhodlo u nás.

Určitě, nechám si poradit ve všech směrech, nechci nic uspěchat nebo něco zanedbat, je to otázka té vyzrálosti.. já jsem sama dubnová a musím říct, že i když mi roky vycházejí dobře, sama bych odklad ve škole potřebovala..nebyla jsem prostě zralá na určité věci..

Mockrát děkuji za reakci :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44193
10.3.24 22:31
@Skaiqy píše:
Ahoj děvčata,

Dcera je předčasně zaškolená, narozená v říjnu. Její učitelka říkala, že nejmladší žákyně, kterou měla předčasně zaškolenou, byla narozená koncem listopadu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
10.3.24 23:50

Určitě to prober s více lidmi. Ideální je se domluvit s učitelkou z prvního stupně, jestli by se jí chvíli nepověnovala a pak ti řekla svůj názor. Já to u dcerky narozené v listopadu řešila hodně. Mě teda na vhodnost uozorňovali už od jejích tří let. Řešila jsem to se školkou i s učitelkou. Nedala bych na názor jen jedné instituce, už mám zkušenosti, že to dítě nemusí odhadnout dobře. Nakonec jsem teda dcerku nedávala předčasně kvůli sklonům k nadměrnýmu stresu, potřebovala v tomhle ještě dozrát. Dej hodně na sebe, ty to dítě znáš nejlíp.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.3.24 00:06

Dcera je narozená v říjnu a na 5 lété mi to sama nabídla pediatrička. Nesouhlasila jsem. A to z důvodu…Je napřed protože ji táhne starší sestra. Vyrůstala spolu jako dvojčata. Chci aby šla do školy se svými kamarády ze školky. Kdykoliv se může její vývoj přibrzdit. Sama jsem narozená na konci školního roku a naopak dnes vím že jsem se dostala do fáze později na ZŠ kdy jsem nemohla dost věcí pochopit. Myslím že by mi tehdy odklad prospěl. Dcera je dost hravá. Tak jen pro zajímavost můj pohled..

• Citovat
  • Upravit
68928
11.3.24 00:23

Mé děti jsou únorové, takže tohle neřeším, nástup v 6,5 letech. Ale to starší mělo spolužačku narozenou v půlce října. Holčička drobná, o půl hlavy menší než spolužáci, ale školu zvládala s přehledem. Každopádně postup je takový, že v prvé řadě musí chtít rodič, ten pak s dítětem oběhá poradnu a nechá si to od nich posvětit/ zamítnout. Není to tak, že by sebevíc nadané dítě někdo proti vůli rodičů do školy dřív tlačil. Ani tak, že by se rodiče rozhodli a za všech okolností tomu pak bylo.
Přiznávám, že osobně už mi prosinec přijde dost, vezmu-li v úvahu současný trend, kdy se rozdávají odklady jak na běžícím pásu a u dětí narozených o prázdninách jsou pomalu automatické, takže do školy pak dítě „pět a tři čtvrtě“ nastupuje vedle spolužáků „skoro osm“. Ale rodiče znají své dítě nejlépe, takže by měli tušit, jak by to dát mohly, odhlédnuto od rodičů s přehnanými ambicemi, bezesporu existují děti, co tohle dají. Osobně bych to zvážila září, max. ten říjen… ale taky s přihlédutím ke konkrétní škole, jestli to bude třída s dvaceti prvňáčkama nebo sídlištní megaškola s osmadvaceti dětma a tři z toho v inkluzi (teda inkluzi člověk neodhadne, počty dětí jo).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1543
11.3.24 00:31

Syn je prosincový a ani o nástupu do školy před šestým rokem neuvažuji. Je to brzo, zejména ze sociálního pohledu. Jinak je chytrý, umí psát hůlkovým písmem a sčítá odčítá i přes desítku, ale nevydržel by režim výuky a především by byl v kolektivu snadno zranitelný a to nebudu riskovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5165
11.3.24 01:14

Prosinec mi přijde až moc, mám syna 9.9. byli jsme v poradně a nedoporučila. Prodluž dítěti dětství, nic mu neuteče. Třeba mu to nakonec úplně nepůjde a bude se trápit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2964
11.3.24 02:54

Jsem učitelka, učím nejmenší děti (1- - 3.třída). Dítě narozené v prosinci bych na předčasné zaškolení nedoporučila. Z hlediska sociálního zařazení mezi děti ve tříd by byl problém. Mám hodně dětí s odkladem. Při nástupu do 1. tř. bylo nejstaršímu chlapci 8 let v listopadu. Nejmladší děti mám 2 v květnu, 1 v červnu, 1 v červenci a dvojčata v srpnu. A s těmi už je vzhledem k ostatním dětem velký problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22844
11.3.24 06:06

Určitě řešit s dětskou, pak s poradnou a pak u zápisu „3.kontrola“..
Já mám dvě dcery (1.je ve 4.tridr, je narozená konec června a 2.je v 1.tride narozená konec srpna) obě jsou ve třídě nejmladší a docela je to znát na vyspělosti ostatních..(bavím se o starší dceři), některým táhne na 11 letos a dceři je pořád 9, ten rok byl covid, dost odkladu :roll:
Prosincové dítě je za mě moc. Většinou to řeší rodiče zářijových, max říjnových děti.. :nevim:
Ono není kam spěchat, nic neuteče a nejlepší je být se svými ze školky..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí