Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Byla bych přece sama proti sobě, kdybych mu říkala, že škola je k ničemu. Naopak starší dítě tlačím, aby se učilo vše, i když vím, že spoustu věcí v životě nevyužije. Starší dítě taky není vyhraněné nějakým směrem, tak nějak proplouvá, ale občas se dost snaží. Netuším, jakou cestou se vydá a netuší to ani mé dítě.
Tak ono je důležité nejen co říkáš, ale jak to říkáš a jak se chováš. Pokud ty sama nejsi přesvědčená o důležitosti vzdělání, tak o tom nespolupracující dítě rozhodně nepřesvědčíš
Z tvých reakcí tady to rozhodně na tvé přesvědčení o nutnosti vzdělávání nevypadá.
A nemá nějakou poruchu učení? Syn taky nerad chodil do školky, nerad chodil do školy. Ve třetí třídě se jim vyměnila učitelka a škola ho začala vyloženě trápit. Na jednu stranu jsem na něm viděla, že je chytrý a šikovný, číst se třeba naučil sám už před nástupem do školy, ale na druhou stranu školu nezvládal a patřil mezi horší ve třídě. Domácí úkoly nenáviděl od první třídy, ale v té třetí to bylo ještě horší. Učitelka ho chvíli „oťukávala“ (problém jsem s ní řešila, vlastně jsme se s požadavkem na pohovor vzájemně sešly ve stejnou dobu), a pak ho nasměrovala do PPP. V té mu zjistili několik poruch učení i poruchu pozornosti (tu jsem tedy nikdy neověřovala u psychiatra/psychologa). Dostal do školy papír, v té s ním učitelé začali pracovat jinak a najednou ne že by začal školu milovat, ale přestal ji nenávidět, protože najednou se mu začalo dařit, přestal být ten lůzr, co se snaží, ale stejně všechno projede. A hlavně se naučil, jak své poruchy může kompenzovat, aby pro něj učení bylo efektivní. Později po přechodu na střední jsem pak zjistila, že kromě vad učení má i vysoké IQ a psychiatr ho hnal i na vyšetření kvůli autismu, ale tam mu výsledky vycházely těsně pod hranicí.
@inkakřivák vždy bych hledala vhodnou kombinaci " musíš se vzdělávat " a najdeme systém co nejpříjemněji.
Co když Tvoje odpověď, že jste to dětem vysvětlili nestačí?
Nevím z jakého důvodu jsi ke konci ( před důchodem?, RP?), která tě nebavila, ale asi to mělo nějaký důvod, že jsi v ní zůstávala, který byl víc než že tě to štve.
Škoda by dítě ve třetí třídě mělo školní systém " musím a nebaví", nemyslíš?
Ideálně má. pted sebou 10 let školní docházky ještě.
Chtelo by to zjistit, jestli mu neco nevadi. Muze to byt „kravina“ a udela to hodne. Muze to byt pristupem ucitele, nebo by mu vyhovovalo domskolactvi, alternativni skola. Taky muze byt napred nebo mit naopak nekde problem, ja bych zasla i do poradny.
Syn je takovy introvert a jeste k tomu se furt nudi. Nechce se mu nikdy
Ale podezrivam ho taky z negativismu, ve skolce je oblibeny a vypada spokojeny.
Jo a jeste me napadlo, abyste doma navazovali na skolu. Pokud treba berou nejaky kytky, zkuste je venku sbirat a tridit podle barev. Berou sopky a jadro zeme - vytvorte model vybuchujici sopky z plasteliny a sody a barviva. Bezte do archeocentra, aby videl, ze historie muze byt zabava, ochutna stredoveky recept, prohledne si stredoveke bydleni. Z vykrajovatek ve tvaru cisel upecte susenky a sestavte si vypocty. Nechte „prdet“ a litat balonky a povidejte si o vlastnostech plynu…Navazala bych na to, co ho bavi, pokud lego, postavte si vedeckou laborator sileneho vedce, pokud vesmir, jdete do planetaria…
Vsechno ho bavit nemusi, ale nejake zajmy snad ma a zbytek se da udelat zajimavejsi.
@kocourGarfield já bych v první řadě zjišťovala proč ho to nebaví a pak to řešila. Třeba je problém úplně jinde, a pak by jakákoliv změna přinesla jen další potíže.
Proč jsem to dělala? Zavedena firma, která nám slapala, dvě děti na VŠ, a pak pár let do duchodu, to už bych se i těžko někde chytala.
U nás prostě vysvětlení ohledně povinnosti stačilo.
Dítě ve třetí třídě úplně neumí posoudit, co se mu bude hodit k budoucímu zaměstnání, minimálně pokud nemá nějaký výrazný talent na nějakou činnost, oblast. Napadá mne důrazněji vysvětlovat proč do školy chodí, k čemu ho to může dovést (práce/obživa, která ho bude bavit), zároveň ho vystavit situacím, kdy se musí něco učit, aby se zlepšil v něčem co ho baví, hledat třeba kroužek/činnost, která ho chytne a nechat ho se zlepšovat (klidně třeba i vytvořit video na youtube jako youtuber, nebo nějakou podobnou věc) mluvit o sobě, o tom co se mi povedlo, musím se naučit, co mne baví. Zároveň učit, že samotný život je neustálá „práce“ (doma, abychom nebydleli jako v chlívku, měli navařeno, nakoupeno, naservírováno, nenudili se a měli se spolu fajn). U spousty těchto věcí se dá narazit na situace, ke kterým základní škola pomůže (fyzika, chemie, matematika,…), jen je potřeba dát je do kontextu.
@starfish_at_night Jo, skoda, ze tohle by mela byt prace ucitele. Ne vsude to funguje. U nas ucitelky vzaly deti do kramu a nechaly pocitat nakup. To bylo nadseni! Kdyz se dela kruh a jen se neco vyklada, sama jsem si vsimla, jak jsou nektere deti pasivni.
@inkakřivák tak zaklad zjištění problémů je asi jasný ne?
Ty jsi psala, že jste to dětem vysvětlili.
Tak jsem se ptala co dál, když to nestačí.
No že člověk před důchodem nechce měnit zaměstnání mi přijde poměrně logické.
@Keyllah píše:
a jak doma pomáhá? bych mu možná naložila trochu víc té manuální práce, aby věděl, kam to vede…
Rád - ale samozřejmě jen některé věci. Ale opravdu ho to baví víc.
@Anonymní píše:
Rád - ale samozřejmě jen některé věci. Ale opravdu ho to baví víc.
Tak to by ale měl dělat i ty věci, co ho nebaví, protože bez vzdělání je větší pravděpodobnost, že skončí u něčeho takového…zkusila bych to přes toto a neustoupila bych.
@Kasandra159 píše:
Tak ono je důležité nejen co říkáš, ale jak to říkáš a jak se chováš. Pokud ty sama nejsi přesvědčená o důležitosti vzdělání, tak o tom nespolupracující dítě rozhodně nepřesvědčíšZ tvých reakcí tady to rozhodně na tvé přesvědčení o nutnosti vzdělávání nevypadá.
Vzdělání je hrozně důležité.
Myslím, že se učí spoustu věcí na druhém stupni zbytečně do hloubky. Ale to ode mě moje dítě nikdy neuslyší!
@Zmatka píše:
@starfish_at_night Jo, skoda, ze tohle by mela byt prace ucitele. Ne vsude to funguje. U nas ucitelky vzaly deti do kramu a nechaly pocitat nakup. To bylo nadseni! Kdyz se dela kruh a jen se neco vyklada, sama jsem si vsimla, jak jsou nektere deti pasivni.
To si zase úplně nemyslím, že to má být práce učitele, ikdyž základní školy by taková byla ideální, to by pak absolventi z ní vycházeli alespoň schopni praktického života a s ledasčím by si poradili, ikdyž nemají hlavu na učení. Myslím, že je to otázkou výchovy učit děti, že celý život je „práce“ v nějakém smyslu.
A u syna zakladatelky se mi zdá, že toto chybí, takže je zpruzený ze školy, z učení a vlastně tak nějak obecně.
Já snad neznám dítě, který by rádo chodilo do školy. Možná krom nadšených prvňáčků. Je to povinnost, dokonce zákonem dana, prostě tam chodit bude, hotovo. Důležitost vzdělání v tomto věku nemá šanci pochopit, tedy aspoň ne natolik, aby se kvůli tomu hecnul a začal se sebou něco dělat. Od toho má zatím rodiče. Zkusit mu na škole najít něco příjemného, zábavu na přestávky, kamarády, po škole něco, na co se může těšit.. a neřešit to furt. Prostě je to tak, jedeme dál. Pokud se mu tam nic zlého neděje, tak tím vsemoznym rozebiranim, vyptavanim, chozením okolo… se to akorát podpoří. Vemte to jako fakt, nemennou realitu a pozornost upnete někam jinam.
@starfish_at_night píše:
To si zase úplně nemyslím, že to má být práce učitele, ikdyž základní školy by taková byla ideální, to by pak absolventi z ní vycházeli alespoň schopni praktického života a s ledasčím by si poradili, ikdyž nemají hlavu na učení. Myslím, že je to otázkou výchovy učit děti, že celý život je „práce“ v nějakém smyslu.
A u syna zakladatelky se mi zdá, že toto chybí, takže je zpruzený ze školy, z učení a vlastně tak nějak obecně.
Ale jo, to myslim ty deti chapou, ze „musi“, jenze k cemu to je? Ja musela spoustu veci, ktery sem nechapala, nebavily me, a ihned jsem je zapomnela. K cemu ta decka sedi roky ve skole, kdyz si z toho nic moc neodnesou (teda asi zaklady jako jo).
To dite stejne nechape, uz vubec ne ve treti tride, ze si tim zajistuje nejakou „budoucnost“. Ani do prace by tady ruku na srdce vetsina lidi nesla, kdyby jinak neumreli hlady ![]()
Takze za me pokud se ty deti maji neco realne naucit, tak si to musi spojovat s praktickym svetem venku, musi to byt realny a zajimavy.
Ja si doted pamatuju, kdyz sme sli se skolou poprvy do botanicky asi po ctyrech letech, kdy sme se ucili nazvy tech kytek. A jedna holka vyhrkla nadsene: „Jo tak TAKHLE vypada ta kytka, ja si ji celou dobu predstavovala jinak.“ ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.