Dítě nechce chodit do školy

Napsat příspěvek
Velikost písma:
79964
9.1.24 12:24
@Alušáček píše:
Pak ho chapu, ze se ve škole trápí. S učením problém, kolektiv problém. Možná by to chtělo jinou školu s individuálním přístupem, menším kolektivem. Nějaká soukromá ZŠ třeba?

Kde čteš o problému s kolektivem? Že je introvert? To je úplně něco jiného. A v jiné škole bude introvert taky. A ještě si bude zvykat na nové prostředí, nové učitele, nové spolužáky. To bude jistě chodit raději.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.1.24 12:34
@Kasandra159 píše:
Tak pokud mu to vysvětluješ s tímhle přístupem, tak se nedivím, že školu a učení nemá rád :nevim:

To samozřejmě nevysvětluji já, to je přístup dítěte. Něco pochytí od okolí. Já jsem ta, která se mu snaží vysvětlit, že učení je důležité.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.1.24 12:35
@inkakřivák píše:
Kde čteš o problému s kolektivem? Že je introvert? To je úplně něco jiného. A v jiné škole bude introvert taky. A ještě si bude zvykat na nové prostředí, nové učitele, nové spolužáky. To bude jistě chodit raději.

Přesně tak. To bych tomu dala - bylo by to ještě horší - vzít mu kamarády. On si teda poradí i bez nich, když teda bude doma a nebude muset chodit do školy.

• Citovat
  • Upravit
53190
9.1.24 12:36
@Anonymní píše:
To samozřejmě nevysvětluji já, to je přístup dítěte. Něco pochytí od okolí. Já jsem ta, která se mu snaží vysvětlit, že učení je důležité.

Já bych mu klidně řekla, že vzdělání není vše, ale to se netýká toho základního. Bez něj bude mít problém sehnat i toho metače silnic. To se dá poměrně snadno vysvětlit. Pokud nechce studovat dál, můžeš mu vysvětlit, že existují učiliště a méně náročné školy, které po ZŠ může udělat, jinak ho nikde nikdo pořádně nezaměstná. A jestli už trochu chápe hodnotu peněz, můžeš to zkusit i přes ně. Bez dobré práce nejsou dobré peníze, bez peněz nejsou dovolené u moře, pěkná auta ani zmrzlina v kavárně. Například.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.1.24 12:37
@ludmilaadamkova píše: :roll:

Což ve 3. třídě opravdu dokáže reálně posoudit. Ale jo třeba jo. je to třeba super adept na učnák vyučit se řemeslem a mít vl. firmu např. ale zase mít vl. firmu znamená komunikaci s klienty spoustu věcí kolem není to čistá hlava.

Každopádně má třeba možnost vzdělávání individálně IV nebo jsou různé formy domácího vyučování.

Já se děsím toho, jak to bude v dalších třídách. Doma se učit fakt nechce, ale potřebuje. A s vyšší třídou budou vyšší nároky a bude se muset doma učit víc - a to nedopadne dobře. Aby se vůbec k nějakému učňáku dostal. Hodně takových lidí má právě učňák jen aby něco měl a končí někde jinde.

• Citovat
  • Upravit
2517
9.1.24 12:40
@Anonymní píše:

Dobře, budu se tvářit, že ti věřím, o to víc se ale máš snažit při přesvědčování.
Ano, teď jsou ještě práce, kde práci s PC nepotřebuje, možná i v budoucnu to bude platit při zametání ulic, ale peníze bude mít jen na účet, žádný zaměstnavatel se nebude zdržovat s platbami v hotovosti. Stejně tak veškeré vyřizování, včetně úřadů, bude jen a jen více online. A jak jsem psala psaní, čtení (včetně porozumění) a počítání bude potřebovat každý den svého života. A pokud je to normální kluk a ještě nezačal, tak v dohledné době začne „pařit“ hry, a to bez angličtiny fakt nejde :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
79964
9.1.24 12:44

Tak tohle jsme měli v rodině. Šlo o mého prasynovce. Ten vyloženě školu začal bojkotovat, on chce být doma. Skončili u několika psychologů, závěr od každého zněl - naprosto normální chytré dítě, jen vás má na háku. Je na vás, jak si poradíte. Řešení se našlo, a teď chlapec dělá už druhý rok v Německu. A daří se mu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2326
9.1.24 12:56

Ono není lehké motivovat dítě k učení, když mu to nejde. Mám doma dva takové, taky tretaky. Nám se ale povedlo najít školu, kde s nema umí perfektně pracovat, motivovat. Učitelka i asistentka mají ke klukům individuální přístup a pomáhají jim se neustále zlepšovat. Kluci i přes SPU chodi do školy rádi. Doma sami dělají dobrovolné úkoly a maji radost, když je zvládnou. Ale i přesto to není lehké.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41140
9.1.24 13:06
@Anonymní píše:
3.třída Chtěl by radši chodit do práce. TV by byla taky lepší než škola.

Takže problém v samotné škole není? :think: tak to budeš asi muset trochu máknout ty a vysvětlit mu to, nebo se z toho v pubertě zblázníš :think: jak na tyto jeho řeči reaguješ ty?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41140
9.1.24 13:09
@Anonymní píše:
Angličtinu a práci na PC nepotřebuje - klidně bude dělat někde rukama za pár korun. A není to pravidlo, že ten, kdo se lépe učil, si vydělá víc.

a to mu doma říkáš? :think: nemyslím to ve zlém, ale nepřiživuješ to trochu ty sama? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.1.24 13:09
@Kasandra159 píše:
Dobře, budu se tvářit, že ti věřím, o to víc se ale máš snažit při přesvědčování.
Ano, teď jsou ještě práce, kde práci s PC nepotřebuje, možná i v budoucnu to bude platit při zametání ulic, ale peníze bude mít jen na účet, žádný zaměstnavatel se nebude zdržovat s platbami v hotovosti. Stejně tak veškeré vyřizování, včetně úřadů, bude jen a jen více online. A jak jsem psala psaní, čtení (včetně porozumění) a počítání bude potřebovat každý den svého života. A pokud je to normální kluk a ještě nezačal, tak v dohledné době začne „pařit“ hry, a to bez angličtiny fakt nejde :lol:

Byla bych přece sama proti sobě, kdybych mu říkala, že škola je k ničemu. Naopak starší dítě tlačím, aby se učilo vše, i když vím, že spoustu věcí v životě nevyužije. Starší dítě taky není vyhraněné nějakým směrem, tak nějak proplouvá, ale občas se dost snaží. Netuším, jakou cestou se vydá a netuší to ani mé dítě.

• Citovat
  • Upravit
41140
9.1.24 13:10
@Anonymní píše:
To samozřejmě nevysvětluji já, to je přístup dítěte. Něco pochytí od okolí.Já jsem ta, která se mu snaží vysvětlit, že učení je důležité.

jako že v 8letech on sám někde pochytí, že někdo se základním vzděláním vydělává víc než někdo z VŠ? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41140
9.1.24 13:12
@Anonymní píše:

a jak doma pomáhá? bych mu možná naložila trochu víc té manuální práce, aby věděl, kam to vede…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1735
9.1.24 13:18

Ja jsem školu nenáviděla, učení, kolektiv, nic z toho. Ale chodit jsem tam musela. Mamka dbala na to, abych měla úpravu sešitů, hotové úkoly, vše. Je to jen o zvyku a o tom, aby si dítě bylo vědomi svých povinností. Když jsem si odmítala psát úkoly, tak jsem musela chodit s ukolnickem za učitelkou a každý den mi tak podepisovala.
Mamka přišla z práce a prostě jsme u toho seděli a seděli. Dělala jsem blbosti, musela jsem psát. Všeuselo být napsané perfektně, jinak škrtnuto a znovu. Dost rychle mi došlo, že to takto prostě bude, pak jsem se začala snažit, abych u toho nemusela sedět každý den až do doby než půjdu spát. Televize neexistovala, pokud nebyla hotová příprava a všechny sešity neměli řádnou úpravu. Mamka mi klidně vytrhla celou stranu zápisu a přepisovala jsem znovu a znovu, dokud to nebylo bez chyb. Pak se pod to podepsala, někdy do sešitu vložila i vzkaz pro učitelku, že jsem přepisovala, aby byl sešit úhledný. Školu jsem jako dítě tak jako tak nenáviděla, výšku jsem nedodělala, ale stejně jsem našla zaměstnání, co mě naplňuje. Svoje děti návykám na to, že je běžné se něco učit už od dvou let, protože pro mě byl nejhorší asi ten šok z celodenního hraní přechod na skoro celodenní učení a nikdy jsem se s tím jako dítě nesrovnala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59388
9.1.24 13:20

Dcera každé ráno že nechce do školy. nakonec jde, ví že musí. Ona se ve škole prostě nudí :?. teď si trvá že na 2. stupeň chce jinou školu. asi si myslí že jinde to bude lepší. Já počítala že jako každý rok otevřou výtvarnou třídu a tam by i šla, jenže se hlásí jen holky tak se výtvarná otevírat nebude :?. jen sportovní a bez zaměření a té bez zaměření se obávám, tam zase nejspíš bude asistentka která je s nimi od 1 třídy a té se chce vyhnout. Já tady školu s výtvarným zaměřením nenašla a změnu chce za každou cenu. A je otázka jestli ta změna bude k lepšímu. Starší syn byl na té samé škole spokojený, říká že 2 stupeň je lepší. Já to na ní vidím že se nudí, doma se učí věci navíc. prý se musí sama vzdělávat a zase jezdit přes celé město taky není nic moc. tady dojde bez nutnosti městské dopravy. Ale na změně prostě trvá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin