Dítě nechce chodit do školy

Napsat příspěvek
Velikost písma:
kocourGarfield
10.1.24 10:08

@inkakřivák Chápu, mám 2 děti se smíšenou VD a několika dys. Ač jsou nadprůměrně inteligentní ( zjištěno odborníky ne mnou) a mají mimořádné nadání, tak jeden školu doslova nesnášel už od první třídy. Vysvětlit mu, že se tam chodí bylo super. Jen to moc nefungovalo v tom vztahu ke škole. Mraky věcí se naučil sám, s mraky věcí se mu muselo pomoci.

• Citovat
  • Upravit
79964
10.1.24 10:18

@kocourGarfield Mne je líto, že ona pláče, že ji to nejde. Nikdo ji netrestá, ve škole jsou fajn, nikdo nekřičí, nic, ale ona by tak chtěla. Proto i ty hry, kdy ona vyhrává, že. To vnuk. Toho klidně nechám prohrát. Pro ni je každá kapka vědomí, že se lepší, dobrá. Je to trápení, které jsem neznala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2326
10.1.24 11:15

@inkakřivák u nás úplně stejně. Taky 3 dys, snaží se, individuální přístup ve škole. Kluci chodi rádi do školy, ale stejně je jim líto, že jim to nejde jak ostatním.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4335
10.1.24 11:48
@Anonymní píše:
Moje dítě nesnáší školu a nechce tam chodit. Bylo to to samé i se školkou. Učení taky nesnáší. Strašně mě to mrzí, že je mé dítě nešťastné. Máte někdo radu, podobnou zkušenost?

radu nemam, nejhorsi vec co se nam stala bylo ze dcera dostala blok na jeden krouzek (pritom se asi fakt nic nestalo, sama nevi, ale najednou uplny hysterak)… pomohlo detailni vysvetleni prinosu (aby chapala ze to je prospesne zlo, to chapala) a kupon na jednu absenci (ano, dali jsme ji moznost jednou za rok zameskat dle jejiho vlastniho uvazeni, kdyz bude krize nejvetsi)… takze kdyz pak trebas zvazovala zda to nepouzije, tak jsme se zeptali zda to je ono, zda si to chce pouzit, ze pak uz o tu moznost prijde… no a opravdu radsi sla… hyckala si ten kupon jako zachranu a pouzila ho az ke konci roku kdy uz ta moralka hodne zavanela prazdninami a moc moznosti to pouzit uz nebylo :mavam:
hodne stesti
jinak za sebe bych jeste zkusila at doma (ci u pribuznych) neco ryje, kope na zahrade (napr prikop) at teda zacne trenovat svaly kdyz skolu nechce, nepodala bych to jako trest, ale jako jinou formu pripravy na budouci povolani… vyzkouseno nemam, to jen co by me taky napadlo, proste hledat jine cesty

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
51
10.1.24 23:14

Dala bych ho na alternativní školu, něco s minimem domácího učení, hodně zaměřené prakticky, třeba i v přírodě. Dnešní školství neučí děti pro budoucnost, všichni se učí ty stejné zbytečnosti, které z naprosté většiny zapomenou nebo nepotřebují a co se hodí tak pro AZ kvíz. Doba se tak změnila za poslední desítky let, jen školství si furt jede svoji stejnou písničku.. Pokud je pro něj klasická škola trápení, probrat možnosti a dát jinam, jinak jento ztracený čas, co mu nikdo nevrátí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4335
11.1.24 08:07
@brionne píše:
Dala bych ho na alternativní školu, něco s minimem domácího učení, hodně zaměřené prakticky, třeba i v přírodě. Dnešní školství neučí děti pro budoucnost, všichni se učí ty stejné zbytečnosti, které z naprosté většiny zapomenou nebo nepotřebují a co se hodí tak pro AZ kvíz. Doba se tak změnila za poslední desítky let, jen školství si furt jede svoji stejnou písničku.. Pokud je pro něj klasická škola trápení, probrat možnosti a dát jinam, jinak jento ztracený čas, co mu nikdo nevrátí…

jop, to by taky mohla byt cesta, jen divny bylo ze zakladatelka psala ze to kluka nebavilo ani ve skolce 8o a ze ukolu nedostavaji moc :palec:… pak je otazka zda by to pomohlo? co kdyz ho to nebude bavit nikde? a jen ho vystavi stresu ze zmeny kolektivu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.1.24 09:09
@maminaAJ píše:
jop, to by taky mohla byt cesta, jen divny bylo ze zakladatelka psala ze to kluka nebavilo ani ve skolce 8o a ze ukolu nedostavaji moc :palec:… pak je otazka zda by to pomohlo? co kdyz ho to nebude bavit nikde? a jen ho vystavi stresu ze zmeny kolektivu

Přesně tak. Školka byla utrpení. Probrečel to. Úkolů měli letos už „hodně“. Dva. Dělal je s nechutí, ale včera se 8o snažil. Včera jsem ho upozornila, že když bude chtít dělat… (zrovna se to hodilo), tak že se bude muset na to učit - zakroužil hlavou, že ne, že k tomu školu nepotřebuje.

• Citovat
  • Upravit
2801
11.1.24 14:12
@Kasandra159 píše:
Dobře, budu se tvářit, že ti věřím, o to víc se ale máš snažit při přesvědčování.
Ano, teď jsou ještě práce, kde práci s PC nepotřebuje, možná i v budoucnu to bude platit při zametání ulic, ale peníze bude mít jen na účet, žádný zaměstnavatel se nebude zdržovat s platbami v hotovosti. Stejně tak veškeré vyřizování, včetně úřadů, bude jen a jen více online. A jak jsem psala psaní, čtení (včetně porozumění) a počítání bude potřebovat každý den svého života. A pokud je to normální kluk a ještě nezačal, tak v dohledné době začne „pařit“ hry, a to bez angličtiny fakt nejde :lol:

Jinak tohle mi řekl můj 4 letý syn, že škola není důležitá, kdo je šikovnej rukama, vydělá si víc, taky to pochytil od okolí, takže u třeťáka se tomu fakt nedivím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8302
11.1.24 21:41
@unuděná píše:
A tohle mu říkáš??? Tímhle se dá argumentovat na střední, ne ve třetí třídě. Opravdu neznám nikoho, kdo si se základním vzděláním vydělává lépe, než vysokoškolák.

A to já znám. Vš se nerovná hezký plat. Učňovské obory jsou zlaté dno.
Ale tam je třeba být šikovný a pracovitý. Nejhorší kombinace je lempl, hlupák a lenoch, no. Snad to nebude syn zakladatelky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Divokekure
11.1.24 21:49
@Anonymní píše:
Moje dítě nesnáší školu a nechce tam chodit. Bylo to to samé i se školkou. Učení taky nesnáší. Strašně mě to mrzí, že je mé dítě nešťastné. Máte někdo radu, podobnou zkušenost?

Mám podobnou zkušenost, sama se sebou. Popravdě, o dítě, které rádo chodí do školy a zbožňuje paní učitelku, bych měla větší starost :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.1.24 22:37
@Zeoli píše:
A to já znám. Vš se nerovná hezký plat. Učňovské obory jsou zlaté dno.
Ale tam je třeba být šikovný a pracovitý. Nejhorší kombinace je lempl, hlupák a lenoch, no. Snad to nebude syn zakladatelky.

Dneska překvapil. Dostali úkol. Honil mě, ať už to jdeme dělat. Nejdriv jsem si rikala, co se stalo. A pak nějak mimochodem, ze musí být chytrý, aby mohl dělat… 8o Jedná se o učňovský obor, ale to mu samozřejmě nebudu říkat, že na to stačí min. Řekla jsem mu, co opravdu musí umět, že bez toho to nejde. Vidím, že mu to dlouho nevydrží, ale třeba se mu to tam zase za čas objeví. A řekla bych, že pracovity je - na to, co ho baví samozřejmě.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
13.3.25 19:49

Obnovuji diskuzi. Řešíme podobny problém kdy dítě nechce chodit do školy, ale řeší to předstíráním nemocí. Rozkasle až zvrací, ale doma to je dobré, příště den předstírá bolení hlavy, další den břicho. Není to denně, je to občas. Neprisla jsem na žádné pravidlo, proč se to děje. Ve škole sice prý nemá kamarády, ale nikdo mu neubližuje.
Zakladatelko, jak to u vás dopadlo?

• Citovat
  • Upravit
16228
13.3.25 20:04
@Anonymní píše: Více

Dcera známé měla taky často tyto stavy. Údajně bolelo břicho, hrozně kaslala, bolela hlava. Docela dost omluvené absence a dohánění učiva taky šlo dost pomalu. Obecně mohla být ráda, ze ji vůbec pousteli vždy dál. Známky všeho druhu a maminka to bere tak, že když jí není dobře, tak prostě zůstane doma a odpočívá, sama jí se školou poradí jen něco, nepamatuje si plno věcí :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5949
13.3.25 20:12
@Anonymní píše: Více

Napadá mě psychosomatika. I když dítěti nikdo tzv. neubližuje, může se cítit ve třídě odstrčené, může ho stresovat učení, protože je pomalé, nejde mu to, nebo má nějaké dys nebo jiný problém, o kterém se neví. Nechala bych dítě vyšetřit dětským psychiatrem a řešila to, ať se nedopracujete k tomu, že dítě se naučí reagovat na problémy útěkem do nemocí. I když jde o obrannou reakci, je reálně nemocné. Řešte to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.3.25 20:13

@Dahlia0409 my do školy pošleme a ze školy volají, že zvrací, ať přijedeme.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin