Syn (2 roky a 4 měsíce) nechce mluvit

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
13.7.26 09:04

Syn 2 roky a skoro 6 mesicu. Se zvuky zvirat, citoslovci a jednoslabicnymi slovy jich umi asi 40. Minuly tyden jsme byli u klinicke logopedky. Verim, ze ta prvni navsteva byla jen takove otukavani a pristi navsteva bude lepsi, protoze zatim nemam pocit, ze by to melo k necemu byt.
Syn tedy je jinak v poradku. Krome mluveni mne v nicem jiny neprijde. Rozumi hezky a umi komunikovat i bez mluveni. Logopedka zminila akorat vysetreni sluchu.
Za me radeji zbytecne nekam jet nez neco zanedbat.

• Citovat
  • Upravit
223
13.7.26 09:54
@Anonymní píše: Více

Nám logopedka řekla, že z hlediska nácviku je práce s dítětem, dokud alespoň základně nemluví, v podstatě bezpředmětná. Namísto toho se zaměřila na zkoumání, jestli slyší, je schopné od sebe rozeznávat jednotlivé hlásky, na hrubou a jemnou motoriku, grafomotoriku, dala nám tipy, jak vylepšit držení tužky, což považovala za vysoce důležité. Zkoumala schopnost porozumění mluvenému sdělení, porozumění ději na obrázcích, schopnost vyhodnotit souslednost děje (příčina - následek). S dítětem komunikovala pomocí obrázků. Spíš než jako u logopedky jsem si připadala jako u psychologa. Byli jsme někdy ve věku po 2,5 let. Napsala podrobné zhodnocení a řekla, že pokud po 3. roce nebude mluvit, máme se objednat na další návštěvu. Takže i ta logopedie člověka nějak nasměruje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.7.26 11:03

@Klmarik Dekuju, ze jsi napsala tvou zkusenost. Muj syn ted konunikuje, jak komunikoval tvuj. Myslis, ze mu neco pomohlo k tomu mluveni nebo to proste prislo samo?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
13.7.26 12:19

@Nelinka777
Zdravím, řešíme se synem něco podobného. Po 2. narozeninách, kdy syn říkal jen brm brm, mama, haf haf jsem volala pediatričce, že syn nemluví. Dostali jsme žádanku na ORL a neurologii, zde dopadlo vše v pořádku. Na neurologii nám dali žádanku na logopedii, kam docházíme každý měsíc. Z logopedie nás poslali ještě na foniatrii, kde nám bylo řečeno, že syn má vývojovou dysfázii. Když mu něco řeknu já, tak rozumí, podá, přinese, udělá, ale na té foniatrii tvrdili, že nerozumí vůbec a chtěli po něm úkoly pro cca 5 leté dítě (v tu dobu mu bylo 2,5 roku), což mne trochu zamrzelo, když jinak všemu rozumí. Taky je svůj, poslední dobou je u nás období vzdoru, pořád by se jen nosil nebo jezdil v kočárku. V říjnu, až mu budou 3 roky, tak půjde do školky - řešila jsem, jestli ho dávat nebo ne a všichni lékaři říkali, že rozhodně ani, že prý mu to pomůže. Co chodíme už skoro půl roku na logopedii, tak je docela znát posun. Už umí dost zvířátek, miluje bagry, náklaďáky a celkově dopravní prostředky, takže ty už zvukem taky pojmenuje. Za pár měsíců bude slavit 3. narozeniny a to všichni říkaji, že nastává zlom, tak uvidíme. Jinak je strašně moc šikovný, občas si s ním člověk už i,,pokecá”, ještě by teda mohl začít opakovat slova. Určitě bych kontaktovala pediatra a začala se synem chodit na logopedii, ta nám moc pomohla 🙏🏻 Teď máme ještě žádanku k psychologovi, ale všude jsou čekací doby 9 měsíců a více..

• Citovat
  • Upravit
3704
13.7.26 12:55

.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3704
13.7.26 13:04

@Nelinka777 Děkovala bych za pediatra, který nechce situaci podcenit a raději Tě pošle / napíše žádanku/ na vyšetření než něco třeba i zanedbat.

U nás se žádný zázrak nestal. Žádný wau ve 3 letech a podobné a ještě ve 3 letech mě pediatr uklidňoval, že kluci mluví později. Naštěstí napsal aspoň ty žádanky. No a bum dítě smíšenou vývojovou dysfázii jak hrom.
Jaké bylo překvapení, když jinak pohodový mladší sourozenec o rok a chlup co „jen nemluví“ si tu samou diagnózu dal taky.

Dostat se k dobrým odborníkům je běh na dlouhou trať klidně v řádů měsíců. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3704
13.7.26 13:06

Tak to bohužel je. Nakonec jsem sehnala psychologa v Praze s termínem asi 4 měsíce, ale možná to byla klika. Jinak jsem měla dítě třeba v Inepu zapsaný skoro rok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
223
13.7.26 13:17

U nás zlom přišel skokově velmi brzy po návštěvě logopedie. Těžko říct, jestli mohlo pomoct, že jsem nějaké tipy zařadila - hry na cvičení mimických svalů a jazyka, něco na jemnou motoriku, rovnováhu (vyvažování na jedné noze, skákání), hodn jsme pak kreslili - nebo by to přišlo samo. Spíš tipuju to druhé :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
199
13.7.26 13:36

Asi není úplně problém, že nemluví, ale že nerozumí pokynům, tedy složitějším. Může tam být VD. Vyšetření se nebraň. Objednací doby jsou dlouhé a třeba se to té doby rozmluví, tak to buď zrušíš nebo ho necháš pro klid vyšetřit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3704
13.7.26 13:40

@Klmarik tak logoped normálně může dg. VD. VD často fungují skokově a pokud posuneš to ostatní přijde pak posun v řeči (je ta taková pyramidy) :kytka: Zrovna u VD bych ale netroufala si někdy tvrdit, že něco samo přijde (netvrdím že tvrdíš), většinou je potřeba nějaká složka hodně zapracovat a někde méně a většina VD má něco oslabeného. :kytka:

A třeba ale i naopak někde přidáno. Naše dítě k tomu má mimořádné nadání a vysokou inteligenci ač má VD jak hrom. Ale je mu 20 let, tak už je zase úplně jinde samozřejmě. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3704
13.7.26 13:48

Jen z osobní zkušenosti bych u dítěte s VD a hlavně v systému státní školky řešila možného AP. Nebo to tedy komunikovala minimálně s odborníky jak to dítěti co nejvíce usnadnit. Ono to pro děti s VD v tom kolektivu nemusí být úplně jednoduché a ta neschopnost mluvit s vrstevníky bez podpory maminky za zadkem může ač se to nezdává být složitá. Navíc ty děti mohou být rychleji přetížené, unavené ze situace, nejisté v neznámém prostředí, atd…
A z vlastní zkušenosti se SPC kvůli AP byl termín za 7 měsíců. A to jsme měli všechny zprávy kde AP všichni doporučovali (v té době dítě mělo dg. sus. ADHD a VD).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
593
13.7.26 19:43

Začni to řešit co nejdřív a nedoufej, že z toho vyroste. Mám bohaté zkušenosti. Starší syn byl na tom podobně a dlouho jsme čekali, všichni to omlouvali. Nakonec je autista s dysfázií a ADHD. Začali jsme pracovat ve 3 letech a teď ve 4 to je úplně jiný chlapeček, udělal obrovské pokroky a jen díky té práci to vypadá, že nakonec zvládne běžnou ZŠ a bude dá se říct „v pohodě“. Mám ještě ročního, ten slyší na jméno, sdílí, rozumí, nějaká slova už používá ale neukazuje. Už jsem s ním radši byla u psycholožky a říkala, že vidí lehké opoždění a poradila jak pracovat, aby ukazování naskočilo. Ono se to nezdá, ale mozek je v tomto věku tak plastický, že tou prací a terapiemi je možné z toho to dítě opravdu částečně nebo skoro úplně dostat. Musí se ale začít co nejdřív.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí