Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dala bych rohlík či chleba v celku ničím nemazaný, ať se s tím popere sám
Prvorozený nesnesl kousky do roka a něco, všechno muselo být mixovaný, ale rohlik zpucoval, ani nevím jak.
Kakao bych tak malýmu dítěti nedávala, stačí mlíko. A klidně do hrnečku, kdy se to dítě má naučit, jak se pije z hrnku, některé to zvládají, některé ne, musíš vyzkoušet.
Ale jinak bych ho nenutila, když nepozře pečivo ani samostatným ohlodáváním, tak pečivo počká.
S ostatními dětmi bych nesrovnávala, každý jsme jiný, já taky neporovnávám, že sousedka má ráda maso a já zeleninu a neříkám si, že bych měla jako ona jíst především bifteky ![]()
Rohlik samotny nechce,kousne parkrat a pak zahazuje ..A hraje si s nim .
Dobre,zkusime do mlicka piskoty dat…Na hrnecek si myslim ze je brzy,mame ho to jo,ale myslim ze by ho sam neudzel,jinak kdyz ja piju ze sklinky kouka a chce taky tak dame trosku a pekne pije …
S pecivem klidne pockame jeste ale co mu porad davat aby mel zmenu,jime pribinaky,vanilkovy,babanovy,tvarocka vanilkovyho,matyldu jime,presnidavky …
@Jaja87 mně malá pije z učícího hrníčku od sedmi měsíců. nějaké dva měsíce si ho už udrží sama, tak se napije kdykoli chce, má ho na kraji stolku.
Tak to je sikovna panenka …My kdyz mame zizen donese mi flasku ketrou ma na stole a poda mi ji a ja mu dam napit..hrnecek mame takovy ten pro vetsi deti ma jen jedno ucho a vicko ma ..Jinak mame hrnecek s pitkem umelym od 12 mesicu a to nechceme nejak ..Zkousne mi to zubama a nenapije se..
@Jaja87 A třeba jogurty jí?
Vždyť to máte samý tvaroh, tučný, sladký… Jinak já třeba jídelníček nějak moc neřeším, zkrátka ráno mlíko, dopoledne ovoce, v poledne masozel, odpoledne jogurt, večer kaše, do toho nějaký ty křupky, občas piškot, rohlík - taky si s ním nejdřív hrál, nadělá vždycky šílenej bordel, že luxuju dítě i přilehlé okolí. Ale takhle se mláďata učí jíst v přírodě, nejdřív si s jídlem hrají, než se naučí sníst si svoji dávku, takže bych nechala s tím rohlíkem klidně si pohrát, dát patičku chleba, ať si žužlá, nemusí to sníst.Pak na to časem přijde.
edit: a držet ročákovi flašku, no, jasně že to někdy zkouší všechny děti. Ale druhorozený si umí držet flašku od nějakých 6-7m, taky zkoušel, co já, že si ji držet nebude, nechávala jsem mu ji vypadnout a odcházela se slovy „tak si trhni“
Takže ročnímu dítěti bych flašku fakt nedržela…
Jo tak jasny stridame to i s jogurty to jsem sem vse nepsala to bych zde byla dele
.My to mame jinak no,my tolik nejime protoze nejsem nejak jedlici ..my vstavame okolo pul á nekdy v 8 jdeme snidat a to ma bud presndidavku,jogurt apod… Apod…
Ale chtela jsem zkusit neco jinyho nez aby to bylo porad tekuty ..To se ji lip taky ..Pak jdeme haji,nekdy,ale ted posledni dobou chodime jen odpoledne haji,tak mame krupky zadny papu me nechce a okolo pul 12 obedva …A pak jdeme ven a mame svacu zase bud presnidavku bo jiny veci jogurt tvarohacek apod…A pak mame treba zase krupky …A vecer kase ..kdyz mu dam jablikoc nechce ho,neni zrout no …Ale ovoce se mu snazim davat bud mixovany nebo udelam bańan s bilym jogurtem ..V noci se budime na cajik a okolo 4 rano jime mlicko..
kazdy dite je jine …ja svymu synovi vyhovim ..Flasku si umi drzet v leze ,a sam pije .Ve stoje nebo v sede da ji do pusy ale sam nenahne a kdyz mu ji chci nahnout pusti ji..Nencham ho trapit zizni a rikat mu nejaky trhni si .. Kdepak,…kazdy dite je jiny ..Znam ditka co si flasku zacali drzet nekdy v 15 mesicich,takze casu dost..kazdy dite je jiny na ruzny veci ..Nas malej si taky umel drzet flasku ve 4 mes..sam v leze ale pak to pominulo a umi to v leze nejak od 9 mesice..ale v leze .Aspon neco. ![]()
@Jaja87 Moje dítě se netrápilo. On totiž moc dobře věděl, jak si tu flašku držet, jen to na mě zkoušel, zda bych mu ji nedržela, protože je to pohodlnější… Takže když viděl, že maminka mu flanděru nepodrží, tak si jí chytnul sám a pil. Jasně, mohla jsem mu ji držet, jenže tu nemám jen jeho, taky musím vypravit do školky staršího, tak nebudu držet flašku vykutálenýmu miminu ![]()
No, promiň já mlčím… radši. mixované ovoce… já dceři jablko strouhám na hrubo. když chce vezme si. když nechce, sním ho já. žádná škoda… taky mi nesní celý kousek rohlíku. hraje si s ním. ale vidím, že aspon něco do sebe trochu cpe. to samé piškoty nebo sušenky, křupky. dám do misky. jak chce, vezme si, jak ne, tak co už. neměla bys to tak prožívat si myslím.
Mylsim ze na tom neni nic spatnyho,kazda matka neco resi a proziva !!!A ja mam obavy aby se to muj syn naucil to polykani nekterych veci ,…
Z toho mam obavy ..
Jo pokud vi jak drzet flasu to jina vec kdyz to zkousi..Ale u nas si myslim ze je to jina ze jeste nevi jak …Proto mi ji i sam nosi
..Kazde dite se uci jinak veci,nekdo to umi driv nekdo pozdeji …Drzeni flasky budeme trenovat uz i obcas trenujeme ale toto neni to co me trapi.. ![]()
@Jaja87 já to nemyslím zle, omlouvám se, ale prostě mi to nedalo… o to nejde, strach aby se dítě naučilo to a to má každá máma. ale jde o to že to musíš opakovaně zkoušet, samo od sebe se to to dítě nenaučí.
Zkousime … snad bude pozdeji uspech …A neomlouvejte se ..Ja vim ze to nemyslite zle,ja jen raguji ![]()
@Jaja87 tak přeju hodně štěstí, já se jdu vrhnout na kuchyň dokud dračice ještě spí. ![]()
Kakao ani normální mlíko bych dítěti ročnímu dítěti nedala. Pokud nechce kousky, tak holt musíš ještě vydržet, naučí se to později, u nás byl taky problém, ještě okolo roku občas po kouskách zvracel. Pak se to naučil a teď už je to dobrý.
Jinak já k snídani i k večeři dávám kaše (čistě obilné, neochucené, bez cukru, bez mléka) - třeba rýžovou, kukuřičnou, špaldovou, pohankovou, jáhlovou… dávám do nich přesnídávku. Dávám je proto, že samotného rohlíku se tolik nenají, navíc to trvá dlouho. Rohlík dostává po kaši, aby se dojedl.