Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@LLenule111 ahoj moje dcera 16mesicu to samydrzi a jídlo trvá 1,5hod pakjw studeny a nechce sní jen4lzicky doktorka si neví rady jak já už hubne
![]()
@Dez Tak jí nekrm přes hodinu. Dej jí čtyři lžičky a jídlo odnes. Zkus za dvě hoďky zase pár lžiček. Některé děti nesnesou teplé jídlo, musí to být vlahé. A jí tak jen oběd, nebo všechno? Syn mi třeba do dvou let nesnědl celý smetánek, vzal 4-5 lžiček a konec jedl tak skoro všechno jídlo. Taky nedávat sladkosti. Nenutit sníst všechno, ale dávat častěji.
@natyber píše:
@Dez Tak jí nekrm přes hodinu. Dej jí čtyři lžičky a jídlo odnes. Zkus za dvě hoďky zase pár lžiček. Některé děti nesnesou teplé jídlo, musí to být vlahé. A jí tak jen oběd, nebo všechno? Syn mi třeba do dvou let nesnědl celý smetánek, vzal 4-5 lžiček a konec jedl tak skoro všechno jídlo. Taky nedávat sladkosti. Nenutit sníst všechno, ale dávat častěji.
Mám kluka 17 m, taky někdy zlobí s polykáním, hlavně ke konci krmeni když už je unavený. Pomáhají mi dvě věci- jak to jde, nekrmim- ovoce včetně melouna atd si napichuje malou ostrou vidličkou a ji sám, to ho najednou polkne. Nebo bere do ruky, miluje hrozno, borůvky, maliny, jahody. Chlebík s máslem na kostky, totéž, vidličkou. Dávám taky furt ještě přesnídávku a jogurt, tekuté polyká dobře vždy. Obědy musím krmit, pokud nejdou napichovat (rýže, omáčky, polévky s kousky atd), tak mám fintu. Napřed, obtížné' věci- rýži, maso, trenujeme kousky. Jak pak už přibývá únava, už by spal, mačkám už to jako miminu a nakonec nechám omáčku, šťávu, vývar- to už tam jede, samo':) třeba rýží ke konci krmeni už nepolkne a sysli.
Holky mam to same. Mam dvoulete holcicky. Nacpou pusinku cca kazda pet lzicek a pak to drzijou za skrankama. Mame to tak od zacatku co zacaly jist jidla, co musi pokousat a spolknout. Uz vic jak rok jime obed hodinu, vecere jsou vetsinou polivky, tak ty zhruba pulhodinky. Uz jsme byli u logopedky, aby je naucila jak s pusinkou pracovat a nic. Pro me zaver je, ze jim proste staci od vseho trosku a jsou napapane. Ale teda snazim se do nich dostat vic … Uz se fakt tesim az budou jist normalne a bude klid …
@Rezii To je ono, některé děti jedí rády samy. Hlavní je nenutit a netvrdnout půl hodiny u jídla. Oni mají maličkatý žaludek, stačí jim trochu. Taky mají jedící období, někdy se ládují od rána do večera a jindy jídlo odmítají. Určitě není dobré sedět s jídlem dlouho. Když nechce, tak zkusit za chvíli ![]()
@natyber to bych ale nedelala nic jinyho nez po chvilkach krmila. Taky potrebuji jit ven a neco udelat, pohrat si … taky nejsem zastance sedeni u jidla pul dne. Nicmene pulhodina u deti u jidla nic neni, si myslim. Natoz, kdyz jedi sami. Ni sama jsem nenasla zatim zpusob, jak to delat ![]()
@pajinkapajinka no těch pět lžiček jim asi stačí a víc bych se s nima nepárala. Venku po dvou hodinách jim vyhládne a po příchodu dát jídlo
Ono zase hlady neumřou. Ta půl hodina ještě jde, ale třeba zakladatelka píše o hodině a půl ![]()