Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@AliciaR píše:
Dobrý den, maminky,Ráda bych vás prosila o radu, než začnu řešit s odborníky. Náš syn 9 měsíců už zhruba dva měsíce nespí. Večer usíná až kolem 23hod. a ráno se probouzí okolo 7hod. (cca 2× vstává na UM a párkrát se ještě probudí a potřebuje chytit za ruku, nebo dudlíka). Co mě ale dělá starosti je to, že přes den nespí. Zkoušela jsem snad úplně všechno, ukládám ho k odpolednímu spánku vždy ve stejný čas, usínala jsem s ním, nechávala ho usnout samotného, pouštěla hudbu, šumy, zpívala, šeptala. Všechny pokusy ale končily takovým hysterákem, že se nemohl kolikrát nadechnout. Jediné, kdy se mi ho přes den podaří uspat, je v jedoucím kočárku (raketa nefunguje). Jakmile zastavím, probudí se. Je ale nad moje síly každý den trajdat tři hodiny s kočáremZačínám mít trochu obavy, aby to nějakým způsobem neovlivnilo jeho vývoj. Nebo je to normální a mám čekat, že tohle období přejde?
Jako promiň, ale ty píšeš, že ti nespí, ale spí, jen jsi líná s nim chodit. Já cca do pul roka nachodila denně přes 20 kilaků, protože se kočár nemohl zastavit. Pak teda z ničeho nic začala spát v postýlce/
Proč bys s ním nechodila, když ti v kočáru spí? Ten spánek je strašně důležitej a tvojí prací je zajistit, aby dítě spalo. Co máš důležitějšího na práci?
A proc 3hodiny? At spi odpo hodinku aby nestrasil v noci. Znam lidi co i autem jezdili.
Jako chodit denne dve hodky s kocarem mi neprijde jako uplne nadlidsky ukol.
23:30-7 byla takova standardni spaci doba holek okolo roka, k tomu teda 60-90 minut po obede, jedna na ruce, druha v jedoucim kocare. Syn spal okolo roka 21-1 a pak 4-6 a pak teda 2 hodiny po obede v postylce. Takze nespavci. Nasledky to snad nezanechalo - nemam bohuzel kontrolni dvojce, ktere by spalo. Teda jsou to vsechno hyperaktivni posuci, ale to myslim tak nejak souvisi s jejich naturou a temperamentem (to i ta snizena potreba spanku, nesmi jim nic utect). Ale ve skole celkem exceluji. I jsou tam hodni, doma si to vynahrazujou, no
.
Když spí v jedoucim kočárku tak jezdi…mě dcera (23m) neusne jinak než v kočárku… nejlépe usne když se jede ale stačí i jen popojizdet sem tam takže teď v těch vedrech vzhledem k tomu že usíná cca kolem 12 uspávání v baráku na chodbě…nicméně i ona měla období kdy jediné v jedoucím a nesmělo se zastavit…syn (7m) taky spí jediné v jedoucím kočárku. jakmile se zastaví tak se během 5 minut vzbudí…ale ten mi teda naštěstí spí i doma..např uhoupanim v autosedačce a někdy teda i v posteli..ale musím tam ležet s ním..což je problém když musím věnovat pozornost i starší…takže když to jde tak prostě jedu a dám si třeba 5km to mladšímu k prospani stačí (standardně spi cca 30 minut tak 3×-4× denně) a starší při tom hezky usne a pak ji nechám dospat ve stojícím kočárku…
Taky jsem to tak měla, Holt jsem chodila, aspoň jsem zhubla
A kolem roka začal spávat přes den i v postýlce, sice se několikrát vzbudí, ale i tak to byl posun. Neboj, sedne si to ![]()
Když spí jen v kočárku, musíš holt chodit na ty dvě hodiny kočárem. Nebudeš ani první, ani poslední. Doporučuju najít si oblíbené podcasty ![]()
@Tosidelassrandu Já bych treba i lina nebyla, ale mam spatne zhojenou jizvu po CS a v brise dve kyly, tak uplne nechci jit naproti nejakym komplikacím, do konce roku me cekaji dve operace ![]()
@AliciaR píše:
Dobrý den, maminky,Ráda bych vás prosila o radu, než začnu řešit s odborníky. Náš syn 9 měsíců už zhruba dva měsíce nespí. Večer usíná až kolem 23hod. a ráno se probouzí okolo 7hod. (cca 2× vstává na UM a párkrát se ještě probudí a potřebuje chytit za ruku, nebo dudlíka). Co mě ale dělá starosti je to, že přes den nespí. Zkoušela jsem snad úplně všechno, ukládám ho k odpolednímu spánku vždy ve stejný čas, usínala jsem s ním, nechávala ho usnout samotného, pouštěla hudbu, šumy, zpívala, šeptala. Všechny pokusy ale končily takovým hysterákem, že se nemohl kolikrát nadechnout. Jediné, kdy se mi ho přes den podaří uspat, je v jedoucím kočárku (raketa nefunguje). Jakmile zastavím, probudí se. Je ale nad moje síly každý den trajdat tři hodiny s kočáremZačínám mít trochu obavy, aby to nějakým způsobem neovlivnilo jeho vývoj. Nebo je to normální a mám čekat, že tohle období přejde?
Každý den chodíme na procházku, na odpolední běžné dvě hodiny, spí někdy déle, někdy krajští dobu, takže se někdy vzbudí cestou, někdy pak spí i na zahradě. Proč je nadlidský výkon denně chodit? Denně mám 8-10km, záleží podle času a nálady, pro mě je to běžná denní věc
A syn má 10 měsíců, takže to praktikujeme už dlouho ![]()
@AliciaR píše:
@Tosidelassrandu Já bych treba i lina nebyla, ale mam spatne zhojenou jizvu po CS a v brise dve kyly, tak uplne nechci jit naproti nejakym komplikacím, do konce roku me cekaji dve operace
7 měsíců po porodu ti obyčejná procházka s kočárem absolutně nic neudělá, takže ano, jsi pohodlná. Dítě ten spánek potřebuje a ty máš dělat maximum, aby spálo.
@AliciaR píše:
@Tosidelassrandu Já bych treba i lina nebyla, ale mam spatne zhojenou jizvu po CS a v brise dve kyly, tak uplne nechci jit naproti nejakym komplikacím, do konce roku me cekaji dve operace
Naopak, zvýšením fyzičky, kterou získáš klidnými procházkami s kočárem jen zkrátíš dobu rekonvalescence. Málo co je tak zdravé jako chůze.
Dobrý den, maminky,
Ráda bych vás prosila o radu, než začnu řešit s odborníky. Náš syn 9 měsíců už zhruba dva měsíce nespí. Večer usíná až kolem 23hod. a ráno se probouzí okolo 7hod. (cca 2× vstává na UM a párkrát se ještě probudí a potřebuje chytit za ruku, nebo dudlíka). Co mě ale dělá starosti je to, že přes den nespí. Zkoušela jsem snad úplně všechno, ukládám ho k odpolednímu spánku vždy ve stejný čas, usínala jsem s ním, nechávala ho usnout samotného, pouštěla hudbu, šumy, zpívala, šeptala. Všechny pokusy ale končily takovým hysterákem, že se nemohl kolikrát nadechnout. Jediné, kdy se mi ho přes den podaří uspat, je v jedoucím kočárku (raketa nefunguje). Jakmile zastavím, probudí se. Je ale nad moje síly každý den trajdat tři hodiny s kočárem
Začínám mít trochu obavy, aby to nějakým způsobem neovlivnilo jeho vývoj. Nebo je to normální a mám čekat, že tohle období přejde?