Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Moje dítě pořádně nespí už 5 let. Tolik hodin co popisuješ, ve 14 měsících nenaspalo ani náhodou.
A ač to nechceš slyšet, jediné, co pomohlo spánek zlepšit bylo ono „vyřvání“. Půl hodiny nad dítětem brečícím v postýlce neni nic, jen si ověřil, že když vydrží řvát, bude se zase houpat. Divím se, že ti ještě neodešla záda.
Držím palce, ať dostaneš radu na zázračné zaklínadlo ![]()
To je mi vás líto.
Napadá mě, co dostává na veçeři? Nedáváš mu sladké kašičky? Omezila bych večer sacharidy, takže ani ovoce. Myslím, že existují nějaké podpůrné kapičky na spánek, zkoušeli jste? Co kdyby večer usínal s váni v posteli, možná by se potom při vzbuzení tolik neprobral a zase za chvíli usnul? Jinak neporadím, nevím co, držte se! ![]()
Partner at spi v jine mistnosti. Co ho dat spat az v 10 vecer a at spi s Tebpu? Mate v mistnosti uplnou tmu?
Zakladatelko, zkusila jsi hacku?
Někomu nevyhovuje, ale známá tvrdí, že jen díky ní nemá v prčicích záda i manželství.
Pokud ji máte kam zavěsit, budeš mít alespoň to uspávání o dost míň vysilující.
@Kryptozoo píše:
Moje dítě pořádně nespí už 5 let. Tolik hodin co popisuješ, ve 14 měsících nenaspalo ani náhodou.
A ač to nechceš slyšet, jediné, co pomohlo spánek zlepšit bylo ono „vyřvání“. Půl hodiny nad dítětem brečícím v postýlce neni nic, jen si ověřil, že když vydrží řvát, bude se zase houpat. Divím se, že ti ještě neodešla záda.
Držím palce, ať dostaneš radu na zázračné zaklínadlo
Fakt ani těch 5-6 hodin?
Jak to zvladas? Já mám prave z okolí ty batolata, co spí 10 hodin v noci a pak 4 před den, to mi přijde jako utopie ![]()
Zada mám v prcicich davno, co se da delat
Teeedda. Já tě obdivuju, že ještě nemáš v háji záda. Mě už chytají teď z běžného poponášení a dceru (7m) na rukách uspávám výjmečně.
Já malou taky nenechávám vyřvat, ale jsou tóny breku, které vyloženě tlačí, protože ví, že ji někdo pochová, to zkouším alespoň chvíli vydržet, nicméně dlouho poslouchat se to fakt nedá ![]()
Zkusila bych nějaký závěsný koš, pokud ho máš kam dát, kamarádka, takto uspává a není to tak namáhavé. Otázka je, jestli se pak nechá přemístit do postýlky ![]()
Jinak : mně dcera spí v noci 11h s jedním probuzením, ale přes den jí stačí jedna dvacetiminutovka.
Zkoušeli jsme partnera “vyhodit” do jiné místnosti. Ono je to synovi úplně jedno, dokud je tam aspoň někdo z nas. V tom fakt žádný rozdíl nebyl.
V ložnici máme cernocernou tmu. Zkoušeli jsme i červené světlo. Ty sacharidy jsem omezila, dostava ovoce jen rano a k večeru jsem posílila železo a draslík, prý to pomáhá lepšímu spánku.
Hacku a všechny ostatní pomůcky jámě zkusili. Dokud byl menší, pomáhalo nositko, teď je mu v tom horko, jak se hrejeme navzájem.
Me upřímně už ani nevadi, ze bych vstavala milionkrát, kdyby pak zas usnul, ale ty 4 hodiny hraní v noci me zabiji
Syn se mi takto budil také několikrát za noc, byla jsem vyřízená. Ze zoufalství jsem zkusila postýlku přestěhovat vedle do pokoje, i když jsem si říkala, že k tomu všemu budu ještě lítat vedle. A víš co? Vzbudil se až ráno a od té doby spal jak andílek, takže to vyzkoušej, mě to zachránilo.
@Anonymní píše:
Fakt ani těch 5-6 hodin?Jak to zvladas? Já mám prave z okolí ty batolata, co spí 10 hodin v noci a pak 4 před den, to mi přijde jako utopie
Zada mám v prcicich davno, co se da delat
Přesně takovýho mám teď půlročního vnoučka. Děcko za odměnu, od narození chrní celou noc, jako novošek teda s jednou dvěma pauzami na kojení, na jehož konci hned zas odpadá a usíná.
Ale dcera, poučena zkušeností s prvorozenou, nějakou postýlku ani nezkoušela - mimino prostě spalo s ní a doteď spí - takže povětšinou všichni včetně psa na jedné manželské posteli.
Přes den ale jedou tu hacku, mladej je v ní spokojený jak želva.
Zkus.
Nám se dcera v tomto věku budila taky v průměru tak 5×-6× za noc, ale usnula většinou hned, jakmile jsem jí nakojila. Občas teda měla v tomhle věku noci, kdy byla 2-3 h. vzhůru, ale to jsme s ni leželi v posteli a dělali jsme, že spíme. Spala s námi v posteli, takže jsem byla vyspaná hezky i přes to probouzení. Zkoušela si ho v podvečer víc unavit? Jít s nim třeba na hřiště, že by pak vydržel déle spát. Nevím, jak to máte s TV a mobilem, ale určitě by neměl mít bíle a modré světlo min. 2 hodiny před spaním. Taky by mohlo pomoci uspávat později.
Jinak moc neporadím, jen dám naději. Dceři je teď 20 měsíců a už asi měsíc spí od cca 21-22 do 8 s jedním probuzením na pití.
@sirikit píše:
Zakladatelko, zkusila jsi hacku?
Někomu nevyhovuje, ale známá tvrdí, že jen díky ní nemá v prčicích záda i manželství.
Pokud ji máte kam zavěsit, budeš mít alespoň to uspávání o dost míň vysilující.
Nás zachránila hned dvakrát, jako uspávat/uhoupat dítko každý den několik hodin, to by s mojí skoliózou byla má smrt…
Uff, radu nemám, každopádně děkuju za pomyslnou facku že si nemám stěžovat, může být hůř! U nás proběhlo několik pokusů o vyřvání, ale ona prostě nepřestane, jediný co se stane je že se začne klepat, nemůže dýchat a zbytek noci a následujícího dne na mně hystericky visí - ne děkuju, nechci. U nás je dobrý, že se budí každou hodinu, ale stačí nakojit. Tyhlety hrací pauzy taky proběhly, ale když byla ještě miminko, souviselo to s nějakou novou dovedností, cvičila si ji i v noci a probralo ji to a chtěla si hrát. Teď bude mít rok, usíná večer sama s mírnou pomocí a za mojí přítomnosti, v noci pak spí s náma a kojí se na požádání. K tomu usínání sama dospěla sama asi před dvěma týdny, předtím jsem musela kojit, hladit, ušíšávat, neustále pokládat, a tak. Jakékoliv pokusy o změnu nebo ji něco naučit selhaly, musí na všechno dojít sama. Držím pěsti!
@Anonymní píše:
Me upřímně už ani nevadi, ze bych vstavala milionkrát, kdyby pak zas usnul, ale ty 4 hodiny hraní v noci me zabiji
Malá to také jeden čas dělala. Tak jsem jí dala do ohrádky v obýváku a já při ní spala na gauči. Buď jsem ji pak za 2-3h uspala nebo třeba sama usnula únavou v ohradce a přenesla jsem ji.
Dobry den,
Vím, ze takových témat je tu milion, ale spousta z nich je velmi stara, kde se radi metoda vyrvavani, kterou my doma nechceme jít. Taky vím, ze neexistuje univerzální návod, ale treba některá z vas zmini něco, co jsme ještě nevyzkouseli.
Syn, 14m je od narozeni nespavec. Nejdřív měl 3mesicni koliku, chybějící 4.trimestr, nebo jak tomu kdo říká. Byl cely den na rukách. V noci nekolikahodinovy plac. Kolem půl roka se to zlepšilo, bolesti bricha ustaly, nemusel byt na rukách cely den, ale nocni uspavani trvalo dlouho. Uspavany byl a je doteď na rukách. Já sama jsem si vybrala cestu kontaktního mateřství, už si ale nevim rady a melu z posledního, jelikož se v noci budi minimálně 6, rekord je 18×. To podle me vlastně ani nespí. V noci ho musím taktéž uhoupat. Ale bohužel nestačí 5 minut, on v tu chvili vůbec není rozespaly, takže máme další kolo normálního uspavani.
Další vec je, ze asi poslední 2 měsíce se probudi po půlnoci a chce si hrát, jak když byl čerstvé narozený a nerozeznaval den/noc. Když ho nechám v postýlce, knoura asi minutu a přejde v řev, který neuticha. Fakt ne. Vydržela jsem tam s nim brecicim sedět přes půl hodiny a mluvit na nej. Když si ho dam do postele, tak po me s partnerem leze, ma energie na rozdávání. Když se ho snazim uspat houpanim, tak si sice mne oci, ale klidně se nechá 2 hodiny houpat a nic. Nakonec to vzdame a necháme si ho po tmě na zemi “hrát”, bez hraček. A až po dlouhé době se nechá uspat. Partner chodí unaven do práce, já nevim, která bije.
Uspavam ho kolem 20, to už je unavený. Spí do cca 22, první probuzení, které jde houpanim zahnat. Spí další hodinu. Ve 23 dostává trochu mlika, usina a spí do 1. V 1 se probudi a usina až kolem 5. To spí do 6/7/8, záleží jak moc je vysileny. Inkdyby spí do 8, tak se v 6 i 7 probudi.
Přes den ma dva spanky. Když ho polozim do postýlky jsou na 20 minut. Když si ho nechám v náruči, tak klidně i 2 hodiny. V noci rozdíl není. Zkusila jsem jeden dlouhý spánek a druhy vynechat, ale to je už ve 4 odpoledne protivny, tu druhou dvacetiminutovku ještě potrebuje.
Když si náhodou nechce hrát, jako poslední dva měsíce, tak se budi téměř každou hodinu. Když sou 2 hodiny v kuse, slavime. Po zdravotní stránce je v pořádku. V okolí máme děti, které sou celou noc, max se vzbudí jednou na jídlo.
Po vas bych chtěla, abyste mi napsaly vaše metody uspavani (kromě vyplakani prosím), nebo jak dlouho jste doma měly nespavce, jak jste naučily aby usinalo dítě samo, proste vaše zkušenosti.
Dekuju všem, které tento sloh precetly.
Prosím ponechat anonym nebo smazat.