Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Masakr, ale proc chodis spat ve 23h? A spi s tebou v loznici nebo jak? Co manžel, jak se zapojuje?
Syn to měl podobné. Ale já tedy chodila spát už kolem 9hod a s manželem jsme se střídali. Já se synem vstávala třeba 2 noci a další noc manžel a já jsem spala. U nás to trvalo asi rok
pak už spal celou noc.
A neděláš s nima moc kraviny? Třeba že vstane ve 21 a jde spát ve 23…má jít spát hned, bez výjimek…
1 k jednomu bych vstávala já, k druhému manžel. Případně jednu noc vstavas k obema ty, druhou manžel. Nebo vstavej ty, ale jakmile přijde manžel domu (v pět?) jdi okamžitě spát a spi do půlnoci, kdy půjde spát on a přeberes si hlídání dětí.
2 když by se dítě vzbudilo, odnesla bych si ho do postele a nedělala nic. Nesvitit, neinteragovat, nemluvit, nehladit, předstírat spánek. Třeba je to přestane bavit a ty se aspoň vyspis.
3 pokud by nefungovalo nic, vzala bych si špunty do uší a ponechala dítě v postýlce svému osudu. Jestli zvracis z vyčerpaní, můžeš být za pár dní na jipce.
Nenapadlo tě chodit spát dříve tak, aby se manžel večer o ně postaral? Takhle to nemůžeš vydržet. Dvě děti takto věkové po sobě, to se ještě hodně dlouho nevyspiš. Musíte zabrat oba.
Sebrat v noci mlíko, zapojit manžela. V noci, když se vzbudí, ok, buďte někdo s nima, ale nezasvěcuje se a už vůbec se nehrá. Na dudlík už jsou taky veliké - ať si zbytečně nezničí zuby. U nás to zabralo a prcek se od 18m naučil spát, protože manžela jen tak něco nevzbudí. Budil se každou chvíli, klidně 10× za noc a za pár týdnů po změně režimu spal jako dudek celou noc. Já už taky nevyspáním skákala z okna… takhle ještě ze dvěma, se brzy sesypeš. Hodně štěstí
.
Deti s námi spí v ložnici. Starší si v noci přeleze k nám z pokoje, mladsi spí v postýlce. Jakmile nevyhovím skrze vyhozený dudlík mladší rve, starší se pořád převaluje, jsem celá okopana. Když ji strčím k sobě do pokoje tak rve, rve tak strašně ze zase vzbudí mladší. Prostě pořád dokola. Manžel mi v tomhle je celkem k ničemu. Nemám problém jednou podat dudlík, a dát mlíko. Ale ne každých dvacet minut dokola. Starší mlíko nemá, mladší jo.
@Anonymní píše:
Deti s námi spí v ložnici. Starší si v noci přeleze k nám z pokoje, mladsi spí v postýlce. Jakmile nevyhovím skrze vyhozený dudlík mladší rve, starší se pořád převaluje, jsem celá okopana. Když ji strčím k sobě do pokoje tak rve, rve tak strašně ze zase vzbudí mladší. Prostě pořád dokola. Manžel mi v tomhle je celkem k ničemu. Nemám problém jednou podat dudlík, a dát mlíko. Ale ne každých dvacet minut dokola. Starší mlíko nemá, mladší jo.
Jak je manžel k ničemu. Prostě by si aspoň o víkendu vzal jedno dítě a staral se on.
Proč je nedáš do vlastního pokoje, ať mají svůj klid na spaní? Už to nejsou miminka. Obě. Ne jen tu starší.
@Kelsey píše:
Proč je nedáš do vlastního pokoje, ať mají svůj klid na spaní? Už to nejsou miminka. Obě. Ne jen tu starší.
Protože kolotoč..zacniu řvát, a lezou k nám.
Žádný mlíko, vyřvat. Po 10 minutách pochovat, čaj, uložit, pohladit, říct, že se spí. Budeš mít klid. V noci se spí.
Už jsou veliký, už mlíko v noci fakt nepotřebujou, stačí večeře a symbolická flaška pro menšího a sklenička pro většího na usnutí. A stejně tak jsou dost veliký na to, aby spali sami.
Ojdeď na příští víkend pryč, nech to na manželovi a studeném odchovu, pokud ty nemáš nervy na důslednost. Ty se vyspíš a oni zjistí, že sami mimo ložnici rodičů taky usnou.
Tak za prve, chod spat s nimi. Za druhe, pokud teda dobre chapu, ze je manzel pritomen, tak se stridejte. Nevim, co znamena, ze je k nicemu, ja kdyz jsem mela takovouhle krizi, tak jsem mu to jecici dite vrazila a sla jsem spat. Taky jsem mela dny, kdy jsem spala tak 3 hodiny a to nekdy ne v kuse a proste to neslo jinak ![]()
Ahoj už jsem totálně zoufalá. Obě moje děti mají v srpnu 1,5r a 2,5r. Teď byly asi čtyři dny kdy nespaly skoro celou noc. Vzbudí se okolo půlnoci nebo jedné, a pořád jen mlíko, pití, dudlík. Změna žádná v režimu nebyla. Vstávají v 7, chodí spát v 10.10- 12,30. Večer mladší v 19.00, starší v 19,30. Kdyby se jen vzbudily napily a spaly, bylo by to v pohodě. Ale ony neusnou. Jsou téměř celou noc vzhůru, a dělají kraviny. Včera jsme byli celý den pryč na výletě, musely být utahanej jak blázen, a stejně nespaly. A já už nemůžu. Dneska ráno jsem z nevyspalosti zvracela. Ony třeba usnou na 20minut, ale já tak rychle nezaberu. Starší se teď těch pár dní vzbudila ještě okolo 21h a šla spát s námi až ve 23. A stejně byla skoro celou noc vzhůru. Upřímně už nevím co mám dělat, tohle nevydržím. Teplo jim být nebude, spí skoro nahé, a máme zapnutý celé léto vetrak.