Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, malému bude zítra 10m, máme od malinka režim, který se snažíme dodržovat. Postupem času režim samozřejmě měníme podle potřeby spanku. Začínali jsme klasicky na třech spáncích (30min,30min,1,5- venku v kocarku), cca v půl roce mi začal ten první spánek místo půl hodinky spat 1-1,5 jak kdy, tím pádem jsem pochopila, ze je čas vynechat polední spánek, jinak potom nechtěl odpolko spinkat v kočárku. No a teď asi měsíc ho prostě nelze odpoledne v kocarku uspat.. Vstává kolem 8 první spánek má kolem 11 to spinka 1,5 až 2 hodinky. No a odpoledne proste ani náhodou, kolem 6 začíná být samozřejmě šíleně protivny. No na tohle už jsem se pomalu naladila. Jenže on mi začal včera bojkotovat i ten první spánek, vlastně i večerní. Uspavam na rukách, ale vzpírá se, dudlik háže na zem, řve, snaží se dostat pryč. Včera vstaval v 7 ráno a poprvé usnul až ve 4 a to jsem s nim musela dělat v kočáru zatáčky jako blazen😂 😂 😂 tak jsem si myslela, jak bude večer unavený, ale opět to sami vztekání, vzpírání.. Nechápu to, přitom je strašně unavený.. prosím, ze je to jenom období? Ze nepřestane přes den spat úplně? Podle mamky jsem já v roce přestala úplně spat přes den
![]()
Máme 7m první ranní buzení je v polnsesty, pak ještě usne vztava cca na 10 někdy ale taky ne pokud ne jde spát na půl 11 po obědě a vztava po hodině. Večer usíná až v 11. Takže cele odpoledne nespí. A co? Taky únava ale prostě nechce. ![]()
Dneska vztavala v půl 9. Teď se vzbudila a předpokládám že zalehne zase po 11. Taky proč by šla spát když je všude takovejch věcí k vidění? Bazén, auto, děti, jídlo, hlasy ![]()
Zkus nositko nebo natocit kocar na chvilku na slunicko, aby musel zavrit oci.
A kasli na rezim, at spi jak potrebuje.
Tak pokud vstává v osm, tak bych ho dala spát až po brzkém obědě. Třeba v 11 jídlo a kolem poledne ať si zdřímne na jak dlouho potřebuje. V kolik normálně chodí večer spát?
Já s dcerou žádný režim nemám, ale nechávám na ní, kdy je ospalá a půjde spát. Zatím má teda max hodinový spánky většinou před obědem a pak odpoledne.
Ale stává se, že jeden ze spánků vynechá nebo spí jinak dlouho. ![]()
Je to prostě období a nech to na něm. Může ho něco bolet, trápit, horko. Když nemohla dcera spát a plivala dudlík, tak většinou do 2 týdnů vylezl zub. Může to souviset a nemusí.
Pokud ti od 11 hodin spí 1,5-2 hodiny, zkus ho nechat spát jen hodinku. Potom by odpoledne mohl zabrat.
Děkuji moc všem za rady
v nositku mi naposledy usnul asi ve 4 měsících od te doby vůbec, natočit kočár na sluníčko fungovalo parkrat, teď ho to spis jen rozeřve, ![]()
Večer chodi spát mezi půl 8- půl 9 jak kdy..
I pokud spí půl hodinky, odpoledne nezabere, viz dneska ![]()
Zoubku máme 8 a všechny jsou venku bez povšimnutí, podle zubarky máme teď s největší pravděpodobnosti očekávat stoličky, ale to je podle mě brzo?
Jinak ten režim máme hlavně z toho důvodu, ze mám koně o kterého se musím chodit starat a vedu jezdecký kroužek, čili se mi pak lépe plánuje hlídání..
A co takhle to spojit a udělat jeden delší spánek. Malá má 7m, ještě nedávno mi spala 3× denně, 2× dopoledne po 30 minutách a odpoledne 1,5 hodiny. No už týden mi spí jen po obědě 1,5 hodiny. Probudí se mezi 14-15hod a 18:30 se jde koupat, v 19:00 už většinou spí až do ranních hodin. S těmi 3 spánky, když byl poslední spánek kolem 15hod chodila spát až ve 21:00 a byla celý večer akorát protivná.
Syn je nespavec a poměrně brzy přešel na jeden spánek. A hodně tedy na něj asi působí i teplo.
To spí o dost hůř a míň.
V 16 měs. spí cca 21.30 - 5.00 a 50 minut ( vedro ).- 2 hodiny ( normalni počasí) v poledne.
Jinak je dost aktivní, ale pokud se přetahne stává se z něj turbomyš ![]()