Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Doktorka se mě ptala jestli moje roční dcera ukazuje. Vůbec jsem nevěděla, že by něco takového měla umět a dočetla jsem se, že když neukazuje tak to může značit nějakou poruchu. Mám ji to ukázování nějak učit nebo to dítě začně dělat samo z ničeho nic?
@ajanab ty jí neukazuješ třeba auto a neříkáš to je auto a dělá brm? jestli ne tak začni ona to odkouká
Přesně tak, musíš jí taky ukazovat na všechno a říkat co vidíš.
@ajanab no,že neukazuje nemusí značit poruchu,ale o dvě diskuze níž popisuješ ještě jiné problémy. A pokud jste byli u neuroložky,tak víš,že může být vývoj zpomalený.
Náš mimoň začal ukazovat až v roce a půl a až teď, v roce a třičtvrtě to používá běžně a správně. Nevím, jaké jiné problémy jsi kde popisovala, ale pokud chodit k neurologovi, tak asi není co řešit, ten by na případný problém určitě poukázal. A ta dětská dr na to říkala Co? Naše říkala, že počká do toho roka a půl, a to už nas ukazovat začínal.
@ka2ka píše:
@ajanab ty jí neukazuješ třeba auto a neříkáš to je auto a dělá brm? jestli ne tak začni ona to odkouká
Je zajimave co prcky.uchvati me ditko prvni co zacalo ukazovat..to je lampa..vse co svitilo a pak…to je ara..takovy ten plysovy,mluvici papouch..jinak nic pak dlouho.
@lilith1 jojo u nás traktor ten by mohl obdivovat celý den a pak kočky , jinak ho nic jiného nebere a já si přijdu jak pitomec
Nenašla jsem odpověď tak zkusím zde. Proč je tak důležité ukazovaní a proč ho třeba autisté či dysfatici neumí? Děkuji pokud mi někdo odpoví ps.syn taky dlouho neukazoval, teď už ukazuje v jednom kuse, jen vždy jsem se dočetla, že je to důležíté, ale proč to ne ![]()
@Dermabion píše:
Nenašla jsem odpověď tak zkusím zde. Proč je tak důležité ukazovaní a proč ho třeba autisté či dysfatici neumí? Děkuji pokud mi někdo odpoví ps.syn taky dlouho neukazoval, teď už ukazuje v jednom kuse, jen vždy jsem se dočetla, že je to důležíté, ale proč to ne
Ja bych rekla, ze je to dulezity projev komunikace..ukazovanim si rika co chce, pta se co to je a ukazuje, co ho zajima.
Je to taky forma sdílení. Mami podívej. Autista třeba sdílet neumí.
No já myslím, že i autisté se naučí ukazovat ne? @Bubla Bůčková
@Dermabion píše:
No já myslím, že i autisté se naučí ukazovat ne? @Bubla Bůčková
No můj autista se to sice naučil, ale nijak extra to nepoužívá
nebo v naprosto nevhodných situacích (mami, koukej, ta paní má velkou hlavu…v tramvaji)
@Margery tak takové situace umí připravit i zcela zdravý poklad ![]()
Já to pořad nějak nechápu. Všichni to uvádějí jako strašně důležité, ale nikde v těch článcích neuvedou proč
a mne to zrovna zajímá. ![]()
Každopádně děkuji za vaše odpovědi
![]()
@Dermabion ukazovani je prvotní forma komunikace a zájmu. Je to o napojení se na dotyčnou osobu, když ještě neumí mluvit. Skrz ukazovaní sdílí s ostatními co je zaujalo a taky ukazovani slouží k získání určité věci. Běžně se vyvíjející děti ukazovani hned okopiruji ze svého okolí a správně pochopí funkci ukazovani a že to k něčemu slouží. Autiste nedokáži správně interpretovat věci, které vidí, nepochopí podstatu ukazovani a proto je nepouzivaji. Musí se to mechanicky naučit, zatímco zdravé děti tuto dovednost automaticky získají.
@Dermabion automaticky se neuci dalsi veci, ja treba ucila kluka dlouho pit z brcka, zakladni gesta a vyrazy tvare atd ![]()