Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše: Více
a když se ho zeptáš jaký měl den? co dělal? co viděl? co hrál s kamarády?
@Romana Radošova1 To jsme sice taky chodili, ale řešila jen výslovnost písmen.
@Keyllah To je ok.
tak to ber tak, že vyprávět umí, ale o věcech, co ho zajímají a ptej se spíš na to..
dcera také neuměla vyprávět, než šla do 1. třídy, nijak zvlášť jsme to neřešili, teď půjde do třetí a vypráví plynule, až hledím
I tohle je skill, který se musí trénovat. Žádný učený z nebe nespadl.
Nechala bych tomu volný průběh.
Ne každý to umí. Já si myslím, že jsem to taky neuměla, a už vůbec ne na povel. Ani říkanky, každý na to není. Hlavně ho to ani nemusí třeba zajímat.
Jestli to s ním chceš trénovat, tak super jsou takové kostky, Story Cubes - existuje jich spousta s různými tématy, a hraje se s nimi hra, že se hodí kostky, a vypravěč musí kostky srovnat do nějakého pořadí a vyprávět svůj vymyšlený příběh z nich. Když to a dětmi hraje dospělý a popisuje hezky a rozmanitě, děti to chytnou a učí se tím používat přívlastky a vlastnosti, takže se rychle posunou od jednoduchých vět k barvitému povídání.
Ahoj, mám syna, v v prosinci mu bude 7 let, v září jde do první třídy. Když spolu přečteme nějakou pohádku v knížce, klidně i krátkou a chci aby mi ji pak krátce odvyprávěl o čem to bylo, není toho moc schopný. Když se ho pak ptám na jednotlivé otázky, tak sice nějak tak odpoví, doplní, ale velice krátce. Vůbec není schopný souvisle převyprávět text. To samé třeba když mi má vysvětlit třeba nějaká pravidla hry, kterou hráli na táboře apod. Není to divné? To už by v tomto věku měl dát, ne? Máte prosím doporučení, jak toto zlepšit?