Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím, v kolika letech začaly vaše děti odcházet jako poslední z domu a chodily samy do školy? Dcera jde do 4. třídy, ranní družinu už nemá, asi by se šlo domluvit, aby zde mohla počkat s mladším sourozencem, ale úplně se jí to nelíbí. Tváří se, že to v pohodě dá, ale i když je zodpovědná, dokáže se i zbytečně vyplašit. Na druhou stranu si říkám, že by se více osamostatnila a měla by to i pohodlnější. Děkuji za zkušenosti.
@pamapi píše: Více
Čtvrtá třída mi přijde v pohodě. Většinou bývá družina do třetí třídy ![]()
U nás už čtvrťáky do družiny nebrali vůbec, takže jsme celé prázdniny pilně trénovali zamykání a odmykání a povedlo se. U nás jsou teda nejproblematičtější vstupní dveře do domu, ale nakonec to dala.
Vážně si děláš starosti, jestli dítě ve čtvrté třídě zvládne zamknout? Máš měsíc to natrénovat. Nevidím problém.
Pokud nemáte nějaké speciální dveře a dítě třeba nemá sílu, tak mi to uvažování už přijde hodně zcestné. Odpověď je ve druhé třídě.
Mimochodem na dítě ve čtvrté tříde, pokud je narozené třeba v prvním čtvrtletí, ti už spousta doktorů nedá při běžné nemoci ani OČR a dítě se musí zvládnout o sebe postarat nejen o ohledně zamykání, ale i vzít samo správnou dávku léků a vzít si samo jídlo a podobně.
Mě dělali problémů dveře ještě v 5 třídě. Neměla jsem sílu na to dveře (koule) protáhnout k sobě a otočit klíčem.
A jednou jsem přišla dolů a zjistila, že nechali dveře vyměnit a ja ty klíče nemám. Dali mi je ale další den někdo zamkl úplně jiným klíčem než jsem měla já. Dveří byli bezpečnostní a měli dva zámky.
V první. Případě, jsem čekala na zahradě ve druhém se z domu drápal oknem.
Být v bytě tak netuším kde a co…
P, s: neměla jsem mobil.
A máš strach, že je nebude zamykat? Odteď bych kdykoli vyjdete ze dveří, tak ji nechala samotnou zamknout a odemknout, ať si to trochu dostane do ruky. ![]()
Ať trénuje zamykání a odemykání. Kdykoli někam teď půjdete, tak bude dělat vrátnou. Už je dost veliká.
Moje budoucí ctvracka, dokonce s odkladem, takže věkem patacka, odemknout vchodové dveře ani dveře od bytu neumí. Není moc šikovná, na vchodové je navíc potřeba síla, kterou nemá, a na dveře od bytu grif, který jí taky nejde. Zkoušeli jsme mnohokrát, nepovedlo se nikdy.
Když odchází poslední, jen zabouchne, když přichází první, sedí v knihovně naproti a čte si, než někdo přijde domů.
Já jsem synovi vyráběla takové držátko na klíč, aby ho zvládl otočit. Protože dveře šly trochu ztuha a on na ten malý klíč neměl sílu.
U nás družina byla do 3.třídy. Dojíždějící mohli pak čekat ve školním klubu na spoj. Barak jim otevřít šel. Nesměli zapomínat ale zavřít
doma psům.
Jo a my zadní dveře roky nezamykali, ono na vesnici … Ale to by se domu museli škrábat přes sousedy / oni by je nechali v případě zapomenutých klíčů ![]()
Od třetí třídy se dítě vypravuje samo. Pokud jdou dveře dobře odemknout a zamknout a ty máš jen strach, aby zamkla, existují elektronické zámky. Dute otevírá mobilem nebo čipem, když čip ztratí v okoli domu, jen mu odeberes přístup a nemusíš měnit zámky.
Od začátku třetí třídy nechodí do družíny. Do školy i ze školy chodí sama. Má to necelý kilometr. Ale neřešíme zamykání dveří. Tcháni jsou doma. Jinak je plně samostatná. Vlastně se stalo že po škole došla anikdo tu nebyl a odemknout naše dveře není žádný problém. Ale vím že u bytu to někdy problém může být
@Anonymní píše: Více
Pomocí takové plastové hmoty, ze které se v horké vodě dá modelovat, jsem obalila ten klíč, aby ploška byla větší. A zabudovala jsem do toho i kroužek na klice, aby se vytvořila nová dírka na klíči a dal se zavěsit na klíčenku.