Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Ahoj, prosim o radu. Má 14m dcera začala capkat, ale s tím nastalo i období odmítání botiček. Žádné pevné boty nemá (chci jit do budoucna cestou barefoot), nema dokonce ještě žádné plnohodnotné botičky - čekám až bude aspoň 2 měsíce chodit. Ale začalo být venku krásně a malá už chce jit z kočárku ven. Problém nastal ve chvíli, kdy jsem ji chtěla nasadit capačky (predtim je nosila doma, ale nedavala jsem nějak často, spíš chodila jen v punčocháčích, ale nevadily ji). Capačky jsou opravdu měkké látkové-když nasadim tak spustí histerak, poté máme takové ponožky se zateplenou podrazkou, taky histerak, zkoušela jsem i cvičky z decathlonu a to je ještě věštci histerak, mám objednané i takové ponozky s mekkou gumovou podrazkou, ale ty asi taky odmítne. Zkoušela jsem ji capacky nasadit a odvádět pozornost, ukazovat jak jsou pěkné, vysvětlovat,… nefunguje nic. Proste si sedne a řve a řve a řve dokud ji je nesundám. Hodně mamin to řeší tak, ze dítě nechá běhat v ponožkach, ale to proste není řešení. Chci aby malá behala třeba i na spinavějsim povrchu, občas nějaká mokrá hlína, atd. Proste ponozky by byly hned mokré. Jak jste se tedy vypořádaly s tímhle problémem, co na dítě zabralo? Díky ![]()
Ja jsem dceru nechala behat bosou (nekdy v ponozkach, nekdy bez) i na mokrem pisku, mokre hline, na jehlici, na kamenech. Ale ona zacala chodit v 10 mesicich, to byl cerven, v botach hysterak. K prvnim narozeninam dostala jine boty (Superfit) a ty uz ji nevadily. Ale stejne je nosila poradne az tak od rijna, jak bylo trosku chladneji.
A jinak na chodniku s psimi produkty a strepy holt vetsinou jezdila v kocarku.
Příspěvek upraven 28.03.22 v 11:40
My zacali s backurkama doma po minutach. A teda uz driv, jeste kdyz lezla, ja ji je chtela davat do kocaru, aby ji nezably nohy. Na golface, kdyz uz sedela, tak jsem nemela fusak. Par tydnu to trvalo. Prvni uspech byl, ze v nich chvili sedela v kocaru. Bavilo ji je sundavat a vyhazovat a muj task byl si toho vsimnout a zase nandat
. To u te nejstarsi, ta byla previt, nic noveho nebrala. Malosi byli asi v pohode, tam si zadny problem nevybavuji.
Jinak vcera mi 13mesicni behala venku v ponozkach, starsi dcery (4, 5 a 7 let) bose. Tento tyden se zase ochladi, tak budou nosit boty. Ale az se otepli a bude hezky, tak zase budou klidne bez bot.
@Muffka rodiče to vyřeší tak, že nechají běhat dítě bosé, za chvíli k tomu bude počasí, máme na hřišti tartan a úplně v pohodě…a jinak teda pokud odmítá vše, tak prostě jedno obléknout a ten vztek vydržet, ono jí to přejde, nebude řvát celý den… my měli první botičky, takové ty kožené kotníkové, utáhly se a měla smůlu, dostala dudlíka a nasupeně dudlala
Vždyť ti dítě plní přání a cestou opravdového barefootu se vydalo samo a rovnou
proč nemůže běhat v ponožkách nebo rovnou bosé?
Řekla jsem jí, že bez bot to venku nejde. Začala chodit ven na procházky začátkem března. Párkrát si je venku sundala, tak jsme šly okamžitě domů s vysvětlením, že bez bot nemůže ven. Touha být venku byla natolik silná, že to velmi rychle pochopila. ![]()
@Hibou No jo, co vlastně řeším, mě dítě si vybralo ten nejlepší barefoot a ještě k tomu zdarma
já nevim, nějak mi ty ponozky proste vadí, ale to je spis můj problém
dnes jdeme poprvé na písek, tak ji dam hrubé ponozky. ![]()
Dcera běhala v ponozkach, capáčky nám stejně fyzio nedoporučila. Dávala jsem dvoje ponožky, pokud byla zima/mokro
@Kolicek95 přesně tak to mám nastavené se svými dětmi (jeden rok), ale ohledně čepic
náhodou to funguje ukázkově. Jakmile si na hřišti sundají čepici, tak se jde domů. Pochopili to za dvě návštěvy hřiště ![]()
@Elea9 píše:
@Kolicek95 přesně tak to mám nastavené se svými dětmi (jeden rok), ale ohledně čepicnáhodou to funguje ukázkově. Jakmile si na hřišti sundají čepici, tak se jde domů. Pochopili to za dvě návštěvy hřiště
A ja je teda nechavam bez cepic a nemocne nejsou ![]()
@Janča6 u nás pořád děsně fouká, takže mají takové ty letní kšiltovky, které jsou i přes uši, nebo jen takovou přechodovou čepici. ![]()
@Janča6 píše:Čepice taky neřeším
A ja je teda nechavam bez cepic a nemocne nejsou
@Elea9 píše:
@Janča6 u nás pořád děsně fouká, takže mají takové ty letní kšiltovky, které jsou i přes uši, nebo jen takovou přechodovou čepici.
No je fakt, ze pri vetru od cca 7 m/s pri teplotach pod 10 st. uz cepici zkousim dat. Ale kdyz si ji potreti sunda, tak uz neresim. Pri letnich teplotach ani pri silnem vetru nedavam cepice (pokud teda neni tak silny, ze se bojim jit ven kvuli padajicim vetvim). Akorat uz jsem si parkrat vyslechla kazani na hristi, proc to dite nema cepici ![]()