Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@boball píše:
@SIMONA1234 Určitě promluv.Plno lidí si asi ani neuvědomuje, jaký mají problém. Říkají si no a co, však se to někdy naučí. Logopedka sama uzná jestli je brzo nebo není.
Tak trochu jsem čekala, jestli to třeba fakt není ostych…že nemluví…no, po měsíci a týdnu…ne, není…prostě nemluví. Promluvím s ní…opatrně ![]()
@SIMONA1234 píše:
Tak jsou to dva kluci a jedna holčička. Chlapeček když nastoupil, bylo mu 3 a půl. (únor 2015) Teď v září (nový školní rok) už bude předškolák. Cca 3/4 roku trvalo, než začal mluvit.
Holčička (je to jeho sestra) měla v prosinci 3 roky. Jediné co říká je „tititá“ (znamená to, že chce čůrat)…zbytek jsou nesrozumitelné výkřiky, zvuky…
A poslední je klučík 3 a půl…nastoupil teď v lednu, ptala jsem se maminky jestli mám o něm „něco“ vědět…(počůrávání, co jí/nejí, záchvaty vzteku např…)Maminka, že prý nic…jen když bude chtít čůrat, že to ukáže na pindíka, ale neřekne…tak se ptám jestli vůbec mluví??? Koukla na manžela (už chápu proč) a prý ANO…mluví…
NEMLUVÍ…všem říká „mami“ a pak vydá z pusy nějaké zvuky a ukazuje na vše rukou…jediné slovo co umí je „mami“.
Je to těžké, asi se maminka bála, že jí dítě ve zkušebce vyloučíme z důvodu, že nemluví…nebo jinak necháu PROČ lže…Ani s ní nemluví (v šatně jí slyší školnice)
Ony se ty děti rozmluví, ale na své úrovni…logopedie tam bude potřeba.
Ten první (nejstarší) už v celku mluví, ale samozřejmě na úplně jiné úrovni než stejně staré děti. Ségra bude to samé. Co ten poslední netuším. Když říkáme básničky, zpíváme, tak se snaží, otvírá pusu…jen promluvit.Baví ho to…tak snad přes toto se rozmluví.
ptala sem se protože mám tedka čerstvě pětiletého syna který dost špatně mluví. málokdo mu rozumí. nastoupil do školky tedka v září. on si naštěstí řekne co chce a potřebuje, a jde mu aspon trochu rozumět. měla sem z toho velký strach jak tam bude komunikovat s učitelkami i s dětmi. na logopedii chodíme necelý rok. ze začátku se dost styděl něco říct a asi v říjnu mi učitelka řekla že z něho konečně dostala pár slov ale že je to děs a hrůza a at hned začneme chodit na logopedii. načež sem jí hned odpověděla že už tam chodíme… on si malý dost dobře uvědomuje že mluví špatně a stydí se za to ![]()
@zann6 píše:
ptala sem se protože mám tedka čerstvě pětiletého syna který dost špatně mluví. málokdo mu rozumí. nastoupil do školky tedka v září. on si naštěstí řekne co chce a potřebuje, a jde mu aspon trochu rozumět. měla sem z toho velký strach jak tam bude komunikovat s učitelkami i s dětmi. na logopedii chodíme necelý rok. ze začátku se dost styděl něco říct a asi v říjnu mi učitelka řekla že z něho konečně dostala pár slov ale že je to děs a hrůza a at hned začneme chodit na logopedii. načež sem jí hned odpověděla že už tam chodíme… on si malý dost dobře uvědomuje že mluví špatně a stydí se za to
Takovéhle problémy je potřeba „hlásit“ od prvního dne…není nutné před dítětem, zvlášť pokud se za to stydí, uvědomuje si to…
Nejhorší je, pokud mi rodiče takové věci tají…např.: on nekouše, nikdy to nedělal!!! Já přemýšlím PROČ mi ve třídě už 5 dětí pokousal, jestli to je reakce na mě, na děti, na situaci…a ono prd, pak mluvím s jiným rodičem, omlouvám se mu, že XY pokousal jejich syna, že s tím bojujeme a že je to asi reakce na školku…bla, bla, bla…a maminka kulí oči
Ale XY kouše už dávno…v létě pokousal 3 děti na hřišti. ![]()
Každý rok se mi to stává…rodiče lžou, zamlžují, přibarvují…nechápu.
Jde nám přece o co nejrychlejší nápravu…společná cesta! Ať už jde o mluvu, počůrávání, agresi, vztekání…cokoliv.
Je fajn, že (snad) spolupracujete. ![]()
@SIMONA1234 píše:
Takovéhle problémy je potřeba „hlásit“ od prvního dne…není nutné před dítětem, zvlášť pokud se za to stydí, uvědomuje si to…
Nejhorší je, pokud mi rodiče takové věci tají…např.: on nekouše, nikdy to nedělal!!! Já přemýšlím PROČ mi ve třídě už 5 dětí pokousal, jestli to je reakce na mě, na děti, na situaci…a ono prd, pak mluvím s jiným rodičem, omlouvám se mu, že XY pokousal jejich syna, že s tím bojujeme a že je to asi reakce na školku…bla, bla, bla…a maminka kulí očiAle XY kouše už dávno…v létě pokousal 3 děti na hřišti.
Každý rok se mi to stává…rodiče lžou, zamlžují, přibarvují…nechápu.
Jde nám přece o co nejrychlejší nápravu…společná cesta! Ať už jde o mluvu, počůrávání, agresi, vztekání…cokoliv.
Je fajn, že (snad) spolupracujete.
ano já vím. je potřeba aby o tom učitelky věděly. já sem to uváděla i v dotazníku za začátku šk. roku. ale kdoví jestli to pořádně četly. říkala sem si že mu dětský kolektiv snad trochu pomůže. on je i na mě od malička docela fixovaný takže začátky byly hodně ubrečené. před vánoci už to bylo lepší ale tedka od nového roku máme zase docela krizi.
@zann6 Tak do školy má tvůj syn rok a půl…minimálně. Za předpokladu, že půjde v prvním termínu a nebude mít odklad. Takže času ještě dost, ale je fajn, že to řešíte. Řeč a sociální zralost je důležitá. Děti v dnešní době mají znalosti, hlavně technické…PC, tablety, mobily. Ale chybí jim ten „základ“. Jakoby přeskakují…není to dobře.
@SIMONA1234 píše:
@zann6 Tak do školy má tvůj syn rok a půl…minimálně. Za předpokladu, že půjde v prvním termínu a nebude mít odklad. Takže času ještě dost, ale je fajn, že to řešíte. Řeč a sociální zralost je důležitá. Děti v dnešní době mají znalosti, hlavně technické…PC, tablety, mobily. Ale chybí jim ten „základ“. Jakoby přeskakují…není to dobře.
to máte pravdu, s tabletem a s počítečem nebo televizí umí děti dokonale ale mluvit neumí. ale tedka mě zase trápí to že nechce do školky, a zase ráno začíná brečet. ach jo, doufám že mu to období zase přejde. nikdy tam nechodil nadšený ale aspon ráno nebrečíval. ještě před vánoci dobré. ale tedka je to zase zpátky
. u dvaří ještě volá mami a brečí. já radši rychle zavřu a uteču
..ale nesmím na to myslet, jinak bych se zbláznila
@zann6 Rychle se rozloučit, zamávat a jít…je fakt nejlepší. Pokud ti učitelky potvrdí, že se pak uklidní a hraje si (už nepláče), tak se jen těžko odpoutává od mámy, nic víc…to může mít klidně do první třídy. Chápu, že tě to jako mámu trápí, já měla svoji dceru ve vedlejší třídě první 2 roky, pak u sebe…taky jsem byla vnitřně klidnější, když byla u mě. A to byly kolegyně fakt fajn ženský. Prostě „maminkovská úzkost“…a dcera první dva roky prořvala každé ráno, protože věděla, že já jsem vedle a ona jinde. Neprožila si ten „odstřih“ jako jiné děti. Maminka neodešla do práce…byla jsem 5 metrů od ní, za zdí a ona ke mně nemohla.
![]()
Vždycky když mi brečí ve třídě při předávání nějaké dítě (taky mám takové), tak se snažím rychle…rozlučte se, pusu a jděte! Je to lepší…a nebojte, já se o ní/něj postarám…a jak se dítě uklidní, píšu rodiči SMS, že nebrečí a hraje si. Právě že vím jaké to je…ta úzkost, co je s mojím dítětem? Nebrečí? Je v pohodě??? Takhle rodič ví, že je to už ok…a je taky v klidu. A ten klid se pak přenáší v dalších dnech i na dítě…
@SIMONA1234
ano přesně takhle to dělám i já. řeknu mu ahoj, a že přijdu po obědě a ať si hezky jde hrát a odejdu hned pryč. prvních pár dní na začátku roku kdy hodně brečíval a nechtěl se mě vůbec pustit tak mi učitelka říkala at tam sem chvíli s ním. ale to bylo snad ještě horší. stejně brečet nepřestal, a já sem stejně musela odejít. takže po pár dnech sem to vzdala a žádné protahování a zdržování. pak si zvykl a chodil bez breku. sice nebyl vůbec nadšený ale aspon nebrečel. ale říkám, tedka se nám to brekací období nějak vrátilo. ale dělám to pořád stejně. řeknu ahoj, přijdu po obědě, jdi si hrát. a hned odcházím. tak snad se to zase spraví. ještě se mi nestalo že by mi učitelka napsala SMS že si hraje a je v pohodě. je to prostě jiný přístup. takže se většinou ptám když pro něj přijdu jak se choval. většinou mi řeknou že i v průběhu dopoledne zabrečí. třeba když jdou na svačinku nebo třeba jdou malovat. asi si na mě vzpomene a brečí. ale přitom mi řekne že se mu tam líbilo a že bylo dobře. ale mě to prostě mrzí když mi řeknou že to je s ním hrozné.
.. sem ráda že vy mě chápete i jako matka i jako učitelka a víte dobře jaký je pocit odcházet od brečícího dítěte které vás volá. ale to se prostě nedá nic dělat. dítě si musí zvyknout na kolektiv i na to že maminka odejde ale zase přijde ![]()
@boball píše:
@SIMONA1234 Určitě promluv.Plno lidí si asi ani neuvědomuje, jaký mají problém. Říkají si no a co, však se to někdy naučí. Logopedka sama uzná jestli je brzo nebo není.
Ono to je těžký, někdo si to neuvědomuje, někdo nechce… Mně taky trvalo, než jsem to nějakým způsobem přechroustala. Vím, že halvně se starším to ve školce taky neměli úplně jednoduchý, ale on byl a je hodně samostatnej, ale jak se mu změnil po roce kolektiv, začly být problémy a trochu tlak ze strany školky, aby šel jinam… Nakonec jsem ráda, že do logopedické školky byl přijatej a chodí tam, ale ta „pachuť“ toho přístupu ve mně je pořád… Hlavně proto, že mi přišlo, že jim nejde až tak úplně o jeho dobro, ale aby neměli ve školce „blbečka“… ![]()
Přitom jinak ve všem krom té řeči je to normální kluk s průměrnejma a místy nadprůměrnejma výsledkama testů, no… ![]()
To jen tak, že rodičům se může zdát, že „ve školce se srovná“, což spousta lidí říká… Bohužel u těch opravdovejch poruch se to prostě „samo“ nesrovná… Ale dospět k tomu, že to je skutečnej problém, musí v první řadě sami ti rodiče… ![]()
@kate02 Právě,já si myslím, že když jim promluví do duše paní učitelka, většinou se ti lidé nad tím zamyslí. Mám známou, které kluk fakt špatně mluvil a ve škole byl chudák. Měli jezdit už k nějaké speciální logopedce, u těch běžných to nebylo nic platné, ale vykašlali se na to. Děti se mu smály, učitelé mu nerozuměli, dneska je mu patnáct a mluví pořád nedobře. Nicméně už mu rozumíme. Bylo mi ho tak líto, když si jednou koncem srpna stěžoval, že nechce chodit do školy, že si z něj budou dělat ZASE blázny. Maimnka se vyprdla i na tupozrakost, takže dnes nevidí pořádně na jedno oko. Když jsem jí říkala, že to není jen tak, tu klapku a brýle nenosit, řekla on to nechce, a nakonec vždyt vidí. Dnes už je starší a hodně si to vyčítá. A možná i p doktorce a i těm ostatním, protože se prý nikdy nedozvěděla, co se opravdu může stát. V mladické nerozvážnosti jí tak nějak nedošlo, že to fakt nevyšumí. Tak si říkám, že když nějaká autorita to s rodiči prokonzultuje, bude jí víc věřit, než nějaké tetě, co přišla na kafe.
@kate02 Přesně tak…samo se to nesrovná. Toto ne…akorát mám někdy pocit, že ty rodiče tím otravuju.
(některé)
@SIMONA1234 píše:
@kate02 Přesně tak…samo se to nesrovná. Toto ne…akorát mám někdy pocit, že ty rodiče tím otravuju.(některé)
Já tě chápu, ono to je fakt těžký… Já už toho měla jednu dobu plný zuby. Co dva týdny logopedie, pokroky žádný v podstatě dva roky…
Psychicky jsem z toho byla vydeptaná a možná i docela přecitlivělá…
V podstatě asi zralá na psychologa…
V té situaci mě další „rýpání“ do živýho sráželo ještě víc, takže mi ve školce chyběla právě ta empatie. Což ale asi u rodičů, co danou věc neřeší, až tolik nehrozí… ![]()
Na druhou stranu jsem ale nikdy nemlžila, už při zápisu jsem řekla učitelkám co a jak, měli všechny zprávy… Netvrdila jsem, že je všechno OK už kvůli němu…
![]()
Ahoj! Jestli vám to pomůže, tak já mám s řečí problémy u prostřední. Skoro do pěti let jí nebylo moc rozumnět. Je narozená v listopadu a je strašně ukecaná, ale prostě ta mluva… Chodila dva roky k malým. Když marodila nebo o prázdninách byla doma, tak se mi ji povedlo rozmluit, nastoupila a znova jí nebylo rozumnět a přitom tam spoustu dětí mluvilo hezky, nevím, proč se chytala zrovna těch, co patlali jako ona. Poslední prázdniny začala mluvit v rámci možností krásně. Patlá, ale už je jí rozumnět. Na logopedii najednou obrovské pokroky. Je jí teď pět a pořád mluví špatně, ale prostě když mluví pomalu, rozumíme jí hezky. Bohužel je i dost sociálně nezralaá, je tak o rok až dva zpátky, takže ač jí bude letos na podzim šest, hrozí jí odklad. Jsem z toho docela zdrchaná. Její brácha už v tomhle věku říkal vše kromě ř a její nejmladší ségra už zpívá a říká básničky (samozřejmě dětským způsobem, vynechává spoustu slov, ale co říká, říká téměř čistě) v necelých dvou letech. Takže o to je to pro mě těžší, že vidím ten rozdíl. Paradoxně ji musím chránit (samozřejmě nenápadně), protože třeba babička, ač to dřív nedělala, tak teď má potřebu jí říkat, že jí nerozumí, případně jí dávat najevo, že je velká a proč ji nechápe, když po ní něco chce. Pak jí někde mimo říkám, ať malé neubližuje, že ona za tu nezralost nemůže a že si z nífakt nedělá srandu, že nechápe doopravdy, co po ní chce
Je to boj. Přitom babička byla ždycky ten, co ji podržel a pomohl
Naštěstí ve školce je to v pohodě ![]()
@Amys Babičku „zpacifikuj“, nebo se může stát, že se ti holka zasekne a přestane mluvit…nebo bude jen šeptat. Rodina má dítě podržet, bohatě stačí, když se najde nějakej sprominutím hajzlík posměváček…ještě babička do toho. Myslí to dobře, ale může to nadělat víc problémů než si myslí.
@SIMONA1234 My se nevidíme moc často, ale teď jsme tam byli na týden a teda fakt jsem musela zasahovat a ještě teď jsem z toho zdrchaná. Ona je moc hodná a takhle jí neznám. Právě, že malá šeptala a ona pak na ní, ať mluví víc nahlas, že jí nerozumí. No jsem pryč a zas tam nějakou dobu nebudeme, asi nebyla ve svý kůži a zas to bude ta milující babička. Nevýhoda je teď i v tom, že má příliš mnoho srovnání a ona je prostě člověk, co strašně dbá na to, co si myslí ostatní
No musím říct, že mě to velmi zasáhlo a mrzí, protože to bylo poprvé. Ale snad se to nebude opakovat a byly to jen erupce na slunci (jsem z toho fakt zdrchaná). Malá už je teď v klidu, je doma a maminčina hvězda, tak jen září
Já na ní právě ty pokroky krásně vidím. Za posledního půl roku šla velmi kupředu. Dneska mi nakreslila už i dva nádherné obrázky, co mají hlavu a patu, taky posun vpřed. Ještě nedávno přetahovala a vpodstatě čmárala, tak jsem moc ráda.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.