Dítě odmítá jít do školky

Napsat příspěvek
Velikost písma:
7346
3.2.16 17:34

Ve třídě má učitelka cca 25-28 dětí…reálně chodí cca 20-22 v průměru. Za den řeším minimálně 20-30 konfliktů mezi dětmi. Spíš víc…Bouchání, strkání, kousání, štípání, on mi to vzal, ona mě počmárala obrázek, oni mě nechtějí do hry, schválnosti, posmívání atd…Něco vidím sama, o něčem nevím a pokud mi to děti neřeknou, nemohu to řešit. Logicky.
A i přes to, že daný incident vyřeším k všeobecné spokojenosti, děti se domluví, viník se omluví…jak se odpoledne otevřou dveře a vejde maminka, „postižené“ dítě dřív něž pozdraví volá: „Mamíííí Pepík mě bouchnul!!!“ (Pepík ho majznul před 6 hodinama, já mu vyčinila, Pepík se omluvil, děti si spolu dál vesele hrály 8o )
A začne vyřešenou věc ZNOVU řešit s maminkou…Co mu udělal? Proč? Jak? Ani zmínka o tom, že to paní učitelka řešila…ani zmínka o tom, že se na Pepíka zlobila a ten se musel omluvit…NIC.
Toto píšu JEN pro vysvětlení a POCHOPENÍ dětského myšlení…„SOBECKÉHO“ myšlení…JÁ…JÁ…JÁ…MNĚ bylo ublíženo, mámo koukej!!! A matka vytřeští oči…Co že ti Pepík udělal??? 8o 8o 8o V tuchvíli dítě vidí zájem…tak přitvrdí…„A já jsem pak mooooc plakal…“ (brečel asi minutu, pak si vesele odběhl s Pepíkem hrát)
No…neříkám, že neexistuje dětská šikana i ve školkách…ale 99% případů vypadá takto.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
3.2.16 17:35

V první řadě bych probrala s dcerkou, co se jí ve školce stalo a potom s učitelkou.

Jinak se běžně stává, že se děti „seknou“ právě v období po Vánocích, na začátku nového roku.Ani ne tak, že byly třeba dlouho doma během vánočních prázdnin, ale že si uvědomí, že je to už napořád. V té době taky gradují nemoci u dětí, které bývají často nemocné(s tím prvním vlastním zkušenost nemám, s tím druhým ano).

Tříapůlletou, která nemá sourozence a které se k vůli práci doma nemůžu věnovat, bych do školky určitě dávala, minimálně na dopoledne. Možná bych jí na čas ustoupila, že nemusí chodit v pátek.
Podle mě to nezkouší, něco se jí tam mohlo stát, jen to nedokáže popsat nebo je to už přemazáno něčím jiným. Poprosila bych učitelku, aby si všímala, jak se chová ve školce při volné hře a sledovala vztahy mezi dětmi.

Když nastoupila do školky dcera, ve 4 letech, taky měli ve třídě divokou holčičku, která pošťuchovala děti, brala jim hračky, strkala do nich při různých příležitostech. Taky si dcerka doma stěžovala, s učitelkou jsme to probrali, chování holčičky podchytili a dali si na to pozor.Za pár měsíců se to srovnalo a nakonec byly s dcerou kamarádky(v předškolním věku).Ono to dětské pošťuchování může mít pro to konkrétní dítě větší význam, i když učitelky to vidí banálně. Teď jde o to, jakou máte školku a učitelky. Já jsem si nemohla stěžovat, vyšli nám vstříc téměř ve všem, s učitelkami se dalo domluvit, komunikovat, dětem se skutečně věnovaly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3088
3.2.16 17:38

@SIMONA1234 U nás ve školce zavedli to, že se snaží děti nechat si to vyřídit samy. Chápu situace, kdy to učitelka neviděla, tak neví, co jak bylo. Snaží se, aby si to vyřešili, omluvili se a bylo to. Snaží se nezasahovat. Kolikrát ale sama vidím, jak tam dítě vyloženě provokuje, s trká ostatní a nikdo s tím nic nedělá. Nebo jen učitelka řekne To se nedělá a tím to hasne. Za chvíli to dělá znovu. Tak to asi taky nejlepší přístup nebude. Jen tytyty, ale trest, nebo něco, kdy pochopí, že to nemá dělat, jinak bude zle, to tam chybí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31672
3.2.16 17:38
@helenaa píše:
Já právě taky nepoznám jestli to dcerka jentak zkouší a nebo se opravdu něco děje. S tím chlapcem mi to připadá taky trochu přehnané, protože ona má brášku, se kterým se neustále perou, tak by měla být zvyklá. Jenže já jsem jako dítě ve školce dost trpěla, zvykla jsem si až v 5 letech, dodnes si to trochu pamatuji a nechci aby moje děti tím také prošli. Já jsem dcerku vlastně do školky původně dávat ani nechtěla, ale ona sama koukala přes plot do školek a říkala, že by tam taky chtěla. A chodila moc ráda byla jsem nadšená a najednou taková změna…Právě se bojím abych v ní nevypěstovala nějaké trauma.

já byla jako dítě stejná jak ty, děti jsme tam dala taky proto, že chtěli…taky mají dny, kdy nechtějí, halvně mladší, tak chodí jen když chtějí, nevídím v tom problém.
pokud říká, že tam nechce, tak bych ji tam nedávala, je malá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3088
3.2.16 17:41
@slavuska1 píše:
já byla jako dítě stejná jak ty, děti jsme tam dala taky proto, že chtěli…taky mají dny, kdy nechtějí, halvně mladší, tak chodí jen když chtějí, nevídím v tom problém.
pokud říká, že tam nechce, tak bych ji tam nedávala, je malá.

S tím si zase dovolím nesouhlasit. Když zjistí dítě, že vlastně do školky nemusí, tak se bude snažit tam nechodit vůbec. Do školy pak taky bude muset chodit.

Jsem na MD s mladším dítětem a dceru doma nenechávám. Prostě se do školky chodí. Je školka, pak škola. Beru jako takovou „povinnost“ s tím, že třeba jde občas po obědě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
3.2.16 17:44
@Maty1989 píše:
S tím si zase dovolím nesouhlasit. Když zjistí dítě, že vlastně do školky nemusí, tak se bude snažit tam nechodit vůbec. Do školy pak taky bude muset chodit.Jsem na MD s mladším dítětem a dceru doma nenechávám. Prostě se do školky chodí. Je školka, pak škola. Beru jako takovou „povinnost“ s tím, že třeba jde občas po obědě.

Já jsem to dělala tak, že děti měly pátky volné. Až do předškolního věku, potom byli vybráni do speciální anglické třídy, tam už byla docházka povinná(děti vybírala psycholožka na základě testů).Když jsme se předem domluvili, že v pátek do školky nechce, tak dítě nešlo, odhlásil se dopředu oběd a hotovo.Ve školce byli jenom rádi, odpoledne se slučovali třídy, některé učitelky ocházeli domů dřív. Byli rádi za každé dítě, které tam nemají. A my jsme si užili to, že mám všechny děti doma. Nesmí to být ale o tom, že se dítě ráno probudí a vyvzteká si, že do školky nechce.Bylo to po předchozí domluvě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7346
3.2.16 17:46
@Maty1989 píše:
@SIMONA1234 U nás ve školce zavedli to, že se snaží děti nechat si to vyřídit samy. Chápu situace, kdy to učitelka neviděla, tak neví, co jak bylo. Snaží se, aby si to vyřešili, omluvili se a bylo to. Snaží se nezasahovat. Kolikrát ale sama vidím, jak tam dítě vyloženě provokuje, s trká ostatní a nikdo s tím nic nedělá. Nebo jen učitelka řekne To se nedělá a tím to hasne. Za chvíli to dělá znovu. Tak to asi taky nejlepší přístup nebude. Jen tytyty, ale trest, nebo něco, kdy pochopí, že to nemá dělat, jinak bude zle, to tam chybí.

Já mám prcky…nemohu je nechat řešit konflikty samotné. Občas, když někdo někoho „otravuje“ ve hře, tak jim „napovídám“: „Řekni mu nech mě být, neber mi to!!!“ (trochu té asertivity), ale jsou to fakt prckové…většinou to zašeptají :mrgreen: Musím vyčkat, až povyrostou… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
3.2.16 17:50

Jinak se @slavuska1 souhlasím jen částečně. Je něco jiného nechat si doma dítě, které má sourozence, maminka je s ním na rodičáku, všem dětem se může věnovat a všechny si vyhrají samy spolu.

Zakladatelka má jedno dítě, ve věku 3,5 roku, to už si troufnu říct, že jen společnost maminky nestačí. Navíc pracuje doma, věnovat se jí nemůže a malá logicky otravuje a ruší ji při práci.

Tříapůlletá do školky nechodí, nedala jsem ji i z organizačních důvodů, to je ale moje věc, nemusím vysvětlovat. Nedělala bych nic jiného než oblékala děti, aby se do té školky nějak dostala(se staršími sourozenci bych ji ještě letos ráno nepustila, i když jejich škola a školka je jedna instituce).Jsme spokojení, s roční sestřičkou si vyhraje. A naopak.Ale teď nově začala chodit jednou týdně na celé dopoledne do kroužku v MC, je moc spokojená, našla si nové kamarády a komunikuje zase jinak, než s námi doma a než se svými staršími a mladšími sourozenci. Navíc jsou si tam všichni rovni, chodí jednou týdně, takže nemusím řešit, že by jí mohli dát vymalovat jen taťku šmoulu, protože chodí sporadicky - ve většině školkách pracují systematicky, podle nějakého plánu a dítě, které tam často není, se může cítit odstrčené. My jsme ty volné pátky ale měli domluvené a odsouhlasené.

Pro mě je nejhorší mít doma jen jedno dítě(kterékoliv ve věku od deseti let do roku),když je některé doma samo a ostatní třeba s tatínkem na procházce, tomu jedinci se prostě musím věnovat. Kdežto jako kolektiv si pohrají. Zakladatelky dcerka tuto možnost nemá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
3.2.16 17:52

@SIMONA1234 Ty máš ve třídě prcky, ale věř tomu, že starší děti mohou vymyslet mnohem sofistikovanější a systematičtější formy ubližování. V předškolní třídě měli holčičku(jinak chytrou jak opice),která dětem schovávala oblečení, věci, které si přinesly z domova.Ve školce bylo povoleno nosit si drobnosti z domova a děti z té speciální předškolní třídy byly vedeny k samostatnosti - převlékaly se v šatně samy, nebyla tam žádná učitelka ani školnice. Taky si samy nandávali jídlo z várnic a spoustu dalšího, fungovalo to tam prostě jinak. A věřím, že někdo takový se může najít i ve smíšené třídě.

Věřím tomu, že dcerka zakladatelky tam mohla prožít nějakou nepříjemnost, nad kterou učitelky mávly rukou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7346
3.2.16 18:02
@Jana206 píše:
@SIMONA1234 Ty máš ve třídě prcky, ale věř tomu, že starší děti mohou vymyslet mnohem sofistikovanější a systematičtější formy ubližování. V předškolní třídě měli holčičku(jinak chytrou jak opice),která dětem schovávala oblečení, věci, které si přinesly z domova.Ve školce bylo povoleno nosit si drobnosti z domova a děti z té speciální předškolní třídy byly vedeny k samostatnosti - převlékaly se v šatně samy, nebyla tam žádná učitelka ani školnice. Taky si samy nandávali jídlo z várnic a spoustu dalšího, fungovalo to tam prostě jinak. A věřím, že někdo takový se může najít i ve smíšené třídě.Věřím tomu, že dcerka zakladatelky tam mohla prožít nějakou nepříjemnost, nad kterou učitelky mávly rukou.

Každé dítě je jinak citlivé, to je jasné…co jinému nepohne myslí, druhého rozbrečí. Prcky mám teď, jinak jsem vždy učila v heterogenkách. Vím co děti dokážou… :roll: :mrgreen: Některé děti…
A je mi jasné, že jsou školky a školky…učitelé a učitelé.
Tím co jsem napsala nemyslím, aby to matka neřešila…to vůbec. Znám i dost přecitlivělých dětí i rodičů…stejně jako dost „grázlíků“, které jsem řešila nebo řeším. A pokud by daný kluk patřil do této skupiny, tak by takové obvinění učitelky jistě nebraly na lehkou váhu. Spíš mi to přijde na spojení dvou „náhod“…kluk pošťuchuje a holčičce do toho přišel stesk…může tam toho být víc. Kluk jí bouchnul, kamarádka jí řekla, že s ní „neka“, k svačině byla fuj pomazánka a máma tu není…Já nechci do školky!
Někdy se toho prostě v dětské duši semele víc a pak dojde ke zkratu…bolí mě bříško, já tam nechci…já chci mámu. Neumí vyjádřit své pocity, tak se uchýlí k tomu, co nejvíc uvízlo v hlavě a navíc to fyzicky bolelo…Pepík mě bouchnul.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31672
3.2.16 18:12
@Jana206 píše:
Já jsem to dělala tak, že děti měly pátky volné. Až do předškolního věku, potom byli vybráni do speciální anglické třídy, tam už byla docházka povinná(děti vybírala psycholožka na základě testů).Když jsme se předem domluvili, že v pátek do školky nechce, tak dítě nešlo, odhlásil se dopředu oběd a hotovo.Ve školce byli jenom rádi, odpoledne se slučovali třídy, některé učitelky ocházeli domů dřív. Byli rádi za každé dítě, které tam nemají. A my jsme si užili to, že mám všechny děti doma. Nesmí to být ale o tom, že se dítě ráno probudí a vyvzteká si, že do školky nechce.Bylo to po předchozí domluvě.

taky jsme to dělali a děláme. po předchozí domluvě. jednou zrovna teď v lednu prostřední v pondělí řekl, že v úterý půjde, takže oběd přihlášenej, takže i když v úterý ráno ječel že nechce, tak šel..i když to bylo hodně náročný. 30 minut hysterák. ještě ve školce se válel po zemi, že nejde a ne a ne, jakmile jsem zavřela dveře, rozhostilo se ticho,a mladej si šel hrát..představení skončilo :lol: vyzvedla jsme spokojený dítě. ve středu teda jít nechtěl, ale ve čtvrtek jo, a spokojeně šel.

@Maty1989 píše:
S tím si zase dovolím nesouhlasit. Když zjistí dítě, že vlastně do školky nemusí, tak se bude snažit tam nechodit vůbec. Do školy pak taky bude muset chodit.Jsem na MD s mladším dítětem a dceru doma nenechávám. Prostě se do školky chodí. Je školka, pak škola. Beru jako takovou „povinnost“ s tím, že třeba jde občas po obědě.

tak naši se tam vůbec nechodit nesnaží..i ten 4 letej tam 2 krát týdě jde docela rád..a kdyby nechtěl vůbec, tak ho odhlásím..když nemusí, tak proč ne. tuhle povinnost někam chodit budou mít děti následujících možná i 70 let, tak proč jim nedopřát prvních 6 let klidu, bez povinnosti někam chodit, když nechtějí :nevim: :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15095
3.2.16 18:13
@SIMONA1234 píše:
Ve třídě má učitelka cca 25-28 dětí…reálně chodí cca 20-22 v průměru. Za den řeším minimálně 20-30 konfliktů mezi dětmi. Spíš víc…Bouchání, strkání, kousání, štípání, on mi to vzal, ona mě počmárala obrázek, oni mě nechtějí do hry, schválnosti, posmívání atd…Něco vidím sama, o něčem nevím a pokud mi to děti neřeknou, nemohu to řešit. Logicky.
A i přes to, že daný incident vyřeším k všeobecné spokojenosti, děti se domluví, viník se omluví…jak se odpoledne otevřou dveře a vejde maminka, „postižené“ dítě dřív něž pozdraví volá: „Mamíííí Pepík mě bouchnul!!!“ (Pepík ho majznul před 6 hodinama, já mu vyčinila, Pepík se omluvil, děti si spolu dál vesele hrály 8o )
A začne vyřešenou věc ZNOVU řešit s maminkou…Co mu udělal? Proč? Jak? Ani zmínka o tom, že to paní učitelka řešila…ani zmínka o tom, že se na Pepíka zlobila a ten se musel omluvit…NIC.
Toto píšu JEN pro vysvětlení a POCHOPENÍ dětského myšlení…„SOBECKÉHO“ myšlení…JÁ…JÁ…JÁ…MNĚ bylo ublíženo, mámo koukej!!! A matka vytřeští oči…Co že ti Pepík udělal??? 8o 8o 8o V tuchvíli dítě vidí zájem…tak přitvrdí…„A já jsem pak mooooc plakal…“ (brečel asi minutu, pak si vesele odběhl s Pepíkem hrát)
No…neříkám, že neexistuje dětská šikana i ve školkách…ale 99% případů vypadá takto.
Moc jsi mne pobavila. Nevím, jestli bych tohle povolání zvládla. :lol: Náš PEPÍK :lol: minule šlápnul chlapečkovi na hlavu. Pančelka mu vyčinila a on jí povídá, paní učitelko, já si zapomněl doma brýle a bez nich vůbec nic nevidím, takže za to nemůžu. Jak píšeš, omluvil se, druhý klučík v pohodě, nebyla to asi taková hrůza a druhý den mi hlásila kolegyně z práce, že jejich mladýmu šlápl náš na hlavu. Naštěstí je v pohodě a zasmály jsme se tomu.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3088
3.2.16 18:16

@slavuska1 Aby se dítě učilo určitým povinnostem už od mala ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7346
3.2.16 18:18
@boball píše:
Moc jsi mne pobavila. Nevím, jestli bych tohle povolání zvládla. :lol: Náš PEPÍK :lol: minule šlápnul chlapečkovi na hlavu. Pančelka mu vyčinila a on jí povídá, paní učitelko, já si zapomněl doma brýle a bez nich vůbec nic nevidím, takže za to nemůžu. Jak píšeš, omluvil se, druhý klučík v pohodě, nebyla to asi taková hrůza a druhý den mi hlásila kolegyně z práce, že jejich mladýmu šlápl náš na hlavu. Naštěstí je v pohodě a zasmály jsme se tomu.

Tak „Pepík“ je anonymní označení pro jistého „výtržníka“ v mojí třídě :mrgreen: Blonďatý andílek s ďáblíkem v těle. Minule jsem mu něco vytkla, že to nemůže říkat (opakoval sprostá slova pořád dokola, nešlo to ignorovat) No a tak mu říkám: „Tohle Pepíku nemůžeš říkat!“On se na mě podíval těma modrejma kukadlama a povídá: „To teda můžu, holčičko…!!!“ 8o 8o 8o :mrgreen: :mrgreen:
No a pak mám zachovat vážnou tvář pedagoga… :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31672
3.2.16 18:18
@Maty1989 píše:
@slavuska1 Aby se dítě učilo určitým povinnostem už od mala ;)

a já myslím, že je fuk, jestli se to naučí ve 3letech, nebo v 6 :) když je ta možnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin