Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Midaku píše:Že se snažím vyložit smysl opatření, která jsou v systému nějak nastavena, nevypovídá nic o tom, jestli s nimi souhlasím nebo nesouhlasím, tím méně o tom, jestli mám doma dítě s ADHD, dvěma hlavami nebo kokršpaněla.
@Pears206 to by bylo ideálně, ale je to bohužel sci-fi. Já se už teď děsím nástupu toho našeho do školy. Zvlášť pokud schyta asistentku, která má nějakej vikendovej kurz a prd tomu rozumí. V našem městě je i specialka, ale ta je pro „těžší připady“ a na běžnych školach tam není žádná speciální třída.
@hanka.br. Chápu smysl exemplarnich trestu, ale v tomto případě mi to pořád nedává smysl. Ten kluk nedělá nic šíleného a neresitelneho. Jen prostě vzhledem k jeho potížím je to řešení složitější. Je hodně často, že učitelé než aby vynakládali větší snahu, tak dítě odepisou, dají nálepku zlobiveho, problemoveho a hotovo. Ty evidentně doma ADHD dítě nemáš. Rozhodně nechci chování omlouvat diagnózou, to v žádném případě, akorát prostě u tě to diagnózy ta vychova a usmerneni dítěte dá mnou víc zabrat, než u zdravých. A ne všem se prostě chce ta energie vynakládat. Bohužel.
@Midaku Těm kurzum by mělo brzy odzvonit, ale už se o tom mluví dlouho a myslím, že i korona to brzdí. Úprava vzdělání pro AP, studium na tři semestry, pouze celoživotní vzdělávání pedagogických fakult, zkouška malá maturita, obhajoba práce. Dvouměsíční kurz u vzdělávací agentury a testy formou A B C jsou trapas a výsměch celé té myšlence.
Mam specku, zatím Bc. stupeň a navazuji, byla jsem minulý rok oslovena, jestli bych nechtěla jít dělat AP dítěti s MR integrovaném do běžné třídy tretak, už třetí AP, každá to po roce vzdala a rodiče taky nebyli spokojeni, čekali speciální metody práce s dítětem, ne neustálé opakování příkladů.
Nevzala jsem to, protože jsem předpokládala tuto korona situaci, navíc to byl pro mě velký úvazek, to dítě potřebuje AP pořád. Další důvody moje studium a děti. Rodičům bylo několikrát doporučeno preradit na specku, ale zatím nechtějí, protože je na druhém konci města a neni v možnostech rodiny tam dítě dopravit. Prý až na druhý stupeň půjde na specku.
S tím opatřením s Tebou souhlasím ve vším, ten kluk to prostě nepobere. Toto se musí řešit systematicky a měl by to řešit člověk, který tomu rozumí. Při vší úctě, běžná učitelka většinou není speciální pedagog a nemá na to hlavně dostatek času a prostoru.
Vím o škole, která funguje, jak jsem psala výše. Jinak bych to sem nepsala. Ale není to všude. Spíš ve velkých krajských městech se taková bílá vrana najde. Současný trend tomuto nepřeje.
@hanka.br. A dítě s dvěma hlavami by ty poznámky dostalo dvě? Ne promiň, pobavilo mě to. Jinak tak nějak bych čekala, že pokud by ti ta opatření přišla zcela nesmyslná, tak aby to ve své odpovědi apson slovem zmínila. Ale můžu se plést, já ty psané diskuze občas nezvládám správně dešifrovat, ironii nebo nejake vedlejsi myslenky v textu prostě nepoznám a pak neúmyslně a neoprávněně někoho naštvu. Pokud je to tento případ tak se ti omlouvám.
@Midaku píše:
@hanka.br. A dítě s dvěma hlavami by ty poznámky dostalo dvě? Ne promiň, pobavilo mě to. Jinak tak nějak bych čekala, že pokud by ti ta opatření přišla zcela nesmyslná, tak aby to ve své odpovědi apson slovem zmínila. Ale můžu se plést, já ty psané diskuze občas nezvládám správně dešifrovat, ironii nebo nejake vedlejsi myslenky v textu prostě nepoznám a pak neúmyslně a neoprávněně někoho naštvu. Pokud je to tento případ tak se ti omlouvám.
Nemusíš se omlouvat, to se tady stává často. Prostě škola nemá žádné páky a ani by tu neměla být od toho, aby děti trestala. Výchovné opatření je jenom berlička, signál směrem k dítěti, ale i ostatním v kolektivu a u nich smysl má. U dítěte s ADHD je třeba pečlivě oddělit jejich poruchu od projevu chování, které s poruchou nemá co dělat, a protože jsem u té situace nebyla, tak ji nebudu hodnotit.