Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, vkládám menší vlákno na odlehčenou. Jak se oblékají vaše děti/vaši teenageři, rozhodují si o oblečení a stylu sami?
Syn (15) má oblíbené takové ty vytahané čepice (http://my-live-03.slatic.net/…_340x340.jpg), roztrhané džíny, které nosí proklatě nízko a košile, v létě rozepnuté. K tomu většinou nosí různé přírodní doplňky (dřevěné hodinky, žraločí zub na krku…). Dcera (14) je zase hodně klučičí, půjčuje si věci jejího bratra, nebo si sama napkupuje v pánském, šaty a sukně jsou pro ni sprosté slovo.
Jednou mi bylo kamarádkou řečeno, že se moje děti oblékají jako hastroši a syn jako bu*erant, ale zase když vidím, jak jsou spokojení a originální, nemám důvod je nějak kočírovat a na oblečení jim klidně přidám, aby měli nějaké kvalitní. ![]()
Kamarádku neřeš, každý si musí projít puberťáckými experimenty. Lépe, když si tím projdou v pubertě než kdyby začaly experimentovat ve 40. Budu raději za puberťačku hastrošku než vyvoněnou naondulovanou peroxidovou blondýnu. Děti mám zatím malé, ale vypadá to, že starší dcera bude evidentně tíhnout k hippiesákům. ![]()
Dcera 4r. miluje ledové království, takže vše nejlépe s Annou a Elsou. Druhá dcera 1 a čtvrt, zatím oblikam co se líbí mě ![]()
Dcera (12 let) má svůj styl. Klučičí styl se jí nelíbí, ale nesnáší také volánky, kanýrky atd. Má ráda v oblečení ženskost a přitom sportovnější styl.
Roztrhané má dvoje rifle (jedny jsou černé a podšité na chladné počasí) a jedny roztrhané legíny. Má pěknou postavu (závodně tancuje), takže legíny si může dovolit ve všech možných variantách. Poslední dobou tíhne z barevných kombinací k černobílé. Vůbec teď nechce nosit sukně. Naopak má dvoje šaty, které nosí ráda. Ráda nosí zkrácená trička (to ji ale dovolím, jen když je teplo - k její nelibosti
). Nosí mikiny, ale také ráda nosí kardigan.
Nemá ráda volné oblečení. No, oblečení pro ni už bez ní dlouho nekupuji
Syn (8 let) má už také svůj styl, své oblíbené barvy. Je to vyloženě klučičí - kapsáče, rifle. Motivy na trička. Něco si ještě bez něj mohu dovolit koupit, ale to za pár let také skončí ![]()
Mam 3 letou a je to typicka holcicka. Saty, sukne, halenky. Sama rika ze chce byt jako princezna. Ma krasny dlouhx vlasy. Ma to po me. My nez se nekam vypravime
tak je hodina pryc ![]()
@kdochcekam Třeba dcera nebyla „holčička“ v oblékání ani chování nikdy, doteď si ji pletou s klukem a ona si v tom libuje… ![]()
@kdochcekam píše:
Tak to asi všechny holčičky. Otázka je, jaká bude za těch 10 let
POkérovaná nebo si bude zakládat na porcelánové pleti, pořád šatičková, nebo neoblékne ani sukni…je to zajímavé pozorovat jak se ten vkus vyvíjí.
Tak tak, souhlas, mění se to. Také to vidím doma v přímém přenosu
Ale pamatuji si to i kdysi u sebe ![]()
@kdochcekam píše:
Tak to asi všechny holčičky. Otázka je, jaká bude za těch 10 let
POkérovaná nebo si bude zakládat na porcelánové pleti, pořád šatičková, nebo neoblékne ani sukni…je to zajímavé pozorovat jak se ten vkus vyvíjí.
Jo taky jswm zvedava, jak to jednou bude. Zatim je to sranda ji pozorovat-hodne v ni vidim sebe.
Ja mam jen dvouletaka, ale od narozeni aspiruje na nudistu, tak v puberte budu asi rada i za styl hastros…hlavne, at ma neco na sebe
Vybirat ho castecne uz nechavam, hlavne boty, pac ty nenavidi jeste vic nez obleceni…takze castecne frcime na opravdovem barefootu
, jinak. obcas chodi ven v holinach ve vedru a v sandalech do deste ![]()
A jeste je sranda v obchode. Ja vybiram obleceni pro ni ona pro me. Vzdycky nekam zaleze a vybere mi neco.
i mama moje kdyz, s ni nekam jde. Tak dcera chodi a vybira pro maminku a resi jestli by se mi to libilo atd. ![]()
Tak člověk si říká, když kouká na nějakýho 15tiletýho vymodence, jako asi bude pak chodit jeho dítě ![]()
Tak ja mam jeste holcicky maly, ale zavrou se spolu do pokoje, narvou si klidne tri sukynky pres sebe (nejlip syte ruzove se trpytkami), do vlasu korunky, celenky, vse leskle s kaminkama, na rameno tri kabelky a jsou stastny jak blechy ![]()
@beruska9 Dcera (8), když jsme doma samy dvě, chodí někdy nahatá
Myslela jsem, že se třeba začne stydět a PRD.
Nemá ráda, když ji něco táhne, žádné ozdoby, kanýrky, sukně vzala na milost až letos. Jednoduché, nejradši do gumy, trika, bavlněné leginy, mikiny…a tepláky jí taky nevadí ![]()
Její bráchové by na sebe nic špatného neoblíkli, dost na sebe hledí. Ten starší (28) chodí oblečený spíš elegantně, mladší (23) preferuje černou, ale jede ve značkách. Naštěstí už si to sponzorují sami a za dceru moc neutratím ![]()
Moje dítě (10 měsíců) si momentálně nejvíc libuje v pokydaných věcech
Čisté tričko má na sobě tak v průměru dvě minuty