Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Asistent bude (teda měl by být) v první řadě pomocník učitelky. V praxi to znamená to, že potřebuje-li dítko např. více času na aktivitu, bude se mu individuálně věnovat asistent a tuto aktivitu s dítkem dodělá zatímco se bude učitelka věnovat zbytku třídy. U nás to funguje i tak, že ztrácí-li dítě pozornost či začne-li být roztěkané nebo např. rušivé, tak ho asistent odvede ze třídy např. do herny či do jiné třídy, kde s ním zase individuálně pracuje. Suma sumárum je asistent pravou rukou učitelky, kdy ji vlastně supluje v čase, co se ona věnuje zbytku třídy. Tak to funguje u nás a jde to ![]()
Kolegyne syn ma asistentku od druhe tridy. Sleduje, kde se cte, co se dela, aby si zapsal ukoly, aby nevykrikoval, nechodil, hlasil se.
Ted je ve treti. Nicmene maly si z asistentky tak trochu udelal sluzku. Rekne, ze nevi jestli ma sesit/knihu/pravitko a Marcelka asistentka se ponori do tasky a hleda.
Bude mu pomáhat se zadanými úkoly, dohlížet na jejich důsledné plnění, vysvětlovat mu zadání, v případě potřeby se s ním projde po chodbě, v případě potřeby vystřídá činnosti, bude dohlížet na přestávky, aby se s nikým nedostal do konfliktu, aby si připravil všechny pomůcky a tak.
@Jogrr píše:
Kolegyne syn ma asistentku od druhe tridy. Sleduje, kde se cte, co se dela, aby si zapsal ukoly, aby nevykrikoval, nechodil, hlasil se.
Ted je ve treti. Nicmene maly si z asistentky tak trochu udelal sluzku. Rekne, ze nevi jestli ma sesit/knihu/pravitko a Marcelka asistentka se ponori do tasky a hleda.
To je právě ten průser a tak to nemůže nikdy fungovat. Asistent by měl suplovat učitelku a dle pokynů z PP poradny a třídní učitelky s dítětem pracovat. V žádném případě by se nemělo jednat o utírání nosu, strouhání tužek a chystání pomůcek (když to hodně přeženu).
Klidně se může stát, že bude ve třídě více dětí, které budou potřebovat pomoc, ale nebudou"mít papír". A asistentka se bude věnovat i jim, nebo více jim než vašemu synovi.
@vokishka píše:
Klidně se může stát, že bude ve třídě více dětí, které budou potřebovat pomoc, ale nebudou"mít papír". A asistentka se bude věnovat i jim, nebo více jim než vašemu synovi.
Něco podobného jsem zažila u nás:-) A to bylo hned humbuku ze strany rodičů typu To je přeci asistent našeho Toníka
ó jak ti se potom divili, když zjistili, že asistenta mají paní učitelky a ne Toník ![]()
@Jogrr píše:
nj, ale to je chyba té asistentky, že sebou nechá orat
I když chápu, že to s takovými dětmi není jednoduché. Nám syn adhd taky dává pěkně zabrat.
Nicméně jde teĎ do třetí třídy, asistentku nemá a zatím se ani neuvažuje, že by ji měl mít, chodí do malotřídky, kde má paní učitelka dva ročníky vedle sebe a vše klape v pohodě, dokáže si ho usměrnit. ![]()
Jo takhle, děkuji za vysvětlení
Já právě myslela, že tam bude furt sedět u něho.
Byla jsem totiž svědek minulý rok, když rodiče jedné holky, která měla asistentku, tak na tu asistentku křičeli, že Evička dostala pětku a že ona za to může, že s ní asi vůbec v lavici nesedí a neradí jí ![]()
Nemusíte se bát. Budete mít na sebe kontakt, budete komunikovat, domlouvat se a spolupracovat. Ono to jinak nepůjde. A sezení asistenta vedle žáčka vůbec není podmínkou. Jsou děti, které to ani nechtějí. A správný asistent i učitelka poznají, kdy pomoct a kdy zase dítku nechat volnou ruku ![]()
Nojo, ale má ji díky Toníkovi, žejo. U nás taky máme asistentku kvůli jednomu takovému „Toníkovi“, nesedí s ním pořád, pomáhá i jiným dětem, ale je tam hlavně pro Toníka, ten má přednost.
@Ema1986 píše:
Něco podobného jsem zažila u nás:-) A to bylo hned humbuku ze strany rodičů typu To je přeci asistent našeho Toníka![]()
![]()
ó jak ti se potom divili, když zjistili, že asistenta mají paní učitelky a ne Toník
@Anik píše:
Nojo, ale má ji díky Toníkovi, žejo. U nás taky máme asistentku kvůli jednomu takovému „Toníkovi“, nesedí s ním pořád, pomáhá i jiným dětem, ale je tam hlavně pro Toníka, ten má přednost.
Tak o tom žádná. To máte pravdu. Tady ovšem nešlo o zapomínání na Toníka nebo jeho ignoraci. Ta pomoc i ostatním prostě vycházela tak nějak přirozeně a nahodile nikoli plánovitě. A i to byl neskutečný problém.
Taky může být tzv. „sdílený asistent“, což znamená, že v 1 třídě mohou být až 4 děti, které všechny mají přiděleného asistenta, ale ten je tam jen 1 pro všechny.
AP NENÍ přidělen ke konkrétnímu dítěti. Je přidělen k ruce učiteli na základě toho, že učitel právě vzhledem k integrovanému dítěti má znesnadněnou práci ve třídě. A pouze učitel rozhoduje o tom, jak konkrétně AP bude pracovat, komu a jak se bude věnovat.
@Anonymní píše:
Ahoj, syn půjde do první třídy a v poradně nám řekli, že by měl dostat asistentku, máme na to papír a dnes mi volal ředitel ze zš, že asistentka jim byla povolena a syn jí bude mít.
Vůbec si ale nedovedu představit co s ním bude dělat? Bude s ním sedět v lavici a usměrňovat ho, když bude mít tendence vstávat a chodit po třídě? Moc si to nedokážu představit.
Máte někdo zkušenosti jak a v čem asistentky pedagoga pomáhají dětem s ADHD? Přijde mi, že máme opravdu lehkou formu a nevím co vlastně asistentka s ním bude dělat.
Děkuji za odpovědi
my asistentku máme. co dělá? sedí u syna v lavici a dohlíží aby dával pozor a neunikalo mu učivo, to je asi to hlavní. protože syn je velmi roztrživý a nedává pozor. takže mu takto pomáhá, když vidí, že je syn mimon, tak hned zasáhne. jsme za ni rádi.
@Ema1986 píše:
To je právě ten průser a tak to nemůže nikdy fungovat. Asistent by měl suplovat učitelku a dle pokynů z PP poradny a třídní učitelky s dítětem pracovat. V žádném případě by se nemělo jednat o utírání nosu, strouhání tužek a chystání pomůcek (když to hodně přeženu).
naše asistenka mu tedy služku ani poskoka nedělá. to by pak byl totálně nesamostatný. to jsem si již ověřila. takže pouze dohlíží, aby se soustředil.
Ahoj, syn půjde do první třídy a v poradně nám řekli, že by měl dostat asistentku, máme na to papír a dnes mi volal ředitel ze zš, že asistentka jim byla povolena a syn jí bude mít.
Vůbec si ale nedovedu představit co s ním bude dělat? Bude s ním sedět v lavici a usměrňovat ho, když bude mít tendence vstávat a chodit po třídě? Moc si to nedokážu představit.
Máte někdo zkušenosti jak a v čem asistentky pedagoga pomáhají dětem s ADHD? Přijde mi, že máme opravdu lehkou formu a nevím co vlastně asistentka s ním bude dělat.
Děkuji za odpovědi