Dítě s námi nechce mluvit

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
2.12.21 23:02

Dite s nami nechce mluvit

Dobry den,

radeji anonym prosim, nase dcera mela v kvetnu 3 roky, od zari je ve skolce, moc s nami nemluvi, co bylo ve skolce, kam sli, co delali, prozili a tak :-( kdyby nam nepovedela ucitelka, tak nevime nic, ze treba zpivali u vanocniho stromecku, ze snedla cely obed)…kdyz ji vyzvednu ze skolky a ptam se, co delali, tak neodpovi, doma taky ne. Predtim jsme chodivali na „cviceni“-pohyb, rikanky, kolektiv jinych deti…chteli jsme i cist pohadky, ale precetli jsme kousek, pak nam vzala knihu a prohlizela si obrazky, tak jsme ji nechali, zajimaji ji zvirata, mame doma takovou velkou encyklopedii, tak ji ukazujeme zvirata, ale proste se mi nezda takove to, ze se moc nevyptava („proc…?)a nechce odpovidat na otazky.Jako sama si rekne, kdyz neco chce nebo v ramci te potreby odpovi na nasi otazku(napr.bude snidane…co chces na snidani?),ale treba, co bylo ve skolce atd…proste nic.Vim,ze jina sousedka ma dite a to "vymluvi diru do hlavy“a je otazkama zvidave, ale ta nase…je pravda, ze poustime i pohadky v tv, tak jestli tv treba omezit? Meli jste podobny problem jak rozmluvt dite? Co zabralo? Dekuji.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Janli
2.12.21 23:09

Vždyť jsou jí tři roky, co po ní chceš? Respektuj trochu, že každý dítě je jiný a každý má svoje tempo vývoje. Za ty poznámky, že sousedčino děcko už umí tohle a tamto, bych nejradši kopala dotyčný do holeně… :roll:.

• Citovat
  • Upravit
4689
2.12.21 23:22

Chápu maminku, že kouká jinde a srovnává. To dělá skoro každá maminka. Je pravda, že každé dítě má své tempo. Ale také to může být zdravotní problém. : U nás v domě bydlí dvě holčičky stejně staré rozdíl max. pár měsíců. Jedna mluví jak druhá max pár skřeků. No a maminka lítala všude jestli nemá nějaký zdravotní problém. Nakonec jí byl zjišťěn problém sluch a ona odezírala ze rtů. Přeji ať maličké nic není a rozmluví se. Jinak tady záleží jestli mluvila dřív více než šla do školky? Můj synovec nepromluvil o školce první rok ani slovo. Nechtěl vůbec o školce slyšet. Je to těžké přeji hodně síly a trpělivosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7228
2.12.21 23:31

2 moje děti mi vyhučely díru do hlavy, 3. nevěděla ani co bylo před 5 minutama k obědu, nebo jestli byly venku, co tam dělaly, to už bych z ní nedostala vůbec, mám pocit, že žije spíše okamžikem, než tím, co bylo, dnes jí je skoro 10, školu zvládá, jen má trošku mimozní povahu…

každé dítě je jiné, zkus třeba více mířit na pocity, jestli se jí tam líbilo a tak, pokud neodpoví neřeš…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8461
2.12.21 23:35

Normální dítě. Nemá cenu srovnávat se sousedkou… U nás z toho syn vyrostl před 6. rokem, ale i tak mi řekne jen to, co sám chce. Do té doby nic a podle mě si ani nepamatoval, co celý den dělal. Množstvím TV to opravdu není.

Mladší mi zas odpoví jen když položím „zajímavou“ otázku - brečel někdo ve školce dneska? Křičela dnes na někoho paní učitelka? To jo, to poví. Ale jestli byl na zahradě, nuda téma.

Pohádky doporučuji knížky s otevíracími okenky a pošupovadly a jen si u toho povídat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3164
2.12.21 23:49

Možná to u Vaší dcerky funguje tak, že čím víc na ni tlačíte a snažíte se ji rozmluvit a jí to není příjemné, tím větší blok má a odmítá komunikovat..?
Nechala bych ji její prostor a respektovala fakt, že mluvit v tu chvíli nechce ;)
Chápu, že je to pro Vás rodiče náročné, ale aspoň to zkuste..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13731
2.12.21 23:54

I kdyby mluvila, tak tříleté dítě ti opravdu nevyjmenuje, co všechno dělalo dneska ve školce, co zpívali, co měla k obědu a jak spala… Na to ještě nemají kapacitu, vnímají jinak čas atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2370
2.12.21 23:57

Pokud je jediný problém to, že ti nevymluví díru do hlavy jako dítě od sousedky, nechala bych ji být. Může mít takovou povahu. Když jí už odmala budeš dávat najevo (byť jenom nepřímo), že je jiná, negativně vybočuje a měla by být jako ostatní děti, zaděláváš jí leda tak na psychické problémy v budoucnu.

Dělala bych s ní aktivity jako s každým jiným dítětem a hlavně ji do ničeho netlačila. Klidně se může rozkecat časem nebo bude holt málomluvný introvert. Jestli to má v povaze, nic moc s tím stejně neuděláš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1641
3.12.21 00:40

Je lepší dávat návodné otázky. Neptej se, co bylo k obědu. Ale koukni se, co měli a zeptej se: Chutnaly ti jahodové knedlíky? Krájela jsi je sama nebo ti pomohla kamarádka Anička? A kolik ti jich spadlo na zem?

Děti chodí do školy dlouho, když se jich pak každý den ptáš, jak bylo ve škole, tak se nic nedozvíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
3.12.21 00:45

Tak nechce vypravovat. Mně dvě děti taky říkají jen dobrý. Třetí je bohatě zastoupí :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1205
3.12.21 01:01

Mám syna, který po nástupu do 1. třídy vůbec, ale vůbec o škole nemluvil. Na otázky jsme se dozvídali, že paní učitelka NIC neříkala, děti NIC nedělaly a ani k obědu NIC nebylo. Jak se kdo jmenuje neví a co dělali při tělocviku si už nepamatuje. Bylo mi to líto, že vlastně nevím, jestli tam má či nemá kamarády. Jestli ho učení těší nebo otravuje. Přestala jsem se ho ptát. Tedy, myslela jsem si, že už se ho na nic neptám. Ale zřejmě ten zájem o dění ve škole ze mně cítil, takže to nepomohlo. No, a tuhle jsem onemocněla, ochraptěla a dobře týden jsem ze sebe nevydala hlásku. Takže komunikace byla jen pomocí gest a v nouzi nejvyšší jsem udílela pokyny šeptem či písemně. Nemohla jsem pokládat doplňující otázky, i případný souhlas či nesouhlas jsem si musela pořádně rozmyslet, protože mě pekelně bolelo v krku. A tehdy nastala změna. Začal vyprávět a vyprávěl všechno, všecičko o tom, kdo se uprdnul, kdo zlobil, co měl kdo ke svačině. Ve škole je šťastný, paní učitelku miluje. Je těch dojmů úplně plný, rád se o to se mnou podělí. Jen pro to sdílení potřebuje vlastní prostor. Tvoje holčička je malá. Také to všechno intenzivně prožívá. Ale možná ještě není dost zralá na vyprávění o tom, co se dělo. Nebo je zahlcená dojmy a nestíhá si všímat detailů. Nebo je víc introvertní a nemá potřebu vyprávět. Možná potřebuje ten vlastní prostor, kdy to vyprávění bude mít pod kontrolou. Časem se uvidí. Ale každopádně je to všechno v pořádku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2370
3.12.21 01:41
@Zuzaja píše:
Je lepší dávat návodné otázky. Neptej se, co bylo k obědu. Ale koukni se, co měli a zeptej se: Chutnaly ti jahodové knedlíky? Krájela jsi je sama nebo ti pomohla kamarádka Anička? A kolik ti jich spadlo na zem?Děti chodí do školy dlouho, když se jich pak každý den ptáš, jak bylo ve škole, tak se nic nedozvíš.

Souhlasím. Navíc ta otázka Co bylo ve škol©e? je s odpuštěním fakt hrozná. Sama jsem ji celé dětství nesnášela. A asi neznám žádné dítě, které by na ni každý den nadšeně odpovídalo. Taky jsem většinou jen prohlásila, že nebylo nic nebo si to nepamatuju, přičemž amnézií ani neschopností mluvit jsem rozhodně netrpěla. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2930
3.12.21 03:24

Můj tříletý taky vůbec netuší co dělal ve školce. Ukecany je dost, ale když ho vyzvednu po obědě, tak neví co jedl. :lol: Mě teda děsně s.ere a s tímto chování tchýně. Zeptá se co bylo ve školce a pak si strašně stěžuje, že jí nevypravi :roll: že mu jsou 3 pro ni není důležité, prostě chce vědět co dělal celý den ve školce.
Jinak syn má takové záblesky, třeba se koupe a najednou si vzpomene co dělali treb apred měsícem, ale moc to nemá hlavu a patu a musím trochu zapojit fantazii :lol: U nás dávají fotky a informace do skupinky na fb, když mu to ukážu, tak se někdy taky chytne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18539
3.12.21 05:16
@AnastazieB píše:
I kdyby mluvila, tak tříleté dítě ti opravdu nevyjmenuje, co všechno dělalo dneska ve školce, co zpívali, co měla k obědu a jak spala… Na to ještě nemají kapacitu, vnímají jinak čas atd.

Tak já mam stejne staré - květnový triletak a sice ne do podrobna, ale věř ze ti vyzvoni vše. U nás driv otevře pusu než oči a mluví i ze spani. Otázky cykli, neustále opakuje a je jak info houba. Nedávno se ptal na něco co bylo před rokem… dítě co se ve třech moc nepta jsem nezažila, ale mám okolo sebe hlavně extroverty, takže to bude asi i dost povahou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18539
3.12.21 05:20

@thalasan tak oběd není zajímavý, max když mají nějakou sladkost, to hlásí jako první. ale ze byli na zahradě a ze si hráli na patrolu a on byl Chase a honili zloděje… nebo ze ho jedna holcicka olizla když si hráli na zvířátka, to hlásí bez vyzváni. Ony ty tchyně holt vidí největší chyby ve snachach a vice versa. Bych babu odignorovala

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí